Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли разлика м/ду GPRS и EDGE, когато говорим за М-тел?

Featured Replies

Теоретично, а и практически на някои оператори (предполагам не в България), разлика между GPRS и EDGE има, като EDGE всъщност е EGPRS. При GPRS максималната скорост на сваляне я дават 60-80 килобита/секунда, а при EDGE би следвало да достига до 180-220 kbit/s.

Телефонът ми е японски и заради начина на отключване мога да ползвам само GSM/EDGE. За близо два месеца не съм успял да постигна повече от 71 kbit/s като средната скорост е между 33 и 67 kbit/s. Най-голямата скорост на ъплоуд, която съм хващал, е 44 kbit/s.

За М-тел има два възможни APN-a: wap-gprs.mtel.bg / inet-gprs.mtel.bg. Скоростите, които съм достигал са принципно по-малки на първия.

Въпросът ми всъщност е, има ли трети различен APN, през който да мога да закача на по-висока скорост?

Редактирано от dalai.lamia (преглед на промените)

Мисля, че няма! Някой знаещ ако напише ...

• Автор

Цитирам какво пише на сайта на Мтел:

GPRS - General Packet Radio Service

GPRS е технология за пренос на пакети от данни през мобилната мрежа със скорост до 84 kbps, увеличена значително в сравнение със стандартната GSM dial-up връзка (9,6 kbps).

GPRS ви позволява непрекъсната свързаност с интернет и ползването на WAP услугите предлагани от М-Тел. Заплащате само реално използвания обем от данни, а не продължителността на сесията.

Докато ползвате GPRS вие не губите възможността за провеждане на разговори. GPRS е достъпен в цялата мрежа на M-Тел.

EDGE - Enhanced Data rates for GSM Evolution

EDGE е технология, която позволява до три пъти по-високоскоростен пренос на данни от колкото при GPRS. Максимална скорост до 236 kbps.

EDGE и GPRS работят паралелно в мрежата на М-Тел. Използването на една от двете технологии зависи от това дали телефона ви поддържа GPRS и/или EDGE, както и от зоната на покритие.

През EDGE могат да се използват всички услуги достъпни и през GPRS, без да променяте настройките на телефона си. EDGE е следваща стъпка към новото поколение 3G технологии.

Не мисля, че проблемът при мен е в покритието, защото съм в широк център на Велико Търново и има пълно покритие както на GSM, така и на 3G. Но тоя EDGE май само на приказки съществува.

Ако някой може да направи тест на телефона си със Speedtest, но да включи телефона си на GSM само и да качи резултата, ще съм благодарен - поне да сравня.

Цитирам какво пише на сайта на Мтел:

Не мисля, че проблемът при мен е в покритието, защото съм в широк център на Велико Търново и има пълно покритие както на GSM, така и на 3G. Но тоя EDGE май само на приказки съществува.

Ако някой може да направи тест на телефона си със Speedtest, но да включи телефона си на GSM само и да качи резултата, ще съм благодарен - поне да сравня.

И мога ли да попитам каква е връзката между покритието на GSM и 3G с това на 2G data и 2.5G data услугите? И да, имаше голямо желание за имплементация на EDGE, но повечето компании не го имплементираха изцяло защото скоро след него се появи 3G, а и по това време ползването на data услугите не беше толкова голямо и цената за имплементация не се възвръщаше
  • Автор

И мога ли да попитам каква е връзката между покритието на GSM и 3G с това на 2G data и 2.5G data услугите? И да, имаше голямо желание за имплементация на EDGE, но повечето компании не го имплементираха изцяло защото скоро след него се появи 3G, а и по това време ползването на data услугите не беше толкова голямо и цената за имплементация не се възвръщаше

Е, каква... Когато телефонът поддържа 3G и има 3G покритие, тогава ще може и да ползва HSDPA/HSUPA пренос на данни. Няма как телефонът да продължи да ползва HSDPA канал, ако няма 3G покритие, нали?

