Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързаване на бойлер

Featured Replies

Няма страшно от нулата или заземяването няма да ни удари ток

Само така си мислиш.

Имал съм 23V разлика между "0" и "земя" на таблото. И напрежения на фазите 240V, 210V и 180V.

И къде изчезва ТАЗИ НУЛА,и само фазата остава и убива човека,ръсим пак ръсим просто за да ,има...

Нулата може да изчезне в лоши връзки по пътя й. В този случай при двупроводна инсталация и прекъснат нулев проводник и зануляване фазата се прехвърля на корпуса на клас I електрическите уреди, чиито корпус е заземен на шуко пластините. При трипроводна инсталация с прекъснала нула и лошо заземяване положението не е по-розово и всъщност защитата ти ще бъде имагинерна. Всъщност най-опасни са повредите, където не фазовият, ами нулевият или заземителният проводник са прекъснати или с лоши връзки. Това ти обяснява колегата.

Имал съм 23V разлика между "0" и "земя" на таблото. И напрежения на фазите 240V, 210V и 180V.

Нулата при нашата TN-C/TN-C-S система не е изолирана и работна, тя е многократно заземена, включително често и във входното табло. За да имаш потенциал на нулата, различен от 0 трябва да има лоша връзка по пътя на нулата, която се заземява и в трафопоста. Не е изключено, но принципно не би трябвало да е така. Напреженията между фазите би трябвало по по-старият стандарт да са 380V, а монофазното - 220V с вариации 5%. Според новият те са 400V и 230V с вариации съответно, като вариациите са 10%. Смятай щом приемат по-големи вариации дали отиваме към по-добре, май токът стана по-калпав от комунистическото време.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Прочети упътването ,може да за 2 фази или 3 фази не може да гадаем,виж какъв трябва да е ампеража на предпазителите, по принцип монтирам 18KW-22KW бойлери ,които са 3 фазни с 4мм² сечение на кабела.Не мисля, че и на теб ще ти трябва кабел с по голямо сечение.Но задължително трябва да си наджно ЗАЗЕМЕН.По принцип в Германия при свързване на три фазни уреди НУЛА няма ,такава роля поема заземяването.

Само така си мислиш.

Нещо при теб не добре,какво напрежение на тока може да има на нула и заземяване. Провери ЗЕМЯта, поне 1,5м да е забит заземяващия елемент

Редактирано от balki65 (преглед на промените)

Някой "специалист" беше навързал почти всички абонати на 1 фаза, а на друга нямаше почти никой свързан. За това бяха и разликите в напреженията на фазите.

Добре, че съседа си направи заземяване и даде да се вържа, докато "специалистите" си оправят бакиите.

Прочети упътването ,може да за 2 фази или 3 фази не може да гадаем,виж какъв трябва да е ампеража на предпазителите, по принцип монтирам 18KW-22KW бойлери ,които са 3 фазни с 4мм² сечение на кабела.

Абе ти верно ли си прост или искаш да убиеш или запалиш някого? Разлика между трифазни и монофазни системи правиш ли? Щом си толкова невеж да ми говориш за "ампераж", вместо "ток", къде се бъркаш бе? Вземи един справочник на Филкаб и виж един 4 квадрата ПВВ-МБ1 за какво токово натоварване за какъв монтаж го дават.И преди да изръсиш още един бисер, искам на 4 квадрата ПВВ-МБ1 да ми покажеш как ще свържеш на монофазна инсталация бойлер от 22kW, което е 100A. Ама много искам да видя ефектната демонстрация на човешко невежество и глупост.

........

Нещо при теб не добре,какво напрежение на тока може да има на нула и заземяване. Провери ЗЕМЯта, поне 1,5м да е забит заземяващия елемент

:lol6:  :wors:

Абе ти верно ли си прост или искаш да убиеш или запалиш някого? Разлика между трифазни и монофазни системи правиш ли? Щом си толкова невеж да ми говориш за "ампераж", вместо "ток", къде се бъркаш бе? Вземи един справочник на Филкаб и виж един 4 квадрата ПВВ-МБ1 за какво токово натоварване за какъв монтаж го дават.И преди да изръсиш още един бисер, искам на 4 квадрата ПВВ-МБ1 да ми покажеш как ще свържеш на монофазна инсталация бойлер от 22kW, което е 100A. Ама много искам да видя ефектната демонстрация на човешко невежество и глупост.

Трябва да си по невеж от мен, 22kw на една фаза хаха това е стрхотен виц, свъзвам болера с 4жилен 4мм² кабел,смешнико.Сигурно не ти е достатъчно високо челото за да помислиш малко, кой дом с тези инсталации може да захранва 22квт, и даже 8квт за една фаза как си го представяш А.Тук най масовия кабел NYN-J 1,5мм², издържа до 3000вт, внесох извесно количество от него и професори като теб се чудеха в гараж е правен и не можел да издържа на тези ватове.Умнико я си провери кабелите преди електромера, бас държа, че не са по дебели от 6мм²,  сам си прави изводите!!!!

:lol6:  :wors:

:D :D :D

Трябва да си по невеж от мен, 22kw на една фаза хаха това е стрхотен виц, свъзвам болера с 4жилен 4мм²...

Ми като не свързваш 22kW на една фаза, ами на 3 фази, за което трябва да си припомниш в учебника по електротехника в 9-ти клас как ставаше свързването схема звезда със звезден център. Очевидно, че при трифазно свързване за същата мощност токовото натоварване на всяко жило е значително по-малко, отколкото при монофазно. Типичен пример е трифазна система нагреватели, където всяка фаза захранва отделен нагревател, а нулевият проводник е общ за трите нагревателя.В документацията на Филкаб и ТУ за различните видове монтаж на кабели виждаме, че максималният номинален ток за натоварено жило е под/до 36А за 4мм2 трижилен. Следователно избираме следващото сечение, което е 6мм2, освен ако не искаме да оперираме с кабела в пред-авариен режим при недопустими условия, които предразполагат към авария. Аз за мене си никога не бих пуснал консуматор, която хапва ~37A на кабел, който може да носи под 40А. Пестенето на някоя стотинка на метър не си струва нито живота, нито подпалено жилище.Това, че входните кабели към апартамента или жилището са 6мм2 си означава, че вложката на предпазителя трябва да е 50A, понеже максимално допустимият ток в общият случай е до 60А, което означава, че максималната консумация на домакинството може да е до 13kW. Изисква се задължително присъединяване директно след електромера и с подобен проточен бойлер при такива инсталации не се оставя голям аванс от мощност за всичко останало. Понеже лично моята инсталация не може да понесе такъв бойлер, карам с 2000W бойлер/80литра.А такъв неграмотен пуяк като теб предлагам да не се изказва повече, защото ще запалиш домовете на хората или ще ги убиеш. Твърде близко до горната граница на допустимият ток за 4мм2 кабел е токът от над 36А, който трябва да протече, за да захрани бойлера. Трябва да си луд, за да използваш сечение от 4мм2, умните хора оставят аванс и не оставят нещо да работи на ръба на възможностите му. Такива режими на работа, които отиват към авария са недопустими за който и да е електропроектант поне с един останал неврон в мозъка си.

Престанете с обидите, за да не си починете за няколко дни! 

Съветвам всеки, който се занимава с ел. инсталации и не разбира от това, да не търси помощ по форумите, а да се обърмне към специалист, за да няма нежелани последици и нциденти. 

Ако продължите да пишете в темата, давайте съвети, а не констатации, за да избегнем бъдещи проблеми. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.