Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

как да филтрирам звука на говорител

Featured Replies

Здравейте колеги! Имам следния Въпрос:

В ръцете ми е едно Sony Vaio - не мога да му намеря говорители и реших на моя глава да пробвам да ги сменя с подобни. говорителите са по 1,5 В на 4 ома

Смених ги, но ми прави впечатление, че новите свирят главно във високите честоти и звъкът си се малко дразнещ.

Питането ми е - какви кондензатори тябва да ползвам и последователно ли да ги свържа

Здравейте колеги! Имам следния Въпрос:

В ръцете ми е едно Sony Vaio - не мога да му намеря говорители и реших на моя глава да пробвам да ги сменя с подобни. говорителите са по 1,5 В на 4 ома

Смених ги, но ми прави впечатление, че новите свирят главно във високите честоти и звъкът си се малко дразнещ.

Питането ми е - какви кондензатори тябва да ползвам и последователно ли да ги свържа

Нищо не можеш да направиш по въпроса. Ето: "Смених ги, но ми прави впечатление, че новите свирят главно във високите честоти и звъкът си се малко дразнещ."

Явно говорителите са за високи честоти и каквото и да правиш, няма да стане. Особено ако са поместени в корпуса на лаптопа. Желателно е да си потърсите същите за модела, което е възможно чрез представителството на фирмата или техният оторизиран сервиз.Много ми е трудно да повярвам, че говорител в лаптоп може да се повреди по някакъв начин, освем ако последният не е заливан с някаква течност. Почти е невъзможно без принудителна намеса.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Нищо не можеш да направиш по въпроса. Ето: "Смених ги, но ми прави впечатление, че новите свирят главно във високите честоти и звъкът си се малко дразнещ."

Явно говорителите са за високи честоти и каквото и да правиш, няма да стане. Особено ако са поместени в корпуса на лаптопа. Желателно е да си потърсите същите за модела, което е възможно чрез представителството на фирмата или техният оторизиран сервиз.Много ми е трудно да повярвам, че говорител в лаптоп може да се повреди по някакъв начин, освем ако последният не е заливан с някаква течност. Почти е невъзможно без принудителна намеса.

И мен ме озадачи, че не работят , но - Факт!

Кондензатор,свързан последователно,отрязва ниските честоти,а остават високите!

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

• Автор

Кондензатор,свързан последователно,отрязва ниските честоти,а остават високите!

А чисто теоретично: кондензатор свързан успоредно - какво прави, и горе долу какъв трябва за 1,5 - 2 ватово говорителче

А чисто теоретично: кондензатор свързан успоредно - какво прави, и горе долу какъв трябва за 1,5 - 2 ватово говорителче

Кондензатор ,свързан успоредно,но в комбинация с последователна бубина,реже високите и средните.Но говорителя,трябва да е предназначен за ниски честоти само.

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

И мен ме озадачи, че не работят , но - Факт!

Мен не ме е озадачило, защото съм Уверен, че този дефект е причинен или от Вас или от чужда човешка намеса. Съвсем отделен е въпросът, какво споделяте с нас. Методът на ремонт, съм Ви го написал. А от горният Ви пост се досещам, че намесата вече е била от Ваша страна с "кондензатори" и "бубини"

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Мен не ме е озадачило, защото съм Уверен, че този дефект е причинен или от Вас или от чужда човешка намеса. Съвсем отделен е въпросът, какво споделяте с нас. Методът на ремонт, съм Ви го написал. А от горният Ви пост се досещам, че намесата вече е била от Ваша страна с "кондензатори" и "бубини"

Колега, лаптопът дойде дефектирал с неработещи говорители. В момента съм го закрепил да работи , въпроса е че мен лично не ме устройва звукът. Не може да се намерят оригинални за модела. Sony Vaio PCG-71811M

Редактирано от vladimirdimov1 (преглед на промените)

...въпроса е че мен лично не ме устройва звукът.

Това си е от характеристиката на самия говорител.Ако при усилване до край криви ,можеш да свържеш последователно малко съпротивление от 4 до 8 ома.Това ще намали малко силата на свирене,както и натоварването на вграденото усилвателче.Ще се промени и звука,дори може да ти хареса.Но с филтри забрави...

...Почти е невъзможно без принудителна намеса.

Говорителите в лаптоп могат да спрат да работят, но обикновено просто ако са ментета им се отлепва мембраната и почват да дрънкат лошо. А за болежката на автора няма оправия - те лаптопските говорители масово само си пищят и не стават за нищо особено, бях работил с една Toshiba дето беше много зле - хем тихо, хем пищяшо.

Говорителите в лаптоп могат да спрат да работят, но обикновено просто ако са ментета им се отлепва мембраната и почват да дрънкат лошо. А за болежката на автора няма оправия - те лаптопските говорители масово само си пищят и не стават за нищо особено, ...

Мембраната на който и да е говорител не е залепена с плюмка, за да се отлепи. Дори и на...китайските, ако визираме качеството. Още повече, голяма част от този тип говорителчета не са направени така, както всеки от нас си мисли. Диаметъра /или формата/ на говорителчето е крайно ограничен в рамките на 1,5 до 3 смм за да се иска от него"БАС". А за да се постигне що годе "свирене" последното е и поставено в някакъв затворен обем, по формата му, направен от пластмаса.Има и модели лаптопи със доста сносни говорителчета но този точно не попада в тази категория, независимо че е Sony, а най малкото Vayo! Какъвто и да е модела лаптоп, в крайна сметка те се явяват като контролни говорители заради мобилността на изделието. "...бях работил с една Toshiba дето беше много зле - хем тихо, хем пищяшо."

Мембраната на който и да е говорител не е залепена с плюмка, за да се отлепи. Дори и на...китайските, ако визираме качеството. Още повече, голяма част от този тип говорителчета не са направени така, както всеки от нас си мисли.

Мембраната може да не е залепена с плюнка, но се отлепят или дори късат/изтърбушват - при претоварване. Виждал съм мембрани на подобни лаптопски говорителчета, които бяха отлепени от рамката и от там вибрираха и жужаха/дрънкаха много лошо. Никой не е казал, че трябва да очакваме Hi-Fi озвучаване от лаптопски говорителчета. Но сравнено между моят IBM ThinkPad и онази Toshiba, за която говоря - и двата са един и същи размер, но моят лаптоп свири по-силно, по-чисто, по-наситено, не дрънчи, не изкривява толкова.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.