Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пушене на общественни места

Featured Replies

Моето лично мнение, естествено базирано на практиката на далеч по-развити от нас държави е, че един такъв закон не се прилага от вчера за днес, на пожар и да има ефект на цунами за различни групи от хора и бизнес.

В една Холандия са били необходими 10-11 години до пълното прилагане на закона против тютюнопупенето.

Ето скоро Италия въведе последните мерки на този закон.

Гледах как се радвате и давате за пример Италия, но никой не каза колко години техния закон не действаше на пълна сила. Колко пъти е бил отлаган.

Като се има предвид, че това са държави с много по силни икономики и по-висок стандарт.

Нямам нищо против закона, а против начина на прилагане.

И друго - като го приложим в пълната му сила, следва един сериозен срив в туристическата и развлекателната индустрия. Следва спад на приходите в бюджета, спад на доходите на населението и прочие икономически историйки. В резултат на което няма пари за здравеопазване и други социални сфери. Срив на икономиката като цяло и айдеее, коня у ряката.

Според мен един такъв закон трябва да се прилага много разумно, а не на популистка основа. Особенно след случката с вълните цунами, когато е необходимо да си извоюваме по-добри позиции на международните туристически пазари. Имайте пред вид, че голяма част от туристическия поток в света са хора, които бягат от средата в която са през цялата година, среда на ограничения, забрани и т.н. Идват за да разпуснат. не заради мръсното ни море.

• Отговори 72
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Вчера в голямото междучасие един полицай мина в района на училището, където няколко пушача си скриха цигарите. В следващият момент се оказа, че и полицаят пуши, при което почти всеки запали по една biggrin.gif

Вчера в голямото междучасие един полицай мина в района на училището, където няколко пушача си скриха цигарите. В следващият момент се оказа, че и полицаят пуши, при което почти всеки запали по една biggrin.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Erlkönig, ти учиш в егати gangsta училището.."всеки запали по една"! Ако полицая ви е от охранителната фирма на училището, тва следващия път трябва да го заснемеш и да го пращаме на "Господари на ефира"! Подобни неща не бива да се толерират ама НИКАК!

Erlkönig, ти учиш в егати gangsta училището.."всеки запали по една"! Ако полицая ви е от охранителната фирма на училището, тва следващия път трябва да го заснемеш и да го пращаме на "Господари на ефира"! Подобни неща не бива да се толерират ама НИКАК!

<{POST_SNAPBACK}>

Neuton Gimic, не ме цитирай, както ти е удобно! Пропускаш едно "почти", което е много важно!

А за полицая....той беше случаен минувач, минаващ притеснено по улицата (наистина му личеше;дали заради многото ученици?!), а под района на училището разбирам и улицата срещу него + закусвалнята барабар. Не изпадай в заблуждение, че това е дворът на гимназията :)

Редактирано от Tragedy (преглед на промените)

И аз приветствам новия закон :baby: Колкото и да ми е неприятна всяка форма на ограничаване на личната свобода, все пак живеем в социум и трябва да се съобразяваме и с околните. Ако някой иска да се трови - лошо няма. Но да го прави самостоятелно, без да пречи на другите. По принцип съм за легализиране на всички видове дрога, включително и твърдата. Но всеки решил да уврежда здравето си трябва да си носи отговорността и последствията от това. Примерно - да се увеличат двойно здравните вноски на пушачите за сметка на тези на непушачите. Или да се увеличат изкуствено цените на цигарите до 4-5 лв за кутия от най-евтините, а средствата от продажбата им да се използват за нуждите на здравеопазването.

Не съм съгласен, че наложените мерки били прибързани. Собствениците и на най-малкото барче печелят чисто поне 700-800 лв на месец и спокойно могат да отделят по едни 150 лв месечно в продължение на 2 години, за да вземат 3 климатика на изплащане. И ми е много приятно, че като се кача в такси мога да накарам шофьора да си хвърли цигарата, а не да му плащам, а той да ме опушва и вмирисва.

