Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

A.com

NURBS, Loft и 3Д моделиране.

Препоръчан отговор


Здравейте!

  От една седмица темата ми в един математически сайт си стои празна, та затова реших да попитам и тук. :) Дълго се чудех какво име да избера за темата и май избрах неподходящо, затова се надявам да разберете какво търся в следващите редове. Интересувам се от NURBS(Non-uniform rational B-spline) - информация на английски, че на български не можах да намеря: http://en.wikipedia.org/wiki/Non-unifor ... l_B-spline Въпросните NURBS са доста широко разпространени в CAD програмите. В почти всяка от тях ги има като възможност за ползване и моделиране, а някой програми работят само с NURBS. Занимавам се с 3д моделиране и пиша скриптове за 3DStudio Max. 3DStudio Max също разполага с NURBS, но той предимно се ползва за така нареченото полигонално моделиране, при което NURBS не се ползват, защото те са нещо съвсем различно. Ето едно видео, в което е показано как се работи с NURBS в 3ds Max: http://www.youtube.com/watch?v=Kbx6IxfH_rc. Това, което част от потребителите на 3ds Max искат е възможност за повърхности(геометрия) изградена по подобие на NURBS, но само с полигони, те. да няма никакви сплайнове(сплайни или както там е правилно да се каже/напише). Тук е показано какво представляват Loft, U Loft, UV Loft, 1-rail Loft, 2-rail Loft повърхнини(линковете в долната част на страницата): http://download2.nemetschek.net/www_mis ... urface.htm До тук успях да намеря формули, който ми позволяват да създам: Coons повърхнини: http://en.wikipedia.org/wiki/Coons_patch UV Loft повърхнини, но само когато сплайновете са 2 Loft повърхнини Не успявам обаче да намеря формули, с помощта на които се изчисляват и създават BiRail(2-rail) повърхнини. Тук е показано как това се прави в Maya: http://www.youtube.com/watch?v=Q-MpciqD6WI Coons повърхнините се изграждат от 4 сплайна. BiRail повърхнините също могат да бъдат изградени от 4 сплайна, но повърхността, която се получава е доста по-различно от Coons повърхнините. От няколко дни рова в нета, но не мога да намеря нищо за BiRail surfaces, което да мога да използвам при създаването на скрипт за 3ds Max. Някой запознат ли е с NURBS, Lоft повърхнини, 1-rail, 2-rail повърхнини и може ли да ми помогне?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...