Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дипломна работа или държавен изпит бихте избрали?

Featured Replies

Здравейте! Предстои ми завършване тази година и се чудя, кое от двете да избера - дали да бъде държавен изпит или защита на дипломна работа и защо?

Според Вас кое да избера?

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Като човек, който е държал и държавни изпити и дипломна работа, мога да ти кажа, че изборът трябва да е твой и според теб самия - няма по-добър или по-лош вариант от двата. Какво имам предвид - ако не се притесняваш да говориш пред хора, ако спокойно се настройваш към такава обстановка и имаш добра идея за това какво искаш да представиш - избери дипломната работа, ще имаш много по-добра възможност да се представиш добре.

На другия полюс е държавният изпит - ако те бива повече да седнеш и да научиш/назубриш n-на брой теми, след което да отидеш и да ги напишеш, ако се притесняваш да говориш пред хора, да ти тече гладко мисълта и речта и да изглеждаш и звучиш сигурно - по-добре избери държавния изпит.

Като човек, който е държал и държавни изпити и дипломна работа, мога да ти кажа, че изборът трябва да е твой и според теб самия - няма по-добър или по-лош вариант от двата. Какво имам предвид - ако не се притесняваш да говориш пред хора, ако спокойно се настройваш към такава обстановка и имаш добра идея за това какво искаш да представиш - избери дипломната работа, ще имаш много по-добра възможност да се представиш добре.

На другия полюс е държавният изпит - ако те бива повече да седнеш и да научиш/назубриш n-на брой теми, след което да отидеш и да ги напишеш, ако се притесняваш да говориш пред хора, да ти тече гладко мисълта и речта и да изглеждаш и звучиш сигурно - по-добре избери държавния изпит.

Няма какво да се каже повече.Във връзка с горенаписаното аз избрах първото :)

Естествено дипломна работа:

1. Занимаваш се с дадено задание. По време на писането на дипломната работа се научава и съответния материал.

2. Имаш курсов ръководител, който ти помага и дава насоки и съвети.

3. При защитата, говориш само по заданието.

4. Имаш време да я напишеш.

Държавния изпит е върху целия материал. Писмен и устен. 

А ако не искам да мисля и зубря? :D 

Ох, аз почти завърших 3 курс и усещам приближаването на ДИ и от сега ме хващат лудите...

Добре де, дипломната работа ... Наистина ли само по заданието говориш, не е ли възможно да ти зададат въпрос за материал, който не влиза в дипломната?

А ако не искам да мисля и зубря? :D

Не се захващаш с висше :rolleyes:

Добре де, дипломната работа ... Наистина ли само по заданието говориш, не е ли възможно да ти зададат въпрос за материал, който не влиза в дипломната?

Голяма част от теоретичната база, на която изграждаш дипломната работа е съставена от материал, който е бил обхванат в образователната програма на специалността. За да има смисъл дипломната работа, трябва да е тясно свързана със специалността ти, нали така ? :P  Така че по един или друг начин трябва да си знаеш теорията, което не означава, че ще те разкарват с въпроси по цялата теория, но е възможно във връзка със заданието да има и такива въпроси.

С удоволствие ще пиша.. Но моя проблем е, че съм прекалено емоционална и не мога да мисля, когато ме гледат много непознати хора(всъщност мога, ако не ги гледам в очите, хаха) ... Мисля, че ще избера държавен изпит.. 

Но как ми се иска да не съм толкова притеснителна понякога... мхм. Хем обичам да съм сред хора, комуникативна личност съм...хем не мога да се отпусна..... страшна работа съм :D

Ще видим след година как ще стоят нещата с мен. :D

Ако обичаш да зубриш - държавен изпит.

Ако обичаш да мислиш - дипломна работа.

Да прав си колега, май наистина е така. Точно си го казал.

С удоволствие ще пиша.. Но моя проблем е, че съм прекалено емоционална и не мога да мисля, когато ме гледат много непознати хора(всъщност мога, ако не ги гледам в очите, хаха) ... Мисля, че ще избера държавен изпит.. 

Но как ми се иска да не съм толкова притеснителна понякога... мхм. Хем обичам да съм сред хора, комуникативна личност съм...хем не мога да се отпусна..... страшна работа съм :D

Ще видим след година как ще стоят нещата с мен. :D

Имай предвид, че при дипломната работа, в момента, в които си я написала и представила вече пред комисията, смятай, че на 80% си я взела, дори и да не отговориш перфектно на последващите въпроси, а и на тях все има как да кажеш нещо. Така че от тази гледна точка е за предпочитане и е хубаво това да се има предвид. При държавния нямаш такива варианти - всичко е черно на бяло, докато при дипломната нещата са малко по-субективни и това може да се окаже в твоя полза.

Но моя проблем е, че съм прекалено емоционална и не мога да мисля, когато ме гледат много непознати хора(всъщност мога, ако не ги гледам в очите, хаха) ...

Гледаш в тавана :whist:

Да прав си колега, май наистина е така. Точно си го казал.

Аз не мисля,че е така.Само със зубрене не може да научиш химия или физика,математика... Изключено! Учебниците са дебели. ;)

Автора сам да си прецени,кое е по-добре за него. Желая му успех! :)

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Аз не мисля,че е така.Само със зубрене не може да научиш химия или физика,математика... Изключено! Учебниците са дебели. ;)

Автора сам да си прецени,кое е по-добре за него. Желая му успех! :)

Това е ясно колега. Просто за държавен изпит се учи целия материал, докато за дипломната работа работиш по определено задание. Естествено зависи каква специалност се учи, но в повечето случаи дипломната работа е по-лесния вариант. 

Това е ясно колега. Просто за държавен изпит се учи целия материал, докато за дипломната работа работиш по определено задание. Естествено зависи каква специалност се учи, но в повечето случаи дипломната работа е по-лесния вариант. 

Стига човек да не се притесни и да загуби ума и дума. На нас например ни дадоха задача за изпита/ не държавен,а накрая на семестъра/ да направим реферат или да представим презентация пред колегите си и преподавателя. Целта беше точно такава,един вид да сме подготвени да говорим пред много хора. Естествено не става само с един път,но ще имаме и други възможности,за да свикне човек. : )

Да, защото аз до сега в университета съм имала едно или две представяния на реферат и то само пред колегите. Не става от раз, дам.

Наистина много се чудя какво да е, но предполагам, че обстоятелствата ще ми подскажат. 

Няма какво да се плашите толкова - в повечето университети и държавния изпит, и дипломната работа са просто формалност и никой няма да вземе присърце какво сте писали.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.