Разбира се, в моя случай това не е важно. Въпросът е в това дали когато за дадена територия е осигурено 3G покритие операторът спира да поддържа EDGE, като осигурява само GPRS (предполагам по-евтина поддръжка), а запазва EDGE само за малкото останали територии без 3G покритие. Същевременно GPRS има навсякъде (поне така твърдят де).

Идеята ми е, че твърдението на Мтел:

EDGE и GPRS работят паралелно в мрежата на М-Тел. Използването на една от двете технологии зависи от това дали телефона ви поддържа GPRS и/или EDGE, както и от зоната на покритие.

май не е съвсем вярно. затова помолих някой да извърши тест на скоростта, като изключи 3G, за да се види каква е реалната скорост на трафика само през GPRS/EDGE канала.

Е, каква... Когато телефонът поддържа 3G и има 3G покритие, тогава ще може и да ползва HSDPA/HSUPA пренос на данни. Няма как телефонът да продължи да ползва HSDPA канал, ако няма 3G покритие, нали?

Разбира се, в моя случай това не е важно. Въпросът е в това дали когато за дадена територия е осигурено 3G покритие операторът спира да поддържа EDGE, като осигурява само GPRS (предполагам по-евтина поддръжка), а запазва EDGE само за малкото останали територии без 3G покритие. Същевременно GPRS има навсякъде (поне така твърдят де).

Идеята ми е, че твърдението на Мтел:

май не е съвсем вярно. затова помолих някой да извърши тест на скоростта, като изключи 3G, за да се види каква е реалната скорост на трафика само през GPRS/EDGE канала.

Вие не разбрахте същността на въпроса ми. Този индикатор, който виждате на телефона е за сигнала в GSM частта и няма НИКАКВА ВРЪЗКА с това с каква скорост ще се свържете по GPRS/UMTS. Да не говорим че ако фирмата не е купила достатъчно лицензи за дейта канали може да нямате никаква дейта връзка и великолепна GSM!!!
  • Автор

Вие не разбрахте същността на въпроса ми. Този индикатор, който виждате на телефона е за сигнала в GSM частта и няма НИКАКВА ВРЪЗКА с това с каква скорост ще се свържете по GPRS/UMTS. Да не говорим че ако фирмата не е купила достатъчно лицензи за дейта канали може да нямате никаква дейта връзка и великолепна GSM!!!

Да, но аз никога не съм твърдял, че има връзка между силата на сигнала и скоростта на връзката за данни. Мисля, че Вие не разбирате какво питам.

Казвам само, че ако изцяло липсва 3G покритие, то тогава не е възможно да се ползва HSDPA/HSUPA преносът и телефонът автоматично ще превключи на GPRS/EDGE.

И пак повтарям, това няма никакво отношение към същинския ми въпрос. Ще го повторя, ако все пак искате да бъдете полезен: Искам някой да изтества скоростта на връзката САМО в GSM режим, защото ако е в AUTO (3G/GSM) е възможно да се закачи на високоскоростния HSDPA/HSUPA канал и да покаже фантастичната скорост от 1-2 мб/с, която за мен е непостижима.

Просто искам да разбера дали въобще съществува EDGE канал на Мтел или предлагат само GPRS и HSDPA.

Да, но аз никога не съм твърдял, че има връзка между силата на сигнала и скоростта на връзката за данни. Мисля, че Вие не разбирате какво питам.

....

А това какво е?

....

.....

За мисля трети път ще го кажа: няма връзка между това какво е покритието на гласовата услуга и какво е покритието на дейта услугата!!!
  • Автор

А това какво е?

За мисля трети път ще го кажа: няма връзка между това какво е покритието на гласовата услуга и какво е покритието на дейта услугата!!!

Това е неразбиране на написаното от мен.

Покритие и сила на сигнала не са съвсем едно и също нещо, нали? Когато има покритие, силата на сигнала може да варира.