V12 това дето го предлагаш е пълна глупост. Предлагаш да се дават пари за нищо, защото за мен цялата работа с НЗОК е каца без дъно, както и НОИ.

Казваш пушачите да плащаме по-големи здравни осигуровки. Не ставай смешен. И като плащаме, какво получаваме - нищо, среден пръст. Аааа, само докторчетата джипита получават. Земват си по 2 бона на месец минимум и кой като тях. Не ми отваряй устата на тая тема. Бих плащал ако и аз вземах минимум по два бона.Ама ей така да давам пари на държавата за да си прави модерни сгради и кара луксозни коли. Или пък милиони за софтуер, който не видя бял свят. Ееее, забрави. И друго - каква е ползата да плащам като пушач повече, след като ако се наложи да се лекувам от каквото и да било, аз пак си плащам. Носи си чаршафи - щото в болницата няма или скъсани, носи си храна - в болницата е скапана и мизерна. И накрая излиза все тая. Плащаш си повечето неща на ръка ако искаш да стане. Ако не плащаш, така и ще си пукнеш. А и сега парите ти за здраве ги опапкват циганорите, защото са по закон социално слаби и като такива осигуровките им се плащат от държавата, т.е. от твоя и моя джоб. Както им плащаш тока, водата, данъците за да могат да се въдят като плахоци.

Така, че не прави моля те такива предложения.

Виж второто, по приемливо. Но отново искаш да се дават на държавата. А стига с тая държава.

nickfox, като никога съм съгласен с теб човече!!! Това което V12 казва е пълна глупост! Отностно такситата->като нещеш да те опушват слез!!! Има още 14999 легални бакшиша в София до 30-40секунди си хванал ново!!! Като нещеш да те опушват неходи на кафе, неходи на кръчма, недей да излизаш по улиците защото и там се пуши! Що се излагате бе хора?!?!?!? Казаха оправниците за закона, приеха го и вие гракнахте каточели сте измирали от цигарен дим през другото време!!! Пак си се пуши навсякъде и никой....ама наистина никой не се трогва от закона. Какво стана, като пушим да измираме ли?? А наркоманите???? Тя се друсат, но се мъчат да ги спасяват, а пушачите кучета ги яли! Това, че малките кафенца изкарват по 700-800лева чисто също е пълна глупост! Ако е така всеки ще си отвори по няколко а не по едно!! Що не почнете да мислите реално......

Момчета, прочетох внимателно и трите поста и стигнах лично аз до един извод - и тримата сте прави, но просто сте прави в различни ситуации (по-скоро държави). Много добре знаете, че всичко в нашата мила татковина е толкова изкривено, че на моменти сне чудим дали не сме по-изостанали дори и от 3-я свят. V12 е прав по отношение на това, че не трябва да се ограничава личната свобода. Т.е. не трябва да те "заставят" по никакъв начин да стоиш в едно помещение с пушачи или просто да се намери пътя към разбирателството. Стигнал съм до мой собствен извод, че пушачите са доста закачливи щом стане въпрос за ограничаване на цигарите им, съобразяване с околните и т.н. Това е нещо, което не ми харесва.

От друга страна Ники и Жоро са прави, защото все пак всеки има право на избор. Щом в дадено заведение не ти осигуряват маса за непушачи и нещо ти пречи - просто недей да ходиш там. Не смятам, че е толкова трудно да преглътнеш този факт (макар че често и аз трудно успявам). Също така не смятам, че нещо ще се постигне с драконоски мерки като двойни осигуровки и жестоки цени за цигарите. Също така чрез тези мерки караме пушачите едва ли не ги караме да се чувстват като уроди или затворници.

Всичко е въпрос на компромис, просто трябва да намерим начина, но искам да апелирам към пушачите - бъдете и вие толерантни с нас и не си пречете, когато имате възможност.

Пък като намерим решение на пробема, ще седнем да изпушим заедно лулата на мира :speak:

.............................................

Предлагаш да се дават пари за нищо, защото за мен цялата работа с НЗОК е каца без дъно, както и НОИ.

