Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Мойра

Новият изборен кодекс - идеи и предложения

Препоръчан отговор


Публикувано изображение

 

Немска избирателна система в България, глоби при негласуване на избори, задължително участие във вота и по-сериозна защита за тайната на гласуването предложиха юристи по време на дискусия за нова избирателна система в София.

 

Според проф. Емилия Друмева, председател на Изборния борд, смесването на два типа системи по примера на гласуването в Германия, т.е. комбинация между мажоритарната и пропорционалната избирателна система, би помогнало не само за селекцията на бъдещи управляващи, но и за укрепване доверието на гласоподаващите.

 

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов иска бюлетината да се пуска на гише, за да се предотвратят възможните в тъмната стаичка измами като снимане или крадене на бюлетини. По този начин гражданите, продали гласа си, доказват, че са си заслужили парите.

Идеите за промени в Изборния кодекс ще бъдат внесени в парламента наесен.

 

trud.bg

 

Напоследък гласуват все по-малко хора, а след излизане на изборните резултати, същите тези, които не са гласували протестират срещу избора на тези, на които са отстъпили правото си да избират управляващите вместо тях.

За да се избегне недоволството от изборните резултати и последствията от него, предлагам изборите да станат задължителни.

 

Вашите идеи и предложения?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато парите са съсредоточени в ръцете на малцина, каквито и промени да се предприемат в избирателния закон, новоизбраните ще бъдат подвластни на тези хора. Първо трябва да се вкарат голяма част от незаконно забогателите в затвора, до доказване на произхода на парите и имотите си и чак тогава да се тръгне към избори. Останалото е утопия.....

 

Ако някой се съмнява, че някой се облагодетелства законно, да чете тук  http://www.segabg.com/article.php?id=660452

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изборният кодекс ще бъде готов до края на седмицата

До края на тази седмица в най-грубия си вариант Изборният кодекс ще бъде готов, съобщи заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова.

Тя посочи, че проектът включва всички възможни решения по всяка една важна тема на изборното законодателство.

Освен работно-експертната група, която работи заедно с мен, се включиха и доста представители на институции, които участват в правенето на избори, каза Манолова.

Тя допълни, че се надява още в началото на есенната сесия да започне обсъждането и гласуването на текстовете в самата комисия по изработване на Изборния кодекс.

"Своевременно, в края на тримесечния срок, който ни даде парламентът, се надявам да сме готови с кодекс, който да бъде внесен в парламента", каза още Манолова.

Заместник-председателят на парламента каза още, че групата на "Коалиция за България" е успяла "да отметне" много работа по време на парламентарната ваканция във връзка с подготвени законопроекти, които ще бъдат внесени през есенната сесия на парламента.

 

mediapool.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Приеха доклада за новия Изборен кодекс

 

"Без дебати депутатите приеха доклада на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс. Документът беше представен от председателя на комисията Мая Манолова на вчерашното заседание на Народното събрание. Манолова благодари на всички граждански организации, които са участвали в процеса на писане на проекта за кодекс. Гласуваха 142 народни представители, от които 88 – „за”, 46 – „против”, 8 – „въздържал се”.

 

„За първи път гражданското общество участва в писането на законопроект и то не какъв да е, а нов Изборен кодекс. От тук нататък инициативата е на отделните депутати и парламентарни групи. Коалиция за България ще внесе проектът на нов Изборен кодекс след още едно обсъждане в групата”, отбеляза Манолова. Тя благодари на всички граждански организации, които са участвали в процеса на писане на проекта за кодекс. Целта е кодексът да провокира по-широко участие в изборите, посочи тя.

 

„Изборният кодекс предвижда въвеждане на машинно гласуване. Предлага се да има контрол за това кой печата бюлетините, колко бюлетини влизат в изборните секции. Правим опит да решим проблема с т.нар. „мъртви души” като се въвежда активна регистрация. Предвиден е облекчен режим на независимите кандидати, намаляване на броя на подписи в подписките, намаляване на депозита за участие в изборите”, отбеляза някои от важните промени в изборното законодателство Манолова.

 

http://pressadaily.bg/publication/27181-%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.