Ако има 3G покритие, има и HSDPA/HSUPA дата канал, ако няма - има само GPRS/EDGE. Няма как да има високоскоростен дата канал, ако няма 3G покритие. Но не мога да разбера защо не направихте и един опит да отговорите на въпроса ми. Хайде стига заяждане, защото само си губим времето.

Мен ме интересува има ли EDGE.

Това е неразбиране на написаното от мен.

Покритие и сила на сигнала не са съвсем едно и също нещо, нали? Когато има покритие, силата на сигнала може да варира.

Ако има 3G покритие, има и HSDPA/HSUPA дата канал, ако няма - има само GPRS/EDGE. Няма как да има високоскоростен дата канал, ако няма 3G покритие. Но не мога да разбера защо не направихте и един опит да отговорите на въпроса ми. Хайде стига заяждане, защото само си губим времето.

Мен ме интересува има ли EDGE.

Вие показвате много голямо желание да не осмислите какво ви пиша. Можете да имате GSM (глас) но да нямата GPRS (данни) в дадена клетка или цял район. Хайде опитайте се маааалко да мислите, моля

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

Вие показвате много голямо желание да не осмислите какво ви пиша. Можете да имате GSM (глас) но да нямата GPRS (данни) в дадена клетка или цял район. Хайде опитайте се маааалко да мислите, моля

Мда, няма смисъл... Нали сте модератор, затворете темата и направо я изтрийте - явно не само че няма да получа помощ и отговор на същинския си въпрос, ами само ще ми губите времето. Толкова елементарен въпрос зададох, а Вие предпочетохте да изгубите Ваши и мои сигурно два часа, но не и да направите елементарно усилие и да ми отговорите.

Просто искам да разбера дали въобще съществува EDGE канал на Мтел...

Естествено че имат EDGЕ, но никой не ти гарантира максималната възможна скорост.

• Автор

Естествено че имат EDGЕ, но никой не ти гарантира максималната възможна скорост.

Да, съгласен съм. Това ми казаха и самите те. Зададох въпроса си обаче поради факта, че никога за повече от един месец не успях да постигна скорост над горепосочените 71 kbit/s, което е все така в диапазона на GPRS.

Чудя се дали е възможно заради икономия просто да поддържат ниския дата канал на GPRS за малцината (така ми се струва), които продължават да го ползват, и да са спрели поддръжката на EDGE, след като има добро 3G/HSDPA покритие в (мисля) повечето градове -- и само да залъгват хората, че поддържат и трите технологии. Не бих се изненадал.

Най-голямата скорост на ъплоуд, която съм хващал, е 44 kbit/s.

В зависимост от конфигурацията на мрежата, максималните скорости на GPRS са 80 kbit/s сваляне/20 kbit/s качване или 60 kbit/s сваляне/40 kbit/s качване. Така че твоите скорости са малко повече. Доколко може да се вярва на тестовете е друг въпрос.

Чудя се дали е възможно заради икономия просто да поддържат ниския дата канал на GPRS за малцината ..., и да са спрели поддръжката на EDGE,...

Не виждам какво биха спечелили от това, EDGE не изисква кой знае какви допълнителни разходи, нито пък хаби ресурса на мрежата. За оператора е безсмислено да хвърля ресурси за постигане на максимални скорости при 2G, смята се за достатъчно щом работи.

• Автор

В зависимост от конфигурацията на мрежата, максималните скорости на GPRS са 80 kbit/s сваляне/20 kbit/s качване или 60 kbit/s сваляне/40 kbit/s качване. Така че твоите скорости са малко повече. Доколко може да се вярва на тестовете е друг въпрос.

Да, не е крайно зле тази скорост, която имам - успявам да отворя тромавата поща на Дир-а за около 20-30-40 сек., а новините в приложението на BBC се зареждат за 10-20 сек. Заглавната страница на Market-a се зарежда пак за приблизително толкова. Все пак щеше да е супер, ако поне веднъж бях закачил над 80-100 kbit/s, тоест на EDGE.

