Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов Мак потребител

Featured Replies

Здравейте,отварям нова тема за да споделим мнения за Мак компютрите и Мак ОС.Имам в предвид не хакинтоши или разни уиндоуси качени на Мак.След доста премисляне реших да пробвам Mac OS и си взех iMac 21,5".В магазина ме попитаха дали желая да ми подменят меджик мишката с меджик тракпада защото са на една цена .След няма и месец употреба мога да кажа ,че се влюбих в този компютър.Тракпада,в началото малко странен,но е чудесна джаджа.Все пак не мисля че става за игри.Свързването му както и на клавиатурата е чрез блутуут и в настройките се вижда колко процента им остават до смяната на батериите.Звукът от вградените колонки е силен и не изкривява дори усилен до край.Микрофонът е много чувствителен ,а HD камерата предава кристален образ.Не знам как е направен но до сега не съм имал компютър които да не загрява и вентилатора да не върти без да спира.Макар и близо два пъти по-скъп от iWork взех офис за Мак 2011 и аз като обикновен потребител не виждам от какво се оплакват някои хора.Инсталирах му флаш плъгини и онлайн телевизиите си вървят без проблем.С VLC плеър се гледат divX филми но трябва да намеря начин и да качвам субтитрите.В същност следващата ми задача е да му направя рековъри.Има си вградена програма и само трябва да се следват стъпките.С първоначалното пускане показа че му трябва устройство с памет близо 13 гб.Може би след това ще го ъпдейтна до 10.7.3.Инсталирах му скайп,една програмка за деинсталиране на програми и с това се изчерпва всичко.Ще се ползва като нормален домашен десктоп,най-вече ползване на офис пакета.Приемам идеи за програми ,като обработка на снимки и въобще всякакви полезни такива.

Здравей.

Това е правилният избор, за да може човек да разбере Apple, му трябва само да поработи на някое устройство на Apple за 1 час, после остава "влюбен", ако може така да се изразя.

"Звукът от вградените колонки е силен и не изкривява дори усилен до край.Микрофонът е много чувствителен ,а HD камерата предава кристален образ."

Когато Стив Джобс се е върнал в Apple през 1998-а, като CEO и е видял качеството на продуктите, е решил, че ще се използват само качествени материали. Имам предвид, на истина качествени. Това включва и говорители на harman kardon, които изобщо не са евтини.

"Не знам как е направен но до сега не съм имал компютър които да не загрява и вентилатора да не върти без да спира."

Още докато са проектирали Apple ][ (Apple II - вторият компютър на Apple), Стив Джобс е обърнал много внимание на тишината, и е настоял компютъра да не използва вентилатори, същото е и със Mac-овете.

А в случай, че на истина се налага да има вентилатор, то ще бъде от най-тихите които съществуват.

Направата на един Mac е изкуство.

Относно софтуер...

"Приемам идеи за програми ,като обработка на снимки и въобще всякакви полезни такива."

Какво да ти кажа, отиваш в пиратския залив, или който и да е тракер, и пишеш Adobe Photoshop, но ти трябва версия за мак.

Сега, проблема ти със субтитрите, вече си имаш VLC, така че, просто направи следното:

1. Отвори VLC

2. Погледни в настройките, и деселектирай 'automatically detect subtitle files'

3. Избери файла със субтитрите със бутона 'browse' (избери и двата файла)

Късмет със iMac-a.

ПС: Никога не се занимавай да си слагаш Windows на Mac-a, това трябва да бъде забранено със закон, и присъда осъждаща тези които го правят на смърт.

Честита ти първа Ябълка!

И аз съм сравнително нов потребител на Мак - имам го около 4 месеца вече.

VLC - при него трябва ръчно да отваряш видео файла и субтитрите от менюто File (ако не се лъжа, то трябва да е. махнал съм го и не мога да проверя в момента кое е менюто). Допълнително трябва да си оправиш кодирането на субтитрите (Cyrilic 1252) иначе излизат на маймуница. И самото рендване на титрите при този плеър не ми харесва.

Аз ползвам MPlayerX или MPlayer OSX Extended. Като че ли на мен лично повече ми допада като функционалност, а и субтитрите само ги дропвам и си тръгват (а ако видео файла и субтитрите имат еднакво наименование си ги зарежда автоматично)

Ако си забелязал с клавиша Space може да ползваш QuickLook за бърз преглед на файлове. Скоро си инсталирах един пакет с кодеци - Perian и вече освен .mov и .mp4 мога да отварям с него и .avi, .flv и други файлове. Само .wmv не ми се зареждат.

