Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Интернет и Default Gateway

Featured Replies

Здравейте, Не мога да разбера какво е това "default gateway". Tърсих в нета, но ми излизат все специализирани теми. Как аджаба възникава и от къде идва? Питал сам и много хора, но така и не немерих еднозначен отговор. Много бих се радвал, някой да ме светне по този въпрос. ...сещам се и за още нещо, което ми е трудно да разбера. IP адресите на обикновенните хорица статични или динамични са по подразбиране. Доколкото знам само фирмите или компаниите са със статични(за да бъдат откриваеми за клиентите си предполагам, което за мене е безсмислено, тъй като именно те трябва да бъдат secured) Не, че неможе и нормален потребител да се сдобие със статичен адрес, но ще трябва да си заплати за него(до колкото знам). Апропо заплащане - IP-тата от провайдърите ли се раздават или зависят от този IP Pool ? Ako e така, то предполагам всеки провайдър трябва да има такъв Pool? Благодаря!

http://networkworld.bg/netdict:id_116 - по първия въпрос За втория въпрос - не можах да ти разбера питането - като цяло дали ще се променя адреса, с който конкретния потребител се вижда в интернет (или ще е всеки път един и същ) зависи от доставчика и да - някои доставчици изискват заплащане за получаване на статичен (постоянен) ип адрес. Динамичните (променливите) адреси пестят адресно пространство предвидено за конкретния доставчик (страна).

Здравейте,

Не мога да разбера какво е това "default gateway". Tърсих в нета, но ми излизат все специализирани теми. Как аджаба възникава и от къде идва? Питал сам и много хора, но така и не немерих еднозначен отговор. Много бих се радвал, някой да ме светне по този въпрос.

...сещам се и за още нещо, което ми е трудно да разбера. IP адресите на обикновенните хорица статични или динамични са по подразбиране. Доколкото знам само фирмите или компаниите са със статични(за да бъдат откриваеми за клиентите си предполагам, което за мене е безсмислено, тъй като именно те трябва да бъдат secured) Не, че неможе и нормален потребител да се сдобие със статичен адрес, но ще трябва да си заплати за него(до колкото знам). Апропо заплащане - IP-тата от провайдърите ли се раздават или зависят от този IP Pool ? Ako e така, то предполагам всеки провайдър трябва да има такъв Pool?

Благодаря!

1. default gatway - това е компютър, към който се препращат пакетите, които не са за компютър в локалната мрежа. той знае на къде да ги насочи за да стигнат до получателя

2. смесвате нещата, адресите са публични (такива до които може да се маршрутизира поакет) и частни (такива до които не може) и от друга страна статични (такива, които не се получават от специален сървър а са записани постоянно) и динамични (такива, които се раздават от специален сървър)

• Автор

Благодаря и на двама ви за отговорите!:)

capnemo казваш адресите биват публични и частни( с маршрутизиране и без маршрутизиране). В този ред на мисли, да разбирам ли, че по-голямата част от адресите са публичните а другите са частни? Предполагам, че частните са някакви специални(на организации,военни и пр.)?

..."и от друга страна статични (такива, които не се получават от специален сървър а са записани постоянно) и динамични (такива, които се раздават от специален сървър)"

Динамичните не се ли раздават от ISP-те или тези специални сървъри са именно техните?

Доколкото разбирам(поправи ме моляте ако греша), провайдъра прикрепя към дадения рутер(ако клиента ползва рутер) диапазон от адреси(ИП пуул) и всеки път когато клиента начева дадена интернет сесия, рутера прикрепя различно IP към компютъра или лаптопа( в това се изразяват динамичните адреси, които биват "извиквани" от DHCP протокола.

Благодаря!

Благодаря и на двама ви за отговорите! :)

capnemo казваш адресите биват публични и частни( с маршрутизиране и без маршрутизиране). В този ред на мисли, да разбирам ли, че по-голямата част от адресите са публичните а другите са частни? Предполагам, че частните са някакви специални(на организации,военни и пр.)?

..."и от друга страна статични (такива, които не се получават от специален сървър а са записани постоянно) и динамични (такива, които се раздават от специален сървър)"

Динамичните не се ли раздават от ISP-те или тези специални сървъри са именно техните?

Доколкото разбирам(поправи ме моляте ако греша), провайдъра прикрепя към дадения рутер(ако клиента ползва рутер) диапазон от адреси(ИП пуул) и всеки път когато клиента начева дадена интернет сесия, рутера прикрепя различно IP към компютъра или лаптопа( в това се изразяват динамичните адреси, които биват "извиквани" от DHCP протокола.

Благодаря!

Не, разделянето на публични и частни е възоснова на това дали могат да се маршрутизират. Можете да прочетете от извора за повече информация: http://tools.ietf.org/html/rfc1918

Не, динамичните се раздават от DHCP сървъри, които могат да са на ISP, но може и вашия маршрутизатор да е такъв сървър и да раздава частни адреси. А примерно този на ISP да раздава публични но динамични адреси

Не, пула се прикрепя към DHCP сървъри, който може да е машина, различна от маршрутизатор. И адреса ви да е обвързан с МАК адреса на мрежовата ви карта и практически да е статичен, макар и даден от DHCP сървъри

Да, динамичността на ИП адресите е изявява в това че при всяко активиране (не сесия) на мрежовия интерфейс един клиент (DHCP) се обръща към сървъра за адрес.

Адреса може да за дефинира за този интерфейс и статично

Частни са адресите от типа 192.168.Х.Х, 10.Х.Х.Х, те "седят" само в локалната мрежа. Публичен адрес е такъв който е видим в Интернет примерно www.google.com или 195.14.151.29/копирай го в адресната лента на браузъра ти и ще ти отвори google/. А частния адрес за да стигне до интернет минава през маршрутизатор който променя обвивката на всеки пакет и му слага публичния си адрес. Динамичните публични адреси се раздават от ISP. А частните динамични адреси се раздават от домашния маршрутизатор/рутер/модем/кутийка или както там си го е кръстил клиента.

• Автор

Благодаря момчета, започва да ми се изяснява тази мистика..:) Благодаря!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.