Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Някои въпроси за тока

Featured Replies

Здравейте, имам някои може би основни въпроси около тока. Например колко ампреда ток ни подават в контактите, до колко можем да ползваме. При какви условия можем да имаме нисък ток, и високо напрежение, и обратното от проводимоста на проводника ли зависи. Какво ни подават от електро централите, ток или напрежение ?

Редактирано от atom3 (преглед на промените)

Подава се напрежение. Колко ток ще мине през контакта зависи от консуматора, който е включен и от предпазитела на таблото. Нисък ток няма. Високо напрежение е над 265V. Условията за високо напрежение са много...

Здравейте, имам някой може би основни въпроси около тока. Например колко ампреда ток ни подават в контактите, до колко можем да ползваме. При какви условия можем да имаме нисък ток, и високо напрежение, и обратното от проводимоста на проводника ли зависи. Какво ни подават от електро централите, ток или напрежение ?

Поставил съм Ви + само заради това изречение: "Какво ни подават от електро централите, ток или напрежение ? "

На повечето въпроси не може да се отговори защото са безсмислени.По-добре прочетете физика за 7-8 клас и там ще откриете отговор на повечето въпроси и ще си запълните неяснотите.

• Автор

А щом се подава напрежение, токът от къде се появява ? Извинявам се за глупавите въпроси, но имам някои дупки около темата с тока, и искам да си ги запълня.

А щом се подава напрежение, токът от къде се появява ? Извинявам се за глупавите въпроси, но имам някои дупки около темата с тока, и искам да си ги запълня.

Тока се появява по закона на Георг Ом.
  • Автор

Тока се появява по закона на Георг Ом.

Елементарно... , мерси. А може ли на атомно ниво, да ми обясниш каква е разликата между тока и напрежението.

Напрежението е потенциалната разлика между две точки във веригата, токът е количеството токоносители, преминаващи през точка във веригата за единица време.

От енергоизточниците до крайния потребител се подава НОМИНАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ 220 волта,максималното е 240 мисля,ТОКЪТ протича САМО,когато веригата е затворена т.е. има включен консуматор :) Той се определя от това каква е мощността на консуматора,главно и от самата ел. система,защото не може да се черпи до безкрайност :) Принципно домашната ел.инсталация се дели на отделни токови кръгове-осветление,силови(домакински уреди-готварска печка,бойлер,климатик и т.н.) след това идва ред на контактите,като те също могат да бъдат на отделни токови кръгове в зависимост от това за какво ще се използват-какви консуматори ще се включват в тях,но по принцип поне при новите съвременни ел.инсталции се прави така,че контактите да могат да издържат номинален ток мисля ,че беше 16А не съм много сигурен в случай,че се включи например духалка или нещо от сорта . :) МОЛЯ колегите да ме поправят ако някъде греша ;) Не съм навлизал в подробности кое как точно се изчислява за да не спамя много по темата :)

по принцип поне при новите съвременни ел.инсталции се прави така,че контактите да могат да издържат номинален ток мисля ,че беше 16А

Пази Боже да се стигне до колкото издържа контакта. В идеалния случай максималния ток трябва да е ограничен от предпазителите (бушоните) във веригата. Те са горе долу толкова - 6 -16 ампера, ама има и по-големи - именно за бойлери примерно.
  • Автор
Maxyyy Мерси, доста пълен отговор. Но все пак това напрежение, какво точно го причинява? Разлика между две точки. Това ми звучи като язовирна стена. Над стената има високо напрежение под нея ниско. Като отворим шлюза, започваме да го използваме това напрежение. Но какво го образува, няма да е гравитацията както в моя пример ?

Maxyyy Мерси, доста пълен отговор. Но все пак това напрежение, какво точно го причинява? Разлика между две точки. Това ми звучи като язовирна стена. Над стената има високо напрежение под нея ниско. Като отворим шлюза, започваме да го използваме това напрежение. Но какво го образува ?

Язовирната стена е добър аналог. Е представи си че генераторът (или батерия ако щеш) прави същото което изпарението, облаците и дъжда за язовира - връщат водата обратно за да запазят разликата и да не се изтече язовира.