Програми за снимки - аз съм с MacBook Air и при мен лаптопа дайде с инсталиран iLife пакет (iPhoto, iMovie, GarageBand)

iPhoto е подобна на PhotoShop. С нея можеш бързо и с няколко клика да си пооправиш цветовете на снимките, да ги подредиш в албуми и т.н. А вече за по-професионално изпълнение естествено Photoshop.

TimeMachine - страховен вграден инструмент за бекъп. Ако имаш външен хард или TimeCapsule.

Parallels - виртуална машина. можеш да подкараш Уиндоус, Линукс или друга ОС. Ако играеш игри можеш да си сложиш Уин и да цъкаш на него игри.

uTorrent/ Transmission - сваляне на торенти

Apple-BG - Форум на приятелите на Apple в България.

Редактирано от Z0mBay0 (преглед на промените)

Е честито - сега ще видиш как е computing-a който трябваше да бъде!

• Автор

Благодаря за пожеланията.Първо да кажа че живея в САЩ и реших да изненадам сина ми(в България) който е отличен ученик и все прави някакви проекти.Та реших да го стимулирам с нещо по-нестандартно.Взех компютъра да поработи 2 месеца и ако даде някакъв дефект да го върна.Междувременно искам да му го заредя с необходимия софтуер.Още в епъл магазина ми предложиха софтуер уиндоус за мак ,но не виждам смисъл в това.Ако исках уиндоус щях да си взема Леново например.Освен това той си има геймърски лаптоп Asus G.Работата е там че толкова много ми хареса ,че със сигурност ще си взема и за мен.До сега четейки клиентските ревюта се чудех с какво толкова са впечатлени мак юзерите.Е,сега вече знам защо.Харесва ми също при стартиране как се усеща някаква приятна миризма.Настройките за български ги направих още първия ден и с виртуалната клавиатура си пиша без проблем.iLife пакета е инсталиран но ай фото е далеч от фотошопа.Настройките на VLC ще ги направя и ще пробвам как е.Ако не стане ще пробвам с MPlayer X.Говори се че не им трябва антивирусна но гледам че всички фирми предлагат и за тях.Стана доста дълго но впечатленията са толкова много.

Привет. Не виждам смисъл да инсталирате антивирус на MAC, но ако желаете може да използвате някои безплатни решения, например плеъра avast. BSD базираната платформа на MAC е доста стабилна и благодарение на нея Apple скочиха на първо място по печалби. Както и да е, няма да е лошо да правите бекъп и да имате добра софт култура. Успех с новата придобивка!

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Да възкреся темата в стил:какво направих по любимия Мак.Инсталирах една много полезна програма-MacKeeper.Доста приложения събрани в едно,но най-важното за мен ,е че почиства кейши, регистри,дублирани файлове и тн.,т.е. освобождава доста място.Може да криптира файлове ,а и като бонус има антивирусна.Това което ме изненада и не съм срещал в уиндоус е че кликвайки на ютилитис си има програма за разделяне на партишани .Взех един външен хард WD ,разделих го на три дяла,един за рековъри(нищо че си има вграден)един за бек ап (с тайм машийн) и един основен който системата го форматира така че да може да се чете както от уиндоус така и от мак.Пробвах го след това на лаптопа и всичко си е на шест. Меджик тракпада е чудесна джаджа но за игри не става и тк имам една страхотна мишка на лоджитек просто и дръпнах драйверите от сайта им и сега си върви без проблеми.Почти забравих-апдейтнах го до 10.7.3 но аз като най-обикновен потребител разлики не виждам.Е,за сега това е.

Редактирано от tangi (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Welcome to the real life Neo :).

Анинфрид, абсолютно съгласен съм. Аз цъках 1 ден служебен iTouch. В момента всичко в нас е Apple.

Welcome to the real life Neo :).

Анинфрид, абсолютно съгласен съм. Аз цъках 1 ден служебен iTouch. В момента всичко в нас е Apple.

По-точно "Welcome to the zombieland", ако ме питаш мен.

До автора

Искам да предложа някои програми от които съм доволен и ползвам на моя макбуук. Oplayer - чудесна програма за видео файлове използвани за windows-те а също в торент тракерите. Няма кой знае какви опции но чете почти всичко. MacKeeper - вече знаеш за него.

ShortCuts for Mac - ако не ги знаеш, помага много в началото.

