Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Усилвател Ласпи-Транзистори

Featured Replies

Усилвалтеля работи,той е двуканален и само на единия канал има транзистори които не са оригиналните,на снимката ще ги видите,тъй като проверих за оригиналните които са "KT808 AM" от които нямаше проверих и за заместители които са "2SD867",но и от тях нямаше.Предложи ми някакви отгоре пластмасови които ми каза,че ще загравят и може да изгорят,не знам какво да правя.....друг избор нямам освен да пробвам с тези пластмасовите а дали ще ми помогне едно 80мм. вентилаторче да ги обдухва с хладък въздух?

post-308058-0-53715200-1329758612_thumb.

Редактирано от procesorKapacitet (преглед на промените)

Усилвалтеля работи,той е двуканален и само на единия канал има транзистори които не са оригиналните,на снимката ще ги видите,тъй като проверих за оригиналните които са "KT808 AM" от които нямаше проверих и за заместители които са "2SD867",но и от тях нямаше.Предложи ми някакви отгоре пластмасови които ми каза,че ще загравят и може да изгорят,не знам какво да правя.....друг избор нямам освен да пробвам с тези пластмасовите а дали ще ми помогне едно 80мм. вентилаторче да ги обдухва с хладък въздух?

Поръчай си от тук: http://elimex.bg/en/...4392/kt808.html защото ако ги заменяш с други, малко трудно ще се справиш. Ще почакаш няколко дни и после ще ги поставиш. И не забравяй, че под корпуса на транзисторите трябва да има слюдена изолация, подобна на крайната вляво на снимката и намазана със силиконова паста в тънък слой. Също има такива малки керамични подложки, които изпълняват същата функция - разделяне на "колектора" на транзистора от корпуса на радиатора.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ако има възможност може да сложиш вентилатор от ПС, например от захранване. Ще ги охлажда.

• Автор

Поръчай си от тук: http://elimex.bg/en/...4392/kt808.html защото ако ги заменяш с други, малко трудно ще се справиш. Ще почакаш няколко дни и после ще ги поставиш. И не забравяй, че под корпуса на транзисторите трябва да има слюдена изолация, подобна на крайната вляво на снимката и намазана със силиконова паста в тънък слой. Също има такива малки керамични подложки, които изпълняват същата функция - разделяне на "колектора" на транзистора от корпуса на радиатора.

Доста скъпички ми се струват и то доста...Усилвателя за който са още не съм го купил да речем,че го купувам за 20лв така и ремонта му ще ми излезе 30.Малко смешничко става,но се пак за тази цена толкова.

Ако има възможност може да сложиш вентилатор от ПС, например от захранване. Ще ги охлажда.

Точно на PC-то съм сложил един който никаква работа не върши.Ще го пусна с дълги кабели да усилвалтеля,но колегата по отгоре каза да не вземам такива заместители отгоре които са пластмасови,защото както и аз мисля като усиля и ще криви.Не мисля,че вентилаторчето ще ми помогне,не знам в безизходица съм.....!Мисля да поръчам оригиналните и пак да си добавя вентилатора да си охлажда по-добре.

Доста скъпички ми се струват и то доста...Усилвателя за който са още не съм го купил да речем,че го купувам за 20лв така и ремонта му ще ми излезе 30.Малко смешничко става,но се пак за тази цена толкова.

Точно на PC-то съм сложил един който никаква работа не върши.Ще го пусна с дълги кабели да усилвалтеля,но колегата по отгоре каза да не вземам такива заместители отгоре които са пластмасови,защото както и аз мисля като усиля и ще криви.Не мисля,че вентилаторчето ще ми помогне,не знам в безизходица съм.....!Мисля да поръчам оригиналните и пак да си добавя вентилатора да си охлажда по-добре.

Приятелю!

Аз не виждам какво им е скъпото ако приемем че 2 транзистора са на цена 6 лева.Хората са казали една истина: "Мерак със пари се гаси" Ти питаш, аз ти отговарям. Ако не ти хареса съветът ми, почакай друг да те посъветва. А ако си в час с аудиотехниката нямаше въобще да питаш. Нали е така? Като влезеш при адвоката и му кажеш "Добър ден" , той какво ти отговаря? Следващият ни разговор момче, се таксува!

Желая ти лека вечер и успех!

• Автор

Приятелю!

Аз не виждам какво им е скъпото ако приемем че 2 транзистора са на цена 6 лева.Хората са казали една истина: "Мерак със пари се гаси" Ти питаш, аз ти отговарям. Ако не ти хареса съветът ми, почакай друг да те посъветва. А ако си в час с аудиотехниката нямаше въобще да питаш. Нали е така? Като влезеш при адвоката и му кажеш "Добър ден" , той какво ти отговаря? Следващият ни разговор момче, се таксува!

