Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С какво да кандидатствам след 12клас

Featured Replies

Здравейте,

Следващата година съм 12клас.В момента уча в Езикова гимназия с френски и английски език.Проблема,е че след 12клас нямам намерение да ставам преводач или подобни глупости.Искам да уча Информационни Технологии иначе казано Web design(изработка на сайтове,оформяне и прочие). Някой бихте казали защо толкова бързаш все пак имаш още една цяла година.Но аз обичам от рано да знам какво ще предстои и да бъда добре подготвен.За матурата по български,която е задължителна там всичко е ясно,но понеже както всички знаем, за да учиш нещо с компютри другата матура трябва да ми е по математика.Обаче ето тук идва моя проблем!Не на всеки му се отдава математическите трудни пресмятания.Понеже доста търсих из нета за това с какво трябва да кандидатствам за тази специалност,но така и не намерих затова се обръщам към вас за помощ.Идеята ми е,ако да речем карам втората матура по География или История да речем.Ще мога ли след това да кандидатствам със специалността,която аз желая(Информационни Технологии). Имам приятели,който са убедени,че втората матура трябва да ми е по математика,а мен това не ме устройва.И разбира се да ми предложите къде би било най-добре да кандидатствам,за да науча това,което искам.Парите за семестъра няма да са толкова голям проблем.Защото тогава ще работя и колкото мога с помощта на родителите ми ще мога да си плащам семестрите.За университет в чужбина не ме устройва,защото пък за там ще трябват адски много пари.

Поздрави,

Редактирано от overwhelmii (преглед на промените)

Прави втора матура по математика или физика най-добре. Изискванията за техническите специалности преди бяха приемен изпит или матура по физика или математика, като в повечето ВУЗ-ове вече приемният изпит и матурата се оценяват еднакво и имат еднаква тежест, т.е ако имаш добра матура няма голям смисъл да ходиш и на приемен изпит, освен ако не си уверен, че можеш да изкараш повече, отколкото на матурата. Обаче в последните две години в немалка част от ВУЗ-овете можеш да влезеш и само с матура по БЕЛ, т.е задължителната! Дори не трябва да се правят приемни изпити или оценката от втората матура/изпит да ти е особено важна. Всеки ВУЗ издава в справочника си или на страницата си в интернет обикновено за различните специалности какви са приемните изпити.

• Автор

Прави втора матура по математика или физика най-добре. Изискванията за техническите специалности преди бяха приемен изпит или матура по физика или математика, като в повечето ВУЗ-ове вече приемният изпит и матурата се оценяват еднакво и имат еднаква тежест, т.е ако имаш добра матура няма голям смисъл да ходиш и на приемен изпит, освен ако не си уверен, че можеш да изкараш повече, отколкото на матурата. Обаче в последните две години в немалка част от ВУЗ-овете можеш да влезеш и само с матура по БЕЛ, т.е задължителната! Дори не трябва да се правят приемни изпити или оценката от втората матура/изпит да ти е особено важна. Всеки ВУЗ издава в справочника си или на страницата си в интернет обикновено за различните специалности какви са приемните изпити.

Както казах математиката ми от едно си време не ми върви по вода.Както казваш ти най-добре да търся университет,в който се кандидатства с оценките от матурите..особено,ако ми зачитат оценката по БЕЛ ще бъде супер.Можеш ли да предложиш някой университет :P

Здравей,

То добре си се насочил към уеб дизайн, ама в България такова животно в университетите не вирее. Най-близкото, макар и не чак толкова е графичния дизайн в НБУ. Във всеки университет правилата са различни за прием, мога да ти кажа от личен опит в СУ (ФМИ) как стоят нещата - тук може да прочетеш по-подробно. Тази специалност Информационни технологии в кои университети си я гледал? Разгледай също така какви предмети ще се изучават през семестрите. Във ФМИ, да не те плаша, но бройката математики си е доста стабилна. Това е засега от мен. Надявам се да съм ти бил, поне и малко, полезен. Ако те интересува още нещо - питай, стига да мога, ще отговоря. ;)

Редактирано от kakoytou (преглед на промените)

Както казах математиката ми от едно си време не ми върви по вода.Както казваш ти най-добре да търся университет,в който се кандидатства с оценките от матурите..особено,ако ми зачитат оценката по БЕЛ ще бъде супер.Можеш ли да предложиш някой университет

В повечето университети може да се кандидатства с оценките от матурите, а в много има вече изискване само за матура по Български език и литература. Не, не мога да ти препоръчам университет - много ги има, не съм запознат с всички. Изборът, решението - те са твои. Знам обаче, че в ТУ Варна и ВХТИ Бургас може най-спокойно да се влезе с оценките от матурите. Гледай оценките матурите да са ти добри, за да можеш да спестиш неудобството да ходиш на допълнителни изпити, ако избереш университет, в който можеш да влезеш с оценки от матури. Забравих да добавя, че повечето технически специалности ти взимат оценките по математика и физика от дипломата за средното образование!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Здравей,

То добре си се насочил към уеб дизайн, ама в България такова животно в университетите не вирее. Най-близкото, макар и не чак толкова е графичния дизайн в НБУ. Във всеки университет правилата са различни за прием, мога да ти кажа от личен опит в СУ (ФМИ) как стоят нещата - тук може да прочетеш по-подробно. Тази специалност Информационни технологии в кои университети си я гледал? Разгледай също така какви предмети ще се изучават през семестрите. Във ФМИ, да не те плаша, но бройката математики си е доста стабилна. Това е засега от мен. Надявам се да съм ти бил, поне и малко, полезен. Ако те интересува още нещо - питай, стига да мога, ще отговоря. ;)

Това добре го знам.Зная,че това предимно се учи за сертификати от частници,който преподават.Но имам и друг вариант.Да влезна да уча Software-Hardware или Мрежи може би.И отделно да започна курсове,за да взема сертификат и пак да мога да се занимавам с това дори докато съм студент бих могъл да започна да работя в някоя фирма да речем.

По-хардуерно ориентирани специалности са в техническите университети, по-софтуерно... на доста места има, но на различни нива. Лично аз бакалавърска специалност Мрежи не съм чувал да има из българските университети. Имай само едно предвид, не е толкова лесно колкото сега си мислиш. Да учиш, работиш и да ходиш на допълнителни курсове е мноого, мноого трудна работа, ако искаш разбира се да си редовен в университета по лекции и упражнения де. :P

...дори докато съм студент бих могъл да започна да работя в някоя фирма да речем.

Не искам да те обезкуражавам, но освен ако не е по някоя стажантска програма повечето фирми не искат да наемат студенти.

Не искам да те обезкуражавам, но освен ако не е по някоя стажантска програма повечето фирми не искат да наемат студенти.

Абе има фирми, които наемат в този бранш, но да успееш да си намериш работа, съчетаваща се с университета е трдно. Не е тайна, че интервютата, свързани с работа за програмиране протичат в повечето случаи през няколко етапа, през няколко теста, едва тогава идва същинското интервю с шефчетата. :P Но за 1ви, 2ри курс студенти съм съгласен, че е доста трудно да ги вземат на работа, но не е и невъзможно. ;)

• Автор

Е разбира се,ако искаш нещо толкова силно ще се потрудиш достатъчно,за да получиш това,което искаш ;).Не всичко се поднася на готово - това ми е добре ясно ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.