Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разпознаване на езика при многоезичен сайт и Google

Featured Replies

От известно време се ровя за информация по въпроса, но така и не намерих точно това което ме интересува. Става дума за сайт с няколко езикови версии написан на html (щото от това разбирам). На всяка страница ще си има знаменца за ръчен избор на език. БГ версията смятам да е на domain.com, а чуждоезиковите на domain.com/en/, domain.com/de/ и domain.com/ru/. Въпреки, че по-големата част трафика към един сайт идва от Гугъл и тогава това което искам няма значение, все пак ми се иска като влезе на domain.com, потребителя автоматично да бъде пренасочен към езиковата версия на сайта според настройките на браузера му. Ако нямам подходяща езикова версия, искам да се зарежда английската. Имам три питанки: 1. Има ли по-подходяща организация за автоматичен избор на езикова версия от това което съм си наумил, от гледна точка на SEO. 2. Как конкретно да го изпълня това ("моя" вариант или евентуалния друг който ми препоръчвате). Предполагам с php, htaccess или нещо друго от което не разбирам много. Java Script не знам дали има такива възможности, но не ми се ползва, щото нали не бил SEO friendly. 3. Така както съм си го наумил, ако някой избере версия различна от езика на браузера му и после посети domain.com ще остане малко разочарован, защото пак ще се върже към езика от браузера, но от гледна точка на Гугъл си мисля, че трябва да има някакво съдържание на domain.com а не само скрипт който пренасочва. И не е ли по- SEO friendly ако вместо директории ползвам за езиците представка към името на файла, примерно bg_info.html, ru_info.html, en_info.html... ? Надявам се на готов index.php че наистина не съм в час. Благодаря за отзивчивостта.

• 2 седмици по-късно...

...

Моя браузър е на английски. Аз съм българин. Нали се сещаш, че ако постоянно ме пренасочваш към чуждоезична версия, няма да ми хареса. По-добре филтриране по IP. А най-добре е да оставиш избора на потребителя.

Но все пак ти си решаваш, затова отговарям на твой въпрос.

Запознай се с HTTP протокола. В частност Accept-Language хедъра. Пример за такъв:

en-ca,en;q=0.8,en-us;q=0.6,de-de;q=0.4,de;q=0.2

Магията става с PHP. Една променлива със стойност $SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'];

малко if и elseif оператори и пренасочване, чрез header("Location:").

Да приемем, че имаш две версии на сайта. Англоезична и такава на руски.

ПСЕВДО код:

<?php

$lang = $SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'];
if (substr($lang, 0, 2)=='ru')
{
header('Location:/ru');
}

elsif(substr($lang, 0, 2)=='en')
{
header('Location:/en');
}

?>

Този код няма претенции за коректност. Той е просто псевдо такъв. Има и по-интелигентни начини, чрез масиви и т.н. Примера е прост, защото и въпроса е от такова естество.

Считам, че съм длъжен да те известя, че НЕ трябва да разчиташ само на настройките на браузъра. Например, много потребители не променят езиковите настройки на браузъра. По-добре просто им предостави нужните бутони, пък де да си избират.

успех

Редактирано от ftpkid (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

По принцип този генератор за .htaccess би ти свършил работа при първо посещение. Проблема е, че не позволява смяна на езика. Там вече трябва PHP/JS код и бисквитки. Иначе веднъж разгадаеш ли бисквитите - можеш да комбинираш по-горното решение с код, подобен на този за да запазиш езика на страницата.

Действително, много посетители не знаят дори къде са тези езикови настройки в браузъра (макар че доста браузъри ги взимат директно от регионалните настройки), затова се ползват услуги за ГеоЛокация.

Лично, предпочитам скриптове които изтеглят (от специализирани сайтове) и използват списък с IP мрежите за няколко западни страни и препращат според тях.

Пак, любителите на .htaccess биха могли да генерират огромен списък с мрежи, но пак ще ти трябва скрипт да го обновява периодично (да речем на няколко месеца) или да прекарваш час-два в даунлоад и конвертиране от време на време.

Това със JS и SEO-то е половината и то доста теоритична истина. JS е лош за SEO колкото и PHP, .htaccess и всичко друго което не се обработва от/стига до търсачките - стига разбира се да става въпрос за съдържанието на текстова информация в него. В твоя случай такова съдържание няма, т.к. JS ще го ползваш само и единствено да се запомни езика в браузера.

Тук има малко повече по въпроса как става записването на бисквитки през JS.

Откъм структура - най-добре е да използваш главния домайн (domain.com) само за редирект (като .htaccess да хваща само за него), останалото да са ти езиците (domain.com/bg/, domain.com/en/ и т.н.) В такъв случай е възможно да избегнеш изцяло бисквитките и проблеми с Гугъл бота.

Оставям на теб да сглобиш пъзела, ако вече не си го направил...

Edit: Ако ползваш .htaccess с бг версия в главния домейн, не забравяй да изключиш условията в случай че посетителя е ... Гугъл - т.е. добави бота му (и тези на другите търсачки) като изключение за да не зацикли на английската версия...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.