Желая ти лека вечер и успех!

Прав си!Нищо не казвам просто няма да купя 2 а 4,и доставката 5лв..Защото другите два са заместители,поне като правя нещо да е като хората..А в сайта на Елимекс не намерих в кои градове имат магазини,някой знае ли дали има в Ловеч?

Редактирано от procesorKapacitet (преглед на промените)

Въобще не е задължително да са същите модели транзистори. По- късно ако искаш ще ти напиша заместители, но всички варират около 3-4 лева. Ако имаш възможност да сложиш чешкият модел KD503 , който е тенекиен, а не пласмасов, няма да имаш никакъв проблем, но аз трябва да обърна внимание на крайното стъпало дали е правено само с n-p-n или два по два са прав и обратен. Но ще стане по-късно, защото съм зает в момента.

Прав си!Нищо не казвам просто няма да купя 2 а 4,и доставката 5лв..Защото другите два са заместители,поне като правя нещо да е като хората..

Въобще не е задължително да са същите модели транзистори. По- късно ако искаш ще ти напиша заместители, но всички варират около 3-4 лева. Ако имаш възможност да сложиш чешкият модел KD503 , който е тенекиен, а не пласмасов, няма да имаш никакъв проблем, но аз трябва да обърна внимание на крайното стъпало дали е правено само с n-p-n или два по два са прав и обратен. Но ще стане по-късно, защото съм зает в момента.

Самият радиатор/ охлаждащата алуминиева плоскост/ ти позволява напълно да монтираш транзистори с корпус TO3. Само погледни дали всички са еднакви, за да ми спестиш труда да търся документация на усилвателя. И дано имаш опит за тази работа.

KD503 е много як транзистор, който почти винаги превъзхожда дадените му по каталог параметри /повечето транзистори обикновенно не могат да покрият и каталожните им параметри, да не говорим за ментетата/.

• Автор

Самият радиатор/ охлаждащата алуминиева плоскост/ ти позволява напълно да монтираш транзистори с корпус TO3. Само погледни дали всички са еднакви, за да ми спестиш труда да търся документация на усилвателя. И дано имаш опит за тази работа.

Незнам тази схема дали ще ти помогне,но тъй като тука няма голям магазин за аудио чаркалъци,така или иначе ще се поръчва а няма смисъл да купувам заместители.

http://prikachi.com/images.php?images/129/4427129F.jpg

Незнам тази схема дали ще ти помогне,но тъй като тука няма голям магазин за аудио чаркалъци,така или иначе ще се поръчва а няма смисъл да купувам заместители.

http://prikachi.com/...29/4427129F.jpg

Да. Снимката ми е достатъчна. Всички крайни транзистори могат напълно да се заменят с KD503. Транзисторите са много яки и няма да успееш да ги "гръмнеш" даже и при късо на изхода за тонколоните. Но! Задължително трябва да си вземеш и подложки от слюда за тях и паста. Освен това , там, където има по малки дупчици с резба мисля на тях, трябва да ги разпробиеш със свредло 4 мм и да използваш дистанционни втулки от пласмаса или керамика, за да можеш да изолираш всеки транзистор на 100% от корпуса на "радиатора". Всичко това се намира по магазините и мисля че в Ловеч има магазин за радио електронни компоненти. Специално за фирма "Elimex" има магазин най близко във Велико Търново , а седалището на фирмата е Горна Оряховица. Ето ти линка: www.elimex.bg

Със същият успех можеш да замениш транзисторите с 2N3772 или 2N3773 по простата причина, че са много по евтини. Резултатът ще е същият. Но не забравяй при поръчката и за изолационните подложки и минимум 8- 10 броя изолационни втулки за корпус TO3. И подложките и дистанционните втулки са за корпус TO3. Не ми отговори на въпроса имаш ли опит в аудиотехниката и занимавал ли си се някога с това. Сам забелязвам, че не си наясно от постовете. В най- лошият случай, ще се посъветваш с човек, който е специалист в тази област, за да си спестиш някой лев и да не ти стане твърде скъп този усилвател. Пиша ти тези думи не за да те обидя, а да си знаеш и да си наясно, че неможеш да си правиш свободно съчинение, а да изпълниш всички операции, така, както трябва. Ако има друго питай или ме намери на скайпа, за да не оттегчаваме аудиторията. Никът ми го има в профила ми.

Желая ти успех и късмет.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.