Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

korica

Валутен Калкулатор

Препоръчан отговор


Здравейте, нов съм в тази област от 2-3 дена за първи път отварям език за програмиране, а именно Visual C++ 6.0 и се пробвах така да видя какво ще направя и реших да експерементирам с Валутен Калкулатор с конзола.

Всичко стана добре  при compile, build и при - Execute program, програмата си работи добре. Направил съм разбира се да вписваш каква сума имаш в левове и разбира се съм посочил 3 валути в които ти ги обръща. Тук от "Execute Program" като дам ок, обръща ми валутата, но когато вляза в - C:Program FilesMicrosoft Visual StudioMyProjectstest, и отворя от тук ехе-то на програмата и впиша сумата..конзолата се самозатваря сама без да обърне валутата. Някой може ли да ми каже къде е проблема? мерси.

 

Дано съм обяснил правилно, че не съм мн добър в обясненията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, нов съм в тази област от 2-3 дена за първи път отварям език за програмиране, а именно Visual C++ 6.0 и се пробвах така да видя какво ще направя и реших да експерементирам с Валутен Калкулатор с конзола.

Всичко стана добре  при compile, build и при - Execute program, програмата си работи добре. Направил съм разбира се да вписваш каква сума имаш в левове и разбира се съм посочил 3 валути в които ти ги обръща. Тук от "Execute Program" като дам ок, обръща ми валутата, но когато вляза в - C:Program FilesMicrosoft Visual StudioMyProjectstest, и отворя от тук ехе-то на програмата и впиша сумата..конзолата се самозатваря сама без да обърне валутата. Някой може ли да ми каже къде е проблема? мерси.

 

Дано съм обяснил правилно, че не съм мн добър в обясненията.

Привет !

 

Като бърз отговор, можете да сложите следния ред като последен в main метода си: 

system("pause");

Това ще паузира конзолата, преди да се затвори и ще можете да видите отговора си.

 

Това не е препоръчително обаче за по-сериозни проекти. За такива, трябва да се помисли за меню, логика за командване на кода Ви от потребители и т.н.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@dpk, Мерси но аз съм го написал.

Ето така ми завършва програмата:

 

return 0;system("pause");}

 

Но няма ефект, за това и се чудя къде бъркам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@dpk, Мерси но аз съм го написал.

Ето така ми завършва програмата:

 

return 0;system("pause");}

 

Но няма ефект, за това и се чудя къде бъркам.

Упс ... пропуснах, че има return ...

 

Пренареди кода така: 

system("pause");return 0;}

Би трябвало да стане така :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@dpk,

Да, стана, мерси. А бихте ли ми казали как мога по-лесно да намирам грешките си? самата програмка не показва ли на кой ред има грешка/пропуск?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, стана, мерси. А бихте ли ми казали как мога по-лесно да намирам грешките си? самата програмка не показва ли на кой ред има грешка/пропуск?

Тази грешка, непременно ви е показана. Просто е трябвало да идете и да си разгледате изхода от компилацията. Там е имало warning, че еди кой си ред от кода не може да бъде достигнат. По правило, винаги трябва да си гледате изхода от компилацията и да преценявате всяко едно предупреждение, до колко е очаквано и опасно. Логика от типа "щом се компилира - значи работи" е ужасно погрешна. Но компилаторът хваща само синтактични грешки и някои много прости други такива - като тази твоята. Има и по-сложни инструменти за статичен анализ на кода, които са много полезни за големи проекти, но като цяло, правилото е, че логически грешки не се хващат със програма, а "на ръка", т.е. първо си премисляш логиката - да не би още идеята да ти е грешна. После, проверяваш, дали изглежда да си я написал вярно - в случая, например, е само трябвало да погледнеш последните два реда и да видиш, че програмата ще приключи изпълнение, преди да извика Pause. И ако и това не помогне - дебъгваш - т.е. печатане на променливи, логове, точки на прекъсване, т.н...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@flare, мерси.

За дебъгването още не знам какво що но се ориентирам доло горе как стават нещата.

Мерси отново.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.