Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с телевизор Sharp

Featured Replies

Добър вечер. На село имам един телевизор Sharp 20-25 годишен,до последно работеше без проблем,но на кинескопа в горния ляв ъгъл са се появили 4-5 хоризонтални бели линии до средата на кинескопа(хоризонтално). Не съм при телевизора,модел не мога да кажа в момента,до сега не се е развалял. Възможно ли е проблема да е от надут електролитен кондензатор? 

Редактирано от selekt8517 (преглед на промените)

Добър вечер. На село имам един телевизор Sharp 20-25 годишен,до последно работеше без проблем,но на кинескопа в горния ляв ъгъл са се появили 4-5 хоризонтални бели линии до средата на кинескопа(хоризонтално). Не съм при телевизора,модел не мога да кажа в момента,до сега не се е развалял. Възможно ли е проблема да е от надут електролитен кондензатор? 

Не е възможно. Повредата е във вертикалният усилвател, който предполагам че е изпълнен с интегрална схема и може би тяхно производство. Трябва да се знае задължително модела на телевизора и по него да се намери техническата документация, за да се види моделът на интегралната схема, ако е с такава. Ако е на дискретни елементи е малко по-сложно. Това не е за Вас работа , а за сервизен техник!

• Автор

Не е възможно. Повредата е във вертикалният усилвател, който предполагам че е изпълнен с интегрална схема и може би тяхно производство. Трябва да се знае задължително модела на телевизора и по него да се намери техническата документация, за да се види моделът на интегралната схема, ако е с такава. Ако е на дискретни елементи е малко по-сложно. Това не е за Вас работа , а за сервизен техник!

След дълго търсене намерих модела на телевизора в гугъл. Вертикалния усилвател IC501 по схема,е изпълнен с LA7830(IXO640CE). Когато съм при телевизора ще измеря напреженията и то ще покаже,ако не хвана проблема в сервиз. Благодаря за съвета,и на мен ми минаваше нещо през главата за вертикалното.

Ето схемата,ако някой се интересува:

http://elektrotanya.com/sharp_cv-2131ck1_sm.pdf/download.html

След дълго търсене намерих модела на телевизора в гугъл. Вертикалния усилвател IC501 по схема,е изпълнен с LA7830(IXO640CE). Когато съм при телевизора ще измеря напреженията и то ще покаже,ако не хвана проблема в сервиз. Благодаря за съвета,и на мен ми минаваше нещо през главата за вертикалното.

Ето схемата,ако някой се интересува:

http://elektrotanya.com/sharp_cv-2131ck1_sm.pdf/download.html

За схемата благодаря! Както и предполагах, използвали са на SANYO - LA7830 или тяхна  SHARP - IXO640CE

От този линк ще погледнете Datesheet на схемата и ако можете да мерите го направете, но е почти сигурно, че е от нея. Не е скъпа и я има в магазинната мрежа защото телевизора беше много разпространен в България.. Ако не можете да се оправите, просто внимателно я разпойте или изрежете всяко краче, почистете отворите и я заменете с нова. Не забравяйте да и поставите на "гърба" малко паста за охлаждане. Често при такъв дефект схемата не грее прекомерно. Нека това да не е повод да ви подлъже, че последната е изправна!

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/sanyo/LA7830.pdf

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

За схемата благодаря! Както и предполагах, използвали са на SANYO - LA7830 или тяхна  SHARP - IXO640CE

От този линк ще погледнете Datesheet на схемата и ако можете да мерите го направете, но е почти сигурно, че е от нея. Не е скъпа и я има в магазинната мрежа защото телевизора беше много разпространен в България.. Ако не можете да се оправите, просто внимателно я разпойте или изрежете всяко краче, почистете отворите и я заменете с нова. Не забравяйте да и поставите на "гърба" малко паста за охлаждане. Често при такъв дефект схемата не грее прекомерно. Нека това да не е повод да ви подлъже, че последната е изправна!

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/sanyo/LA7830.pdf

До сега успешно съм ремонтирал,няколко,само български телевизори от рода на Велико Търново,защото не са толкова сложни колкото западните. Разпоявам с вакум помпа за термопастата също знам. Благодаря.

До сега успешно съм ремонтирал,няколко,само български телевизори от рода на Велико Търново,защото не са толкова сложни колкото западните. Разпоявам с вакум помпа за термопастата също знам. Благодаря.

Това е много добре и съм уверен че ще се справите. Желая Ви успех!

• Автор

Това е много добре и съм уверен че ще се справите. Желая Ви успех!

В Петък ще си ходя на село,утре ще купя ИС. Струва 2,40,къде ли не съм ги давал. Ще пиша за крайният резултат.

Бахтън от глупости. Смени кондензатора на волтдобавката че иначе много скоро ще смениш и целия интеграл.Ако не вдяваш - носи го на сервиз.И ти гарантирам че има поне още няколко кондензатора за смяна. Но за диагностиката трябва осцилоскоп. При телевизорите не се надуват както при дъната, така че с гледане не става. Оня също не е надут, да не си мислиш че ще го видиш с гледане.

• Автор

Телевизора заработи както трябва след като смених IC501,мерих напреженията,всичко в нормата.  Благодарение на ''LZ4JW' си ремонтирах телевизора.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.