Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Честита Баба Марта!

Featured Replies

Честита Баба Марта и дано бъде по-ведра тая година, че как ни изпарзаля Малък Сечко

• Администратор

Малко избърваш... а не е хубаво да се честити предварително, току виж не доживеем празника sad.gif

Първи март е утре,да беше дебнала и да го пуснеш в 24:00ч довечера.Аз да ви честитя Коледа за да не ме изпревари някой ;)

• Автор
Първи март е утре,да беше дебнала и да го пуснеш в 24:00ч довечера.Аз да ви честитя Коледа за да не ме изпревари някой  ;)

<{POST_SNAPBACK}>

хахахах

но нали знаеш хубаво е човек да се подсигурява

а да дебна часа намерение нямам

дано отговорът ми те удовлетворява, ако ли не...

и на фаталистите - кви са тия суеверия, моля ви се?

martenica.jpg

На 1 март честваме деня на Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни. На този празник всеки подарява на близките си мартеница за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват специално за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено: то, според народното поверие, има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. По време на празника, всички си закачат мартеница на видно място. Носят я докато видят щъркел. После я заравят и след време по животинките около нея гадаят за бъдещето. С мартеници също се закичват плодните дървета и добитъка в стопанството - за по-добра реколта и плодовитост на следващата година. Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец без прибавки към него. В някои области на конците се е връзвала и златна или сребърна паричка, но тя е имала по-скоро ролята на народен амулет – да предпазва от болести хора, добитък и овощни дървета. Народното чувство за красота, което създава оригинално творчество, се появява по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във вид на парички, топчета, пискюли. Много разнообразни са и мартениците от плат: квадратчета в бяло и червено, съчетани по две; ивици, увити като змия; квадратчета, нанизани по четири, които образуват кубчета; изрязани парички и украсени с вълнена прежда; неповторимите кукли Пижо и Пенда. Интересни са обичаите, извършвани през март и непосредствено свързани с мартениците. На първи март стопаните внимават да не закичат черно котле на веригата в огнището, за да няма главня по житата и царевицата. Останало е и поверието, че пшенични питки трябва да се опекат, да се намажат с мед и да се разнесат по домовете, за да се умилостивят болестите, та никога да не ги спохождат. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, за да разсмее Баба Марта. В Троянско на първи март преди изгрев слънце стопанките на всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, на съдовете за млечни произведения, по рогата на добитъка и т.н. А в Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червенеещи се или червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта на първи март спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи. Червеният цвят в бита на народа е средство за предпазване от болести. Така можем да си обясним защо и на младите булки, и на младите деца са връзвали червен конец. Бялата вълна в мартеницата предвещавала дълъг живот, а червената - здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили и хранителните запаси са на изчерпване. Това обяснява и семейният характер на мартенските обреди и празници.

Обожавам Първи Март!Това ми е любимия ден от годината.

Иииии цял месец мартенички... biggrin.gif

Честита Баба Марта на всички!!!

Аз също обожавам този празник, чувствам се като дете с всички тия мартеници, ще ми се май :angry:biggrin.gif:baby:

Честита да ви е засмяната, но и пощипваща по бузките, Баба Марта! Бъдете мнооого здрави и щастливи!

П.П. Алая и ти ли котките хареса :angry: а и Фифа моята мартеничка е използвал biggrin.gif шъ си туря друг подпис май biggrin.gif

Честита (вече) и от мен,гледам сняг е донесла.

Честита (вече) и от мен,гледам сняг е донесла.

<{POST_SNAPBACK}>

Урааа, баба Марта сняг ми донесееее :baby::angry:

Да сте живи и здрави всичките!

Пазете се, щото си е коварничка нашата баба, като всяка жена biggrin.gif

Пък и витаминките са кът през тоз месец.

:bye:

• Автор

айде вече да ви е честита и тез които вчера сметнаха че бързам два пшъти да им е честита

marta.jpg

Баба Марта бързала,

мартеници вързала:

морави, зелени,

бели и червени...

