Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разяснение за схема на цифров часовник

Featured Replies

Публикувано изображение

Имам една схема на цифров часовник с PIC16F84A.Може ли някой да ми каже за какво служат транзисторите в схемата и кво се прави чрез извод MCLR на микроконтролера-трябва ми обяснение по схемата, но до ся знам тва-кой извод от пик-а кво прави и входовете и изходите на ПИК-а

PORTA hardware connections

RA0 -> Control PIN DS1820

RA1 -> command to display seg1 1110

RA2 -> command to display seg2 1101

RA3 -> command to display seg3 1011

RA4 -> command to display seg4 0111

PORTB hardware conexion to the display

RB0 -> d

RB1 -> a

RB2 -> b

RB3 -> : AND [button set/increment] (increments whatever was changed by [button what])

RB4 -> g

RB5 -> c

RB6 -> e AND [button what] (activate what to set mode, goes through: hours, minutes, date day, date month, date year)

RB7 -> f

DISPLAY: 4 digit, 7 segments common anode controlled by PORTA

Output of PORTA is connected to each segment display through 4 transistors 2N3096

-Inputs from PIC are RB6 and RB3 (both also output RB3 goes only input when set mode is active)

но ми тряя и за другите елементи да знам за кво са-значи транзисторите/едва ли са за усилване/, резисторите предполагам, че са за ограничаване на тока и тоя извод MCLR значи че е за начално установяване или нулиране там, но в случая не знам за кво е тоз бутон и кво се прави с него-имам и програмата на асемблер, но нищо не разбирам-само за тия две работи се колебая

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Схемата е с динамична индикация. Информацията от контролера се подава паралелно на четирите индикатора, а превключването, т.е. адресирането на разрядите се осъществява от транзисторите. Съпротивления ограничават тока в базовите вериги. Чрез извод MCLR се нулира индикацията - той директно сваля захранването в контролера или поне на една част от структурата му, ако не се лъжа, но трябва да провериш в документацията на контролера. Това са детайли. За нормална работа S1 трябва да е отворен. Както и другите два - те са незадържащи. С тях се сверява часовника.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Публикувано изображение

Имам една схема на цифров часовник с PIC16F84A.Може ли някой да ми каже за какво служат транзисторите в схемата и кво се прави чрез извод MCLR на микроконтролера-трябва ми обяснение по схемата, но до ся знам тва-кой извод от пик-а кво прави и входовете и изходите на ПИК-а

PORTA hardware connections

RA0 -> Control PIN DS1820

RA1 -> command to display seg1 1110

RA2 -> command to display seg2 1101

RA3 -> command to display seg3 1011

RA4 -> command to display seg4 0111

PORTB hardware conexion to the display

RB0 -> d

RB1 -> a

RB2 -> b

RB3 -> : AND [button set/increment] (increments whatever was changed by [button what])

RB4 -> g

RB5 -> c

RB6 -> e AND [button what] (activate what to set mode, goes through: hours, minutes, date day, date month, date year)

RB7 -> f

DISPLAY: 4 digit, 7 segments common anode controlled by PORTA

Output of PORTA is connected to each segment display through 4 transistors 2N3096

-Inputs from PIC are RB6 and RB3 (both also output RB3 goes only input when set mode is active)

но ми тряя и за другите елементи да знам за кво са-значи транзисторите/едва ли са за усилване/, резисторите предполагам, че са за ограничаване на тока и тоя извод MCLR значи че е за начално установяване или нулиране там, но в случая не знам за кво е тоз бутон и кво се прави с него-имам и програмата на асемблер, но нищо не разбирам-само за тия две работи се колебая

От тук http://ww1.microchip...eDoc/35007b.pdf си изтегли

Data Sheet на микроконтролера и ще научиш повече за него. За да реализираш посочената схема, трябва да качиш софтуера/ програмката/ на микроконтролера с програматор. Можеш да си направиш чудесно часовниче. А ако разшириш възможностите с необходимото програмно обезпечение ще е възможно да му добавиш и други функции. Пожелавам ти успех.Ето ти го във PDF формат:

Всичко останало, колегата ти е обяснил много добре.

• 8 месеца по-късно...

