Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за Windows 8 и Windows XP на един компютър с два хард диска?

Featured Replies

Реших да инсталирам Windows 8.1 на втория хард диск, който е 250 гигабайта разделен на три части. Едната част е 46 гига, където е сега 8-цата, и две са по 91 гига.! Windows XP SP3 ми е на другия хард диск, който е 160 гигабайта разделен на две. 45гига. за OS и останалите 110гига. за филми и музика. По време на инсталирането на 8-цата този 160 гигабайтов хард беше изключен т.е. бях му махнал и захранващия кабел, и кабела за данни. Въпроса ми е сега ако река да го включа отново какво ще стане при стартиране на компютъра? Преди бях с ХР-то и един Линукс, но нещо му се скапа видео драйвера, та за това реших да инсталирам 8-цата. За избор на OS при стартиране до като беше Линукса съм ползвал буут менюто от където избирам съответния хард, но сега като са два Windows-а не знам какво ще се получи. Надявам се, че ще ме насочите какво да направя, за да не оплескам нещо, че за първи път го правя това!

Реших да инсталирам Windows 8.1 на втория хард диск, който е 250 гигабайта разделен на три части. Едната част е 46 гига, където е сега 8-цата, и две са по 91 гига.! Windows XP SP3 ми е на другия хард диск, който е 160 гигабайта разделен на две. 45гига. за OS и останалите 110гига. за филми и музика. По време на инсталирането на 8-цата този 160 гигабайтов хард беше изключен т.е. бях му махнал и захранващия кабел, и кабела за данни. Въпроса ми е сега ако река да го включа отново какво ще стане при стартиране на компютъра? Преди бях с ХР-то и един Линукс, но нещо му се скапа видео драйвера, та за това реших да инсталирам 8-цата. За избор на OS при стартиране до като беше Линукса съм ползвал буут менюто от където избирам съответния хард, но сега като са два Windows-а не знам какво ще се получи. Надявам се, че ще ме насочите какво да направя, за да не оплескам нещо, че за първи път го правя това!

И какво е хардуерното на въпроса ви че сте публикувал темата в хардуерен раздел?

• Автор

Свързването на хард диска с ХР-то е хардуерния въпрос? Да не би като го свържа да се получи някой гаф, но ако не е за тука темата, моля преместете я.

Цялото разделение на две на три на всеки хард ми се струва изключително неадекватно. Вместо да инсталирате 10 операционни системи наведнъж,

вземете си сложете една ОС на хубавия хард (разбирай: по-новия) и си ползвайте другия за хранилище.

Подкрепям мнението по-горе, спри се на една система (за предпочитане Линукс) и ще си решиш проблемите.На тоя хард само Мак не си слагал :clown:

При включване на втория диск (с Win XP) би трябвало Win 8 да си зареди пак нормално, тъй като XP няма да фигурира в boot конфигурацията. От там нататък от работещия Win 8 трябва да се извика msconfig (от Run диалога - Win + R) и в таба Boot да се настрои Windows XP като втора опция. В момента нямам достъп до машина с Windows 8, за да покажа точни стъпки, но би трябвало да има начин или да се добави ръчно, или да се разпознае.

• Автор

При включване на втория диск (с Win XP) би трябвало Win 8 да си зареди пак нормално, тъй като XP няма да фигурира в boot конфигурацията. От там нататък от работещия Win 8 трябва да се извика msconfig (от Run диалога - Win + R) и в таба Boot да се настрои Windows XP като втора опция. В момента нямам достъп до машина с Windows 8, за да покажа точни стъпки, но би трябвало да има начин или да се добави ръчно, или да се разпознае.

Благодаря за отговора. Ето снимка на msconfig но не виждам как да добавя стартирането на ХР-то:

Публикувано изображение

Иначе ако пак при стартиране избирам boot менюто и избера хард диска с ХР-то би трябвало да си зареди нали, или няма да е така?

Най-добре ползвай EasyBCD за да си оправиш буут лоудера. Иначе можеш и от boot.ini файла да си го поправиш. По-лесния вариант е първия.

• Автор

Въпроса ми сега е дали ще си се стартира 8-цата или ще тръгне направо ХР-то? Чудя се защото ХР-то е на Sata диск, а 8-цата е на IDE (мисля, че така им казваха на тия със широкия кабел за данни).

Редактирано от bakottv (преглед на промените)

• Автор

Е да де, ама биоса кой хард отчита като първи? Как да разбера? За това попитах кой от двата Windows-а ще стартира. Като се има в предвид, че са инсталирани независимо т.е. ХР-то беше инсталирано преди да добавя този 250 гигабайтов хард, на който е сега 8-цата, която инсталирах при напълно изключен хард с ХР. Все още не смея да го включа, че не знам какво точно ще се случи.

Нищо няма да се случи защото  имаш 2 физически  твърди диска и в биоса ти е  настроено да  стартитра един от тях . На всеки от дисковете си имаш отделен бут ако искаш да добавиш  версията от другия си го добави в бут файла. Имаш един апартамент с 2 стаи с врати  и която врата отвориш  в тая стая ще влезеш. Сложи си на единия хард Линукс  барем да има файда а не като сега да си сложил 2 различни версии на една и съща система без  видим  ефект от  това.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Автор

Този хард на който е 8-цата беше с Линукс, но откакто скапаха драйвера за Nvidia нямаше вече оправия, та за това сложих този Windows. А ХР-то лесно мога да го разкарам и да си ми остане свободен дяла за друг Линукс или за друго.Благодаря на всички за отговорите.

Как са скапали драйвера и коя версия конкретно е  тоя скапан драйвер ?

• Автор

Как са скапали драйвера и коя версия конкретно е  тоя скапан драйвер ?

Ще се получи офтопик, но ще ти отговора. Драйвера, който се скапа е nouveau и при опит за инсталиране на драйвера от официалния сайт на Nvidia просто нищо не се получи. Правих всичко според указанията в тази тема:

Как да инсталираме най-актуалните драйвери на Nvidia в УСУ 8.3

Пък и от доста време се канех да инсталирам 8-ца, за да видя как ще се справя с нея, и как ще работи компютъра. Все пак не е много нов и мощен. Двуядрен процесор и два гигабайта рам, а дъното е старо и не поддържа повече от това, но за сега работи прилично.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.