А пък на дечицата

върза на ръчицата

мартеници чудни

със ресни червени,

да са ранобудни,

да растат засмени...

Здраве и щастие на всички.

Честита Баба Марта!

На всички пожелавам много, много здраве и усмивки!

Радвайте се на този хубав празник, а през уикенда - в гората за кокичета и други цветенцааа! :)

Честита Баба Марта и от мен!!! На всички много късмет и здраве!!!

Ето я и легендата:

martenica_g.jpg

Честита Баба Марта!!

Да сме бели и червени, здрави и засмени!! biggrin.gif

Айде и аз да не остана по-назад :) ... Честита Баба Марта и от мен :) Желая Ви всичко най-хубаво ;)

:bye:

Честит празник на всички !!!

Бъдете ми засмени, бели и червени и много, много здрави !! :wors:

Честита Баба Марта! Много, много, много здраве и румени бузки! Усмивки и поздрави на всички!!! :wors:

Честита Баба Марта и от мен (с малко закъснение)

В народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Нейният двойнствен образ — ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време — пак женското, но стихийно, рушащо начало.

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето.

Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността — белият цвят е цветът на Христос.

Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Трябва да си припомним, че първоначално женските сватбени носии са червени.

Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.

Традицията

Сутринта рано стопанките простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазели къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.

Предварително жените усукват бели и червени вълнени конци — мартеници, които завързват или окачват на всеки от семейството. Мартениците трябвало да са така усукани, както момите се усукват около момците. Невестите носят мартениците отдясно, момите — отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже — изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

Мартениците пазят човека от уроки и болести; свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и след като се свалят, се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче. По други места я слагали под голям камък и след девет дни гледали какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в крави, в едър добитък. Затова някъде наричат мартеницата "гадалушка". Другаде я хвърляли в реката, та по вода да им върви и всичко лошо да изтече.

В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март броените дни — по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай — избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината — ако е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо — ще има трудности.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците вързвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те по-скоро играели роля на народен амулет — да предпазват от болести хора, добитък и овощни дървета.

Народното чувство за красота, което създава оригинално творчество, се проявява по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във вид на парички, топчета, пискюли, пулчета и "съсънки" (гроздчета). Неповторимо български са кукличките "Пижо и Пенда".

Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали пресукан червен конец на китката.

Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила, толкова необходима на всички в края на зимния сезон, когато жизнените сили и хранителни запаси са на изчерпване.

Бабината приказка

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име — Сечко. Само че единият наричали малък, а другия — голям Сечко.

От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.

Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, зер топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.

— Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде — думал й свекърът, стар стария.

Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.

— Кърпикожусите цъфтят сега, снахо — топло й напомнил старецът. — Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!

— Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи — казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.

Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!

Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.

Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

Така останал обичаят да се правят мартеници, за да е радостна "баба Марта" и да носи само добрини на хората.

Жизнена и силна е народната традиция.

И сега тя носи много радост и красота на народа ни, зарежда с енергия и надежда, дарява обич и закрила на млади и стари.

аз пак закъснявам,ама кат съм на работа теи е !

Та...ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

Та...ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

Та...ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

ТЪПИЧАК СЪМ СИ!!!

Честита Баба Марта!Да сте бели и червени,като слънцето засмени cool.gif

Много,много здраве,късмет и да имате много,много мартенички!

Между другото колко имате на ръката/ръцете?Аз имам 40 ;)

Честита да ви е засмяната, но и пощипваща по бузките, Баба Марта! Бъдете мнооого здрави и щастливи!

П.П. Алая и ти ли котките хареса  :wors: а и Фифа моята мартеничка е използвал  biggrin.gif шъ си туря друг подпис май  biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Арти,честно казано не съм забелязала и твоите котки,просто миналата седмица като си търсих картинки за подписа и тази ми грабва очичките. :wors:

Пожелавам на всички Много здраве,много любов,много усмивки и дано пролетта донесе и топлота в отношенията между хората! :yanim::huh:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.