Казваш пушачите да плащаме по-големи здравни осигуровки. Не ставай смешен. И като плащаме, какво получаваме - нищо, среден пръст. Аааа, само докторчетата джипита получават.

.............................................

Да, тука съм напълно съгласен с тебе. За съжаление действителното положение със здравните вноски е такова. Идеята ми беше да се създаде фонд примерно, в който да се внасят печалбите от продажбите на цигари и средствата от него да се използват примерно само за лечение на раково и сърдечно болни. До колкото зная, с последните достижения на медицината се лекуват над 80% от раковите заболявания. Но в повечето случаи лечението е скъпо и не е по джоба на нашите болни. От друга страна, около 4/5 от случаите на рак на белия дроб са свързани с пушене и би било добре хората, които сами си го причиняват да си плащат и лечението.

А за такситата не мога да се съглася с pitona. Миналата седмица ходих до София да си купя ски екип от "Диел". Чаках такси точно 18 минути на бул."Черни връх" пред офиса им, на няма и 200-250 метра от японския. И какво - ако на шофьора му се пуши, аз да чакам още 15 минути на студа ли ? Или да дишам пушек ? След като е излязъл да работи и аз му плащам, той е човека, който трябва да се съобразява с мене, а не обратното. Ако толкова е примрял за цигара, да слезе той от колата да мръзне.

Правилно казва Милен, че трябва да се търси компромис. Драконовите мерки не водят до добър резултат. Както се казва "Забранения плод е най-сладък".

Така, че вероятността с такива мерки да се постигне обратен ефект не е по-малка.

Просто трябва да се намири пресечната точка в интересите на всички заинетресовани и да се уцели десятката както се казва.

Във връзка с дискусията тук, вижте най-новите решения:

Освобождават от данъци непушачите

По-ниски здравни вноски и по-високи заплати дават депутати на въздържателите

СОФИЯ. По-ниски данъци ще плащат непушачите. Това стана ясно на дискусия за новата наредба за цигарен дим на обществени места, организирана от "Новото време". Собственици на заведения от страната обсъдиха с депутати предстоящите промени в здравния закон. Шефът на здравната комисия в парламента Атанас Щерев заяви, че ще предложи нови текстове в закона за здравното осигуряване. Според него въздържателите трябва да плащат до 5% по-ниски здравни осигуровки от пушачите. Трябва да се дават и по-високи заплати на държавни служители, които не са пристрастени към тютюна, смята Щерев. Според него най-добре било да има тотална забрана за димене на обществени места, но това нямало да се приеме от парламента. Ресторантьорите скочиха срещу шефа на здравната комисия. Защо не увеличите цените на цигарите, а ни спирате бизнеса, казаха те. Аз съм бивш пушач, бивш комунист и съм разведен. Съгласен съм с всичко лошо, което се казва за мен, отвърна Щерев.

Бизнесмените поискаха също забраната за пушене да не важи за сватби и погребения. Картички с исканията на ресторантьорите ще изработи "Новото време". Те ги дадат на бизнесмените, за да ги изпратят на всички депутати. Нововремци ще помолят парламентарния шеф Огнян Герджиков да разпредели предстоящите промени в здравния закон в икономическата комисия, защото засягат бизнеса и ще имат по-голям шанс да бъдат приети.

Райна Харалампиева

Източник: в-к Стандард

Аз този отбив от 5% от здравните ми осигуровки ще взема да го даря на депутатите от здравната комисия

да се почерпят за мое здраве

Абе Щерев, абе Атанасе, както си тръгнал след като си бил пушач, комунист и какво ли не още, скоро ще си и бивш депутат.

Не знам ама аман от идиоти в последния парламент. Ще му давам аз 5% отгоре. За какво бе мамка ти и борсука царски. Ама като се пръждосва Симеончо към Испанията, да вземе със себе си всички свои мекерета, че ако имам възможност ще ги изтребя бе мамка им некадърна.

Да си завре един фас дето не го огрява слънцето Щерев.

