Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем след прехвърляне на Апартамент

Featured Replies

Здравйте, имам голям проблем.. някой ако е запознат с това моля да ми помогне..

Проблема е следния.. През 2004-2005г. майка ми е продала един апартамент на един човек на име ,,Иван''-името е измислено! .. до тук добре.. НО вчера отивам до съвета и ми казват -имаш да плащаш данъци.. на стойност 92лв както и брат ми 92лв и майка ми тя има около 320лв всичко това е започнало да се натрупва през 2005г. до сега. Този апартамент е прехвърлен но данъците са останали на наше име.. Въпросът ми е дали може тези данъци да се анулират или да се платят от собственика на апартамента след като се покажат документи, че ,,Иван" е собственика на тази сграда??

Привет Croolder,

В действителност проблемът не е толкова сериозен. Достатъчно е майка ти да иде в общината с нотариалния акт за продажбата на имота, и да подаде искане за заличаване на данъците, като в това искане се упоменава, че на конкретната дата е бил прехвърлен имота на конкретния човек, като му описвате данните от нотариалния акт и прилагате копие от този нотариален акт. В случай, че нямате копие от този акт, можете да идете при нотариуса, който е изповядал сделката и да си поискате копие. Би трябвало нотариуса да пази делото поне 5 г. Някои нотариуси пазят делата си и повече време от изискванията.

Привет Croolder,

В действителност проблемът не е толкова сериозен. Достатъчно е майка ти да иде в общината с нотариалния акт за продажбата на имота, и да подаде искане за заличаване на данъците, като в това искане се упоменава, че на конкретната дата е бил прехвърлен имота на конкретния човек, като му описвате данните от нотариалния акт и прилагате копие от този нотариален акт. В случай, че нямате копие от този акт, можете да идете при нотариуса, който е изповядал сделката и да си поискате копие. Би трябвало нотариуса да пази делото поне 5 г. Някои нотариуси пазят делата си и повече време от изискванията.

Дори и нотариусът да няма копие, такова има в агенцията по вписванията и вероятно може да се изиска от там.

• Автор

Благодаря за Бързите отговори.. Много ви благодаря че ми помогнахте :)

"Колегите" са ти отговорили, но по закон трябва партидата за данък да се отпише в 14/или 30 беше/ дневен срок срещу представяне на нот.акт.

"Колегите" са ти отговорили, но по закон трябва партидата за данък да се отпише в 14/или 30 беше/ дневен срок срещу представяне на нот.акт.

В действителност няма срок за "отписване" на имота при продажбата му. Чл. 17 от ЗМДТ казва, че собствениците са длъжни при промяна в обстоятелствата, за съответния недвижим имот да подават декларация. След като майката е продала имота, тя вече не е собственик и следователно по силата на закона - тя няма задължение да отписва имота от партидата си. Поради това, че имотите вече се водят на самостоятелни партиди, то след продажбата на конкретния имот, вписването на новия собственик "автоматично" заличава предходния. Разбира се в някои общини на милата ни рОдина, както вече сме се убедили, някои служителите къде от незнание, къде от пренатягане и вписване на червени точки, често четат закона без да разбират какво четат и от време на време се пръква по някой, дето да иска от продалия имота си "декларация за отписване на недвижим имот". В тази връзка от текста на чл. 17 от ЗМДТ е видно, че новия собственик е бил длъжен да го обяви в двумесечен срок от придобиването, но това често не се прави. Някои го правят, защото го пропускат (нехайство), а други от тарикатлък.За Croolder предлагам един примерен текст, който би свършил работа, като си въведе другите данни

ДО ОБЩИНА "..." -ДИРЕКЦИЯ МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ"

ИСКАНЕ

ОТ

..., ЕГН: ..., с л.к. № ..., издадена на ... ... 201... година от МВР-София, с адрес: гр. ..., ул. "..." № ..., ет. ...

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО ДИРЕКТОР,

На ... ... 2005 г. продадох недвижим имот, находящ се на административен адрес в гр. ..., ул. "...", за което с настоящата прилагам нотариален акт № ... том... ... дело: ..., от ... г., партида ..., на Нотариус ..., вписан в Нотариалната камара, с рег. №..., с район на действие гр. ...

С настоящата искам да заличите от данъчната ми пратида описания по-горе имот.

Дата: ... ... 2013 г.   С УВАЖЕНИЕ: .............................

гр. .... (..............................)

ПС

Разбира се това искане трябва да се принтира (или напише саморъчно) в два екземпляра - единия за общината, а втория за нас, като на втория екземпляр, общинския служител в деловодството трябва да постави входящ номер.

Всички данни, които трябва да попълниш са в самия нотариален акт, а както вече беше изяснено, копие на нотариалния акт за продажбата може да бъде намерено при нотариуса или в Агенция по вписванията. В действителнос си е загуба на време причинена от нехайството или тарикатлъка на новия собственик, но в крайна сметка, няма нищо сложно и в рамките на няколко часа проблемът може да бъде изчистен.

Надявам се, че сега нещата са ясни ;-)

Редактирано от AndriMD (преглед на промените)

Здравйте, имам голям проблем.. някой ако е запознат с това моля да ми помогне..

Проблема е следния.. През 2004-2005г. майка ми е продала един апартамент на един човек на име ,,Иван''-името е измислено! .. до тук добре.. НО вчера отивам до съвета и ми казват -имаш да плащаш данъци.. на стойност 92лв както и брат ми 92лв и майка ми тя има около 320лв всичко това е започнало да се натрупва през 2005г. до сега. Този апартамент е прехвърлен но данъците са останали на наше име.. Въпросът ми е дали може тези данъци да се анулират или да се платят от собственика на апартамента след като се покажат документи, че ,,Иван" е собственика на тази сграда??

отива се в Данъчното, носи се Нотариалния акт за покупко-продажба на въпросния продаден имот и с това се приключва

просто въпросният нов купувач не е декларирал в данъчното имота на свое име и той все още се води на името на старите собственици.

или в данъчното нещо са заметнали и не са закрили вашата партида

нищо страшно и невъзможно за коригиране

Ако не греша въпросният купувач ще трябва да плати глоба за това, че не е декларирал имота в данъчното след сделката - мисля, че срока, в който е трябвало да направи това е двумесечен.

отива се в Данъчното, носи се Нотариалния акт за покупко-продажба на въпросния продаден имот и с това се приключва

просто въпросният нов купувач не е декларирал в данъчното имота на свое име и той все още се води на името на старите собственици.

или в данъчното нещо са заметнали и не са закрили вашата партида

нищо страшно и невъзможно за коригиране

Много хора бъркат "данъчното" с общинската Дирекция „Местни данъци и такси”, а има огромна разлика и сградите им са различни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.