Не виждам какво биха спечелили от това, EDGE не изисква кой знае какви допълнителни разходи, нито пък хаби ресурса на мрежата. За оператора е безсмислено да хвърля ресурси за постигане на максимални скорости при 2G, смята се за достатъчно щом работи.

Да, така е. Още повече, че сега започват да наливат ресурси в LTE мрежата, значи GPRS/EDGE съвсем на заден план остава.

Благодаря!

...

Това не е вярно, аз го писах по-нагоре, но май няма кой да чете. За дейта каналите се плащат отделни лицензи за всяка базова станция

За дейта каналите се плащат отделни лицензи за всяка базова станция

Струва ми се, че не си прав. Не съм срещал израза "лиценз за EDGE". Оператора не купува честоти отделно за глас и отделно за данни.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Струва ми се, че не си прав. Не съм срещал израза "лиценз за EDGE". Оператора не купува честоти отделно за глас и отделно за данни.

Да съм говорил някъде за честоти? Но споменaх базова станция, проверете какво има в BSC

Ще се изкажа по същество:

1) inet-gprs.mtel.bg е по-бърз, или поне до някое време беше замислен да е по-бърз от самия оператор. Напоследък (откакто смартфоните станаха масови) не съм тествал.

2) Mtel EDGE по принцип има, защото съм го ползвал. По спомен не беше баш до 270, но да кажем едни 180-200кбпс си имаше. Друг е въпроса, точно при теб в твоя град и твоята клетка има ли, работи ли, какво скорост пуска според натовареността на клетката, на коя версия работи и т.н.

3) Спиидтест е изключително неточен тест и не го препоръчвам за мерене на никой.

Иначе ако имам време след малко ще направя тест да зарадвам автора на темата, макар че това няма да му реши проблема.

edit: Проведох тест. София, Красно село. Изтегли мегабайт за 70 секунди, което прави около 117кбпс, т.е. едж, както всъщност показа и индикатора на телефона.

Редактирано от teou (преглед на промените)

Да,има EDGE. Първоначалният му замисъл е да ъпгрейдне 2.5G мрежите(GPRS), за да постигат скорости близки до UMTS(който поддържа около 380k). Теоритично скороста му е около 220-240k. Разлика м/у GPRS и EDGE има,не случайно първия е 2.5 а втория 2.75G. Ако искате да бразувате скоростно дори при EDGE слагайте си Opera Mini. Забележте Mini,не Mobile(тя е за смартфони).

Да,и аз за нея се сетих,ама след като пуснах поста :D То май има и опция Opera Turbo в Mobile,която върши това,което и Mini прави,ама.. То разликата на двете,че Mobile не правена за несмартфони и поддържа Flash(когато и ОС+процесора го поддържа).

• 4 седмици по-късно...

Мтел, a и Globul имат EDGE и скоростите им са относително добри около 200 кбит/с.Вероятно проблема при теб е в телефона и браузера.Използвай Опера мини,както каза някой по горе.С интернет експлорер скороста пада значително.Аз имам телехон HP ipaq и съм изключително доволен клиповете в youtube и vbox7 ги дава с перфектно качество,без никакво накъсване.Другият ми телефон е Nokia,която е с 3G,дава клиповете на прекъсване.Първо си мислех,че това се дължи на операторите ,защото единият ми е с глобулска ,а другият с мтелска карта ,но след като размених картите HP-то пак нямаше проблеми.Просто се зачудих как след като 3G-то трябва да е много по добре се получава така.Стигнах до извода,че огромно значение има и апаратчето/телефона/.Явно и твоя проблем е същия.

• 2 седмици по-късно...

Да,има значение. Например, ако си с Android има различни приложения, предлагани в Market, и доста от тях са различни видеоплейъри. RockPlayer ми правеше накъсвания,докато с Mobo всичко е ОК. Така,че не зависи само от мрежата,а и от покртиието и,апарата, и дори какво приложение ползваш, в случай, че е смартфон.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.