Вместо да приказва глупости да вземе да свърши нещо свястно в оставащите месеци.

Да се вземат в ръце и да вкарат в ред здравеопазването, че то както е сега джипитата са по добре откогато и да било. За тях сега е направо социализъм в действие. Не преглеждал човек, ама му взема париците от здравните осигуровки. Аз не съм стъпвал съма ти време на лекар, ама си му превеждат всеки месец от моите пари. И накрая лекарите с 2500-4000 лв. на месец, а аз с 250 лв.

Ай сектир и на демокрацията. е*а си демокрацията, е*а си и кура за народа.

Съжелявам, че бях груб. Ама глупаци могат да изкарат нормален човек от релси.

Бих изкал депутатите да ги тестват за интелигентност и вменяемост.

неса джипитата най големите крадци от здравната каса

да ти дам един пример например защо няма в България трансплантация на органи и защо няма да има

ще бъда много елементарен дори и един приятел лекар се съгласи с мен

ето той работи в хемодиализата в Карлово

нашият център бил от среден тип

за година консумативите които използва са за около 2 милиона лева

има в България около 56

като сметнем 56 по 2 и да речем закръгляваме се получават 100 милиона за хемодиализа

от тях ако имаме 10 % законна печалба

значи имаме 10 милиона лева чиста далавера

ако някой ми каже че има някой луд който да каже неискам 10 милиона законни да ми се обади

нарочно използвам много занижени цифри и проценти

затова и няма да има трансплантация защото нее икомонически изгодна за хората които в сегашният вариант си имат 10 милиона законни

• Автор

Тук темата е да обсъдим пушенето, а не да бистрим политика, и да зовем към анархия. Това че депутатите са такива и онакива си ваша вина аз на избори не ходя.

съгаласен съм

например аз като непушач несъм съгласен например пушачите да ползват повече почивка от мен зада могат да пушат дори и една цигара

някой ще каже е за една цигара, за погледнете време зада отиде до мястото за пушене + време за изпушване + време за връщане обратно

а аз такова време ако го ползвам за своя почивка веднага ще подскочат до небесата ето за това съм върл противник

Ами тогава ще ви го кажа на правен език.

Това, което предлага Атанас Щерев е противозаконно защото:

1. Нарушава Конституцията на Република България;

2. Нарушава Хартата за правата на човека;

3. Закона за Администрацията

4. Закона за държавния служител.

Дори ако променят последните два закона, то ще извършат противоконституционна промяна.

Освен това едни такива текстове падат в който и да е съд без проблем.

А оставям на страна, че спокойно всеки ще може да си осъди България в Съда за правата на човека в Страсбург и то за не малко пари, които няма да плати г-н Щерев, а всички ние, обикновенните данъкоплатци.

Не съм сигурен дали такива текстове не биха противоречали и на други закони и нормативни актове.

Просто както каза Милен, драконовските мерки не са най-доброто, ама в стремежа си за евтин предизборен популизъм г-н Щерев говори неща дето поставят под съмнение дали мястото му е като председател на здравната комисия в Парламента и съмнение относно неговото психическо състояние.

Това е моето мнение. Нужни са компромиси за да се намери правилното решение.

• Автор

Чааакай малко не се пускаи в такива съдебни излияния навсякъде където има здравно осигуряване пушачите плащат по големи вноски и осигуровки. А за правата на човека принципа е справедливост и равнопоставеност а когато има "пушачи" и "Не пушачи" нещата не са равнопоставени, едните не са в едни и същи условия като другите така че ги разкараи тия права тук те не касаят въпроса, конституцията също си е добре, тя казва че гражданите са длъжни да работят за родината а не да я опушват.

Верно е другите два закона не ги познавам но не е трудно и да се променят.

Следава ли по тази логика да се казва, че когато става дума за нормални и хомосексуални индивиди пак не трябва да се зачитат правата на човека и равнопоставеността, защото както е известно заболеваемостта от СПИН е по висока при хомосекусалистите, а СПИН е много по опасно от цигарите.

