Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задача за 10 клас

Featured Replies

Здравейте.Имам нужда от помощ за една задача.От 1 година не съм барвал C++ и не помня нищичко.Цял срок играем на пц-тата и сега като дойда новата госпожа се сещате какво е положението.Ще бъда много благодарен ако някой ми я напише или помогне да я напиша.Госпожата казва че я иска подробно да те пита успеха да го въвеждаш такива работи ;)

Ето я и задачата: Да се напише програма която въвежда средния успех на учениците от един клас и извежда най-висок, най-нисак и среден успех на класа.

Благодаря.

Безмислено е да ти я пиша тъй като не си чел и няма да разбереш нищо. Ако съм учител винаги ще разбера дали знаеш или не само с няколко въпроса. По-добре седни и понаучи нещо. За следващата задача какво ще правиш?

Точно така! Ако имаш някакви затруднения върху това, което си написъл, тогава може да се обърнеш за помощ.

Здравейте.Имам нужда от помощ за една задача.От 1 година не съм барвал C++ и не помня нищичко.Цял срок играем на пц-тата и сега като дойда новата госпожа се сещате какво е положението.Ще бъда много благодарен ако някой ми я напише или помогне да я напиша.Госпожата казва че я иска подробно да те пита успеха да го въвеждаш такива работи ;)

Ето я и задачата: Да се напише програма която въвежда средния успех на учениците от един клас и извежда най-висок, най-нисак и среден успех на класа.

Благодаря.

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=188001

Заповядай колега:

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
	int num[10];
	int i,temp;
	int average;
	int sum = 0;

cout << "Enter 10 marks: " << endl;
	for(i=0;i<10;i++)
	{
		cin >> num[i];
		sum = sum + num[i];
	}
	average = sum/10;
	cout << "The average marks are: "<< average << endl;

//Find min and max with bubble sort

for(i=1;i<10;i++)
	{
		for(int j=9;j>=i;j--)
		{
		   if(num[j-1] > num[j])
		   {
			   temp = num[j-1];
			   num[j-1] = num[j];
			   num[j] = temp;
		   }
		}
	}
	for(temp=0;temp<10;temp++)
	{
		cout << num[temp]<<endl;
	}

return 0;
}
Дано да съм помогнал.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

• Автор

frozener - Благодаря.Ще пиша дали е свършила работа! Emokostov, LucidDreamer - Да прави сте! Ще трябва да седна да припомня няма как :) п.п - и аз съм от плевен :D

Редактирано от Ventsii (преглед на промените)

Макар че на подарен кон зъбите не се гледат, имам няколко забележки относно кода на frozener:

Твърдо е зададен броя на учениците.

average в програмата е дефинирана като int и се ползва целочислено делене - това може да доведе до клоняща към 1 грешка в изчислението на средния успех.

Строго погледнато програмата не изпълнява условието. Трябва да се намерят максимална, минимална и средна оценка, а не да се подредят учениците по успех. Като да трепеш бълха с топ е, да използваш сортиране за намиране на максимална и минимална стойност. В този случай е с един порядък по-неефективно.

Отделно ако преподавателката е в лошо настроение, може да каже, че няма проверка дали въведената оценка е валидна стойност.

Редактирано от flare (преглед на промените)

flare прав си кодът ми не е перфектен. Набързо го написах,пък и не успях да се сетя как да отпечатам най-ниската и най-високата оценка без сортираните оценки, а за инта - да губи се точност, може да се сложи double и да се реши проблема. Ако можеш дай ми съвет как по-ефективно да намеря min и max.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Минимална и максимална стойност на масив се намират доста лесно. Универсалният начин е: правиш си променливи min и max и ги присвояваш на първия елемент от масива. След това правиш цикъл и проверяваш всеки елемент след първия, дали е съответно по-малък от min и тогава правиш min равна на този елемент. Съответно проверяваш всеко елемент дали е по-голям от max и пак ако е изпълнено го присвояваш на max. Този начин още може да се опрости, ако знаеш предварително в какви граници са елементите от масива. Тогава отначало инициализираш min равно на максималната а max на минималната граница (забележи че са разменени). Това е и текущия случай - оценките винаги варират от 2 до 6 (за България), и даже не ти трябва допълнителен цикъл - може да използваш този в който въвеждаш стойностите.

• 3 години по-късно...
int main() 
{
    float numStudets, studentsMarks, greatestMark = 0, lowestMark = 6.0, sum = 0,
    average = 0;

std::cin >> numStudets;
    for ( int i = 0; i < numStudets; i++ )
    {
        std::cin >> studentsMarks;
        sum += studentsMarks;
        if ( studentsMarks > greatestMark ) 
            greatestMark = studentsMarks;
        if ( studentsMarks < lowestMark )
            lowestMark = studentsMarks;
    }

average = sum / numStudets;
    std::cout << greatestMark << lowestMark << average;

return 0;
}

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.