Здравейте.Курсант съм във военното училище,гражданска специалност КТТ.Искам да реализирам часовника като практическо упражнение по дисциплината Импулсно цифрови устройства,може ли да ми дадете инофрмация,колко пари ще ми излезе и откъде мога да закупя елементите :)

Здравейте.Курсант съм във военното училище,гражданска специалност КТТ.Искам да реализирам часовника като практическо упражнение по дисциплината Импулсно цифрови устройства,може ли да ми дадете инофрмация,колко пари ще ми излезе и откъде мога да закупя елементите :)

А в кое военно училище учите?

Всички елементи са около 25-30 лева да речем, но вие трябва да имате готов софтуер за часовника, който ще го качите в последствие на Pik1684. Това значи, че вече някой трябва да Ви е изготвил софтуера и да се качи с програматор в самият чип. Последният се продава "празен" и в зависимост какво искате да правите с него, се прави програмка.

Учих едн година в Търново,сега съм в Шумен,догодина се връщщам пак в Търново.Родом съм от Велико Търново.Искам да направя часовник.Това искам от схемата,а необходимите елементи има ли ги в "Елимекс" и на какво трябва да се напише софтуера,в смисъл на кой език.

Учих едн година в Търново,сега съм в Шумен,догодина се връщщам пак в Търново.Родом съм от Велико Търново.Искам да направя часовник.Това искам от схемата,а необходимите елементи има ли ги в "Елимекс" и на какво трябва да се напише софтуера,в смисъл на кой език.

Елементите ги има в посочената от вас фирма. Последната има магазин и във Велико Търново. За програмката, ще се обърнете към програмист, който ще ви даде повече подробности. Необходимо е да му споменете че ще се ползва едночипов контролер от тази серия /Pik1684F/Ако ви я пишат във Велико Търново, мога да ви насоча към човек, който работи във военното училище и е много добър в тази област.

P.S. Допълвам поста. Ако евентуално намерите отнякъде българската интегрална схема CM201 - или 202 в такъв случай отпада да се пише програма. Тя е създадена именно за тази цел и изпълнява всички функции, които се изискват за направата на един електронен часовник. Последната е с 42 крака.

От приложената схема се вижда и сайтът на автора, а там има и необходимият код за часовника.

Но за записването на кода в PIC контролера, ще е необходим и съответният програматор или тук.

Редактирано от DoGa (преглед на промените)

От приложената схема се вижда и сайтът на автора, а там има и необходимият код за часовника.

Но за записването на кода в PIC контролера, ще е необходим и съответният програматор.

Сега забелязах че има и необходимият софтуер за чипа. От тук нататък е много лесно да се програмира самият чип. Само си качете от страницата файла на някаква флашка и ще се намери кой да ви го програмира.

А ако не е тайна,кой е този човек във военното в Търново,който може да го прогамира ?

Защо никой не отговаря ?

Какво повече трябва да Ви се отговаря по въпроса? Нима има нещо неясно?

Ами как се казва човека във военното,който може да програмира интегралната схема ?

Ами как се казва човека във военното,който може да програмира интегралната схема ?

Трябваше отдавна да се досетите, че във форум не се казват имена на хора без тяхното изрично съгласие. Вече мисля че сте порасъл.

Да кажем че е командирът на военното училище. Познавате ли го?

Както и да е,вече намерих PIC програматор,ще се оправя със софтуера,учил съм информатика в ПМГ-то в Търново.Имам един въпрос относно платката,аз ли трябва да я правя или мога да я намеря готова и да я купя,и евентуално какъв и е модела ?

Готова не вярвам някой да продава точно за тази схема.

Вариантите са три:

1. Правите си сам платката с подръчни средства или ви я прави друг по този начин.

2. Давате схемата да Ви изработят платката, но тук цената ще е най-висока;

3. Използвате подходяща макетна платка. Не е задължително да е от този магазин или с такъв дизаин.

Авторът предлага Eagle png file and sch file в проекта си за Ваше улеснение.

А задължително ли е платката да е печатна или може и обикновена,всмисъл аз да направя пистите ?

А задължително ли е платката да е печатна или може и обикновена,всмисъл аз да направя пистите ?

Както съм посочил по-горе това е вариант 3, на експериментална(макетна ) платка да се запоят нещата и реализира схемата.

• 1 година по-късно...

Какво повече трябва да Ви се отговаря по въпроса? Нима има нещо неясно?

интересува ме например как става сверяването на часовника?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.