Навсякъде осигуровките се плащат според доходите, дори и там където има здравно осигуряване. Останалото е дискриминация.

Ами в интерес на истината аз съм съгласен да се забрани алкохола. Бедите от него не са по-малко. Цироза на черния дроб, инслулти, инфаркти. Не се забърквам с битовите и социални проблеми, които са свързани с алкохола. А колко катастрофи стават заради пияни шофьори и колко невинни хора са загинали заради това.

Или следва, че ако не ви отърва нещо го дамгосвате.

Аз като мразя алкохола. Какво да правя. Не съм ли по този параграф дискриминиран и с нарушени човешки права. Защо тези, които пият не плащат по-високи здравни осигуровки.

Искам и аз наредба за ограничаване на употребата на алкохол. По опасен е от цигарите или поне толкова опасен.

И друго погленете колко са тези 5% по високи здравни осигуровки. Да кажем че ти ги смятат на 200лв. доход. При сегашните ставки общо са 12 лв. Сметенете сами 5% от тях колко са.

И ако си мислите, че тези пари ще отидат за нещо добро се лъжете.

затова предлагам тези 5% да ги дарим на здравната комися към парламетна да се почерпят депутатите там може да поканят и цялата група от "Новото време"

Ето ви още новини:

ВАС образува дело срещу изключенията за тютюнопушене

Във Върховния административен съд (ВАС) бе образувано администраивно дело по жалба на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека срещу Наредбата за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и на закритите работни помещения, приета с Постановление на Министерския съвет, съобщиха от ВАС.

Според атакувания текст, не се допускат изключения от забраната за тютюнопушене в детски ясли, детски градини, училища, културни учреждения, интернет клубове, средства за транспорт, всички видове сгради, помещенията с обособени работни места и др.

Жалбоподателят твърди, че разпоредбата противоречи на Конституцията, Закона за здравето, Закона за нормативните актове и Закона за защита срещу дискриминацията.

В жалбата пише: “Чрез въвеждането на безусловна забрана за тютюнопушене в определени сгради, съставляващи закрити работни помещения, обжалваната разпоредба води до по-неблагоприятно третиране на физическите лица – пушачи, работещи в съответните учебни заведения, кина, театри и пр. спрямо пушачите, упражняващи други професии”.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред петчленен състав на ВАС на 10.03.2005 г. от 9.00 ч.

Източник: Investor.bg

Интересни неща има отноsно този нов закон :P Aз обаче ще си пуша докато ми се пуши ;) Пък между другото нещо интересно, което днес обсъждах с майка ми относно цигарите.... тя е мед. работник и не пуши от няколко седмици заради тази забрана реши да ги спре и говорила с нейна колежка която спряла цигарите от може би месец...

и нещеш ли вместо да се почувства по-добре започнала да не може да спи кръвното и налягане се вдигнало и когато си правила изследвания...(щяла да заминава в чужбина и решила да се провери "здравословно", че нямало да я има доста време) разбрала, че изследванията са тотално объркании холестероли...кръвна захар... и прочие всичко било над нормите и това е станало след отказването на цигарите..и заключението на лекарите било че организма и вече е доста привикнал (тя е пушила по 1 и 1/2 кутия на ден) към цигарите и не трябва да ги отказва напълно ... просто тябва да ги намали ..

така че май са прави но може би ако не беше пушила толкова много и толкова дълги години...нямаще да е така!

Но за мен това беще интересно и реших да го споделя с вас :)

Та извода ми беше че ако дълги години си пушил без да спираш че е пагъбно за организма ти да ги спреш от раз и трябва по етапно да ги намаляш..

на мен тази забрана за пущенето на обществани места ми помогна въпреки да сме недоволни - ние пушачите, помогна ми дотам че да ги намаля и да ви кажа се чувствам по-добре, но ще продължавам да си пуша!

Редактирано от varvarinata (преглед на промените)

• 3 години по-късно...

Абе хубава работа, има ограничения навсякъде. Ами къде да пушим? Като ще мислите ограничения, поне измислете някаква алтернатива.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.