Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Fiamm vs Bosh S5 - какъв акумулатор да си взема?

Featured Replies

Здравейте колеги!

Ето какво правят стрелките! Дори не завърта стартера... Колата е Fiat Brava 1.9 75TD

Днес за съжаление акумулатора ми сдаде багажа! Неочаквано при -5 градуса изобщо не върти, днес след като се прибрах от работа опитах да врътна пак и същия резултат... Оказа се, че 4 години откакто съм купил колата, която дойде с акумулатора не е имало проблем - дори миналата зима при -24градуса! По-интересното в случая е, че се оказа че акумулатора ми е слаб и не е за дизелов двигател - параметрите му са 510 ампера пусков ток и 61 ампера друг някакъв... Допреди не съм обръщал внимание, но днес се наложи и видях на коя марка ми е акумулатора и кога е поставен - 01.04.2004г.!

Въпросът ми е следния имам един майстор, който ми каза че мога от него да си купя акумулатор и днес му се обадих и го питах и ми предложи някакъв който за първи път чувам - FIAMM! Каза че е Италиански и че е "истински" акумулатор! По негови думи - пусков ток 680 или 740 ампера и 74 друг ток. Може да ми го даде на цена 150лв.

Имам оферта за акумулатор BOSH S5 74Ah - 740 пусков ток за 180лв.
Аз си мисля, че BOSH е логичния избор, но все пак...
Кой от двата да избера?

P.S. Доколкото знам акумулатора Bosh S5 е с желиран пълнеж, което означава че е необслужваем, това означава ли че не трябва да го заредя преди да го сложа?
Също трябва ли да гледам колко е стоял, тоест кога е произведен акумулатора преди да го купя?

Благодаря!

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Именно поради тази причина писах да се затвори темата - избрах Bosh S5 74ah!;-)

Дано не съжалявам!

Дано сте взели Bosch.

• 1 година по-късно...
Купих преди 3 години FIAMM Diamond 12V 60Ah 510 A EN за лека кола Opel Kadett.
Първата зима беше добре, втората при по-голям студ започна да пада, а тази, третата го няма никакъв -- щом температурата падне на 0 градуса и умира. Това при условие, че е добре поддържан, алтернатора зарежда на 14V и никога не е оставян без заряд. Така че толкова по качеството на италианските акумулатори. Какво да очакваш от хора, които нямат зима и ядат макарони...

...Така че толкова по качеството на италианските акумулатори. Какво да очакваш от хора, които нямат зима и ядат макарони...

Може пък да си попаднал на модел, предназначен за ползване в Сицилия или на о-в Лампедуза ;) .

Шегата настрана, но и аз имам едно на ум, защото откакто купих Фокус-а (дизел) преди 4 и половина години, не само не съм поглеждал акумулатора му, а дори не съм отварял капака и не знам каква марка е. Но пали още на първо "чукване" и това обяснява пълната ми пасивност, само че още не са измислени вечни акумулатори, та затова и все по-често хвърлям по едно око на подобни теми.

Впрочем в сервиза, който ме обслужва, горещо препоръчват Varta, но нямам никакви преки впечатления. Някой с такива?

Аз, като изхвърлих италианския си взех Варта от сребърната серия. Колегата кара и на двете си коли с такива, от 5 години не е пипал нищо, само ги дозарежда веднъж на месец и това е.

.. само ги дозарежда веднъж на месец...

А защо ги дозарежда?

Зарежда го така, рутинно, защото кара само градско, където паленията са повече от времето за зареждане. Ако днес гасиш и палиш 15 пъти, а изминеш 30 км. акумулатора се изтощава, понеже не навърта много километри и няма възможност да се зареди.

Впрочем в сервиза, който ме обслужва, горещо препоръчват Varta, но нямам никакви преки впечатления. Някой с такива?

Аз карам с Varta. И на старата кола, и на сегашната. Първият (Varta Classic, 45 Ah) го карах три години и половина и не мръдна - ни зиме, ни лете. Продадох го заедно с колата, защото за "новата" вече идваше много малък. Заедно с началото на захлаждането старият акумулатор, с който купух колата (чешки Gigawatt, необслужваем), взе да върти трудно и стана ясно, че ще трябва да се разделяме с него. От малко по-малко от месец съм с VARTA Silver Dynamic 77Ah 780A, също необслужваем, и засега съм доволен - заредих го само когато го получих, оттам нататък по време на движение, като колата напоследък се кара предимно градско и на къси разстояния, т.е. с често гасене и палене. Няма трудно въртене, отслабване на светлини и т.н. Когато купувах старата кола, с мен беше познат, който има сервиз. И тъй като акумулаторът ѝ тотално беше издал багажа, трябваше да взема и нов акумулатор. Та и той тогава ми препоръча Varta и добре направи - не съжалих.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

ОК, момчета, благодаря за мненията!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.