Препоръвам да си купиш външен хард за Backup and Recovery, аз използвам WD с 500GB и съм доволен.

Успех   :)

Редактирано от cardamin (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Не съм посещавал сайта повече от година,даже си бях забравил паролата,както и да е .Ами да споделя,че  януари  взех  мак и за мен,от новите модели.Със сигурност отражението е много по- малко. Тъй като няма драйв мислех да си взема външен,но реших проблема като копирам СДто в лаптопа,след това качвам всичко на външен хард и след това в мака.Имам много малко дискове така че не ми отне много време.Програмите в апп стора от моят акаунт  ги инсталирах и в този компютър.И този път заложих на майкрософт офис.

Cardamin-за предния мак бях взел също WD 500 GB, а за този взех LaCie Porsche Design 500 GB.

Маккийпър я деинсталирах от предния мак понеже прочетох много негативни мнения за тази програма.

Чудесно е че с тайм машийн може да се правят партишъни и да се работи и под двете операционни системи с външния хард.

Кой каквото и да казва,за мен мишката не струва.Кой да е лоджитек е в пъти по-добър.Тракпада си е супер за навигация.

• 1 година по-късно...

Здравейте и аз като един нов потребител на мак имам няколко въпроса дано ми помогнете - рових в нета но нищо не открих ... и така 1во да уточня че съм с ibook G4 проблема ми е че не мога да си свалям каквито и да било програми - избива ми грешка която е че определена програма не може да бъде отворена с тази версия на мак като това е за всяка програма та дори и за един обикновен скайп . Разбира се версии за мак си свалям ... и др проблем не мога да си ползвам wi fi или по точно иконката ми я няма горе до доворител§ето като си дам скан на airport-a не ми открива свързано у-во ... нз какво трябва да е това у-во рутера си ми е включен ..

:help wanted4:  :help wanted3:

Нищо лично, но по добре би му вървял един centos :D http://support.apple.com/kb/sp89

• 4 месеца по-късно...

Честита ти първа Ябълка!

И аз съм сравнително нов потребител на Мак - имам го около 4 месеца вече.

VLC - при него трябва ръчно да отваряш видео файла и субтитрите от менюто File (ако не се лъжа, то трябва да е. махнал съм го и не мога да проверя в момента кое е менюто). Допълнително трябва да си оправиш кодирането на субтитрите (Cyrilic 1252) иначе излизат на маймуница. И самото рендване на титрите при този плеър не ми харесва.

Аз ползвам MPlayerX или MPlayer OSX Extended. Като че ли на мен лично повече ми допада като функционалност, а и субтитрите само ги дропвам и си тръгват (а ако видео файла и субтитрите имат еднакво наименование си ги зарежда автоматично)

Ако си забелязал с клавиша Space може да ползваш QuickLook за бърз преглед на файлове. Скоро си инсталирах един пакет с кодеци - Perian и вече освен .mov и .mp4 мога да отварям с него и .avi, .flv и други файлове. Само .wmv не ми се зареждат.

Програми за снимки - аз съм с MacBook Air и при мен лаптопа дайде с инсталиран iLife пакет (iPhoto, iMovie, GarageBand)

iPhoto е подобна на PhotoShop. С нея можеш бързо и с няколко клика да си пооправиш цветовете на снимките, да ги подредиш в албуми и т.н. А вече за по-професионално изпълнение естествено Photoshop.

TimeMachine - страховен вграден инструмент за бекъп. Ако имаш външен хард или TimeCapsule.

Parallels - виртуална машина. можеш да подкараш Уиндоус, Линукс или друга ОС. Ако играеш игри можеш да си сложиш Уин и да цъкаш на него игри.

uTorrent/ Transmission - сваляне на торенти

Apple-BG - Форум на приятелите на Apple в България.

Това въобще не е вярно VLC си чете автоматично субтитрите и едва ли има по-добър плеър от него в OSX. Може би не сте разархевирали субтитрите или, името на ави файла не съвпада с името на субтитрите. Иначе има доста плеъри за Mac OSX които на мен лично не ми допадат, като Wondershare Player и други. Колкото до wmv формата трябва да си инсталирате Flip4Mac за да отваряте този формат. За  почистващ софтуеър аз лично ползвам  CleanMyMac и CCleaner тези две програми са нъполно достатъчни. За обработка на видео файлове ползвам MPEG_Streamclip както и ScreenFlow, разбира се има и много други.....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.