А го образува електромагнитната сила.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ето Ви малко информация за да се образовате на тема електричество

http://bg.wikipedia....%82%D0%BE%D0%BA

http://bg.wikipedia....%82%D0%B2%D0%BE

http://danaildr.eu/2...B5%D0%B6%D0%B5/

http://physics-bg.or.../Content.php?10

Редактирано от brusko (преглед на промените)

В генератора в електроцентралата магнитно поле в комбинация с въртеливо движение поражда електрическо напрежение което представлява в случая насочено движение на електрони.Тази разлика между повече електрони от единият полюс и по-малко от другата представлява разликата в електрическите потенциали и поражда електрическо напрежение.Това не е най-коректното обяснение но не се сещам по-просто за момента...

Редактирано от Jimm (преглед на промените)

.......Високо напрежение е над 265V.........

Всъщност за високо напрежение се счита всяко над 1000 волта, но и 265 да предостатъчни да убият човек.

За опасно за се счита над 50 волта. Предполага се, че до около 50 волта не е опасно, но това зависи от много фактори като влажност на кожата, от къде минава и още други.

В мините осветлението е на било (сега не знам дали е така) на 36 волта точно поради тази причина.

От енергоизточниците до крайния потребител се подава НОМИНАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ 220 волта,максималното е 240 мисля......

По написаното се разбира, че от централата ти подават 220V?

Ако е така до потребителите няма да достигне и волт напрежение поради голямото разстояние и загубите по него.

Подава се ако не се лъжа трифазно 110 киловолта (може и повече да е) и чрез трансформаторни подстанции се понижава до 20 киловолта пак трифазно.Оттам отива в кварталните трансформатори където се понижава до 400 волта пак трифазно. Доста хора го знаят като 380 което се получава заради загубите по трасето от 400-те на трансформатора. В апартаментите отиват по една фаза и звездния център на трифазния трансформатор (нула). Оттам би трябвало да идват 230 волта, но поради същата причина в контактите измерваме от 220 до 230, а в селата и по-малко понякога. 230 е основно вечер когато има много по-малко потребление.

Всъщност за високо напрежение се счита всяко над 1000 волта, но и 265 да предостатъчни да убият човек.

За опасно за се счита над 50 волта. Предполага се, че до около 50 волта не е опасно, но това зависи от много фактори като влажност на кожата, от къде минава и още други.

В мините осветлението е на било (сега не знам дали е така) на 36 волта точно поради тази причина.

Всъщност, това което причинява поражения (и убива) е токът минаващ през тялото (и как и откъде минава), а не напрежението. По тази причина токът от по-ниско напрежение може да те убие, ако си хубаво намокрен или от по-високо може да не ти направи нищо ако си сух и си стъпил на хубава изолация. Също е важно и количеството електричество. Точно затова тазерите не трепят на място, при все че са с много високо напрежение...

Е очевидно по-ниското напрежение ще предизвика по-малък ток при равни други условия, така че наистина е по-безопасно.

По написаното се разбира, че от централата ти подават 220V?

Ако е така до потребителите няма да достигне и волт напрежение поради голямото разстояние и загубите по него.

Подава се ако не се лъжа трифазно 110 киловолта (може и повече да е) и чрез трансформаторни подстанции се понижава до 20 киловолта пак трифазно.Оттам отива в кварталните трансформатори където се понижава до 400 волта пак трифазно. Доста хора го знаят като 380 което се получава заради загубите по трасето от 400-те на трансформатора. В апартаментите отиват по една фаза и звездния център на трифазния трансформатор (нула). Оттам би трябвало да идват 230 волта, но поради същата причина в контактите измерваме от 220 до 230, а в селата и по-малко понякога. 230 е основно вечер когато има много по-малко потребление.

Имах в предид не конкретно ел.централите до крайния потребител а изобщо източника ако щете посредника(ел.разпределителните дружества) и знам,че загубите по ел.мрежата са по-малки,когато напрежението е високо с по-малък ток това ми е ясно и че после има трафове които го понижават до необходимото :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.