Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да взема данни от една член-функция.

Featured Replies

Здравейте,

имам да напиша програма в която имам член-функция за намиране на рождена дата студент от неговото ЕГН и втора член-функция, която намира годините на студента от намерената рождена дата, но не мога да измисля как да взема рождената дата от първата член функция и да я използвам във втората. Ако някой знае нека помага, че цял ден се опитвам да го измисля и не мога, яко съм зациклил на това.

Това е което съм написал до момента:

http://pastebin.com/embed_iframe.php?i=G4S8tEDa

но не мога да измисля как да взема рождената дата от първата член функция и да я използвам във втората. Ако някой знае нека помага, че цял ден се опитвам да го измисля и не мога, яко съм зациклил на това.

Като извикаш първата член-функция от втората?Между другото класа ти е супер грешно написан, как може всичките член променливи да са публични?

Като извикаш първата член-функция от втората?Между другото класа ти е супер грешно написан, как може всичките член променливи да са публични?

Като допълнение към мнението на колегата - направете метода getRodat() да връща рождената дата, а не както е в момента да е void. 

В този смисъл, за да получите това, което искате, има 3 варианта, за които се сещам в момента:

1) Правите getRodat() да връща рождената дата (както и предложих по - горе)

2) Подавате променливите 'd', 'm' и 'g' като параметри, които попълвате с получените от метода getRodat() данните (Доста грешен подход, по мое мнение, но възможен. Ще трябва параметрите да са указатели).

3) Правите 'd', 'm' и 'g' private член - променливи на класа. Идеята е подходяща, ако самите те биха се ползвали и от други методи в този си вид. Ако ще се ползват само от 1-2 метода, то няма смисъл да се замърсява самия клас с още член-променливи.

Отделно, освен за видимостта на променливите, обърнете внимание и на наименованието на методите - get<НЕЩО> предразполага, че метода ще връща данни (Както прави например метода getPol() ) и е доста подвеждащо да се държи като процедура

Поздрави !

функцията ти getPol() е сбъркана, освен че дава грешен резултат могат да се махнат и някои неща:

int Student::getPol(){               return (EGN[8]%2); }
  • Автор

Благодаря ви за помощта! Искам да отбележа, че до момента ми давате много добри съвет знам, че имам много грешки, но докато не ми ги каже някой като вас, който се е сблъсквал с тези неща, няма как да разбера, че допускам грешки. Направих променливите публични, защото докато се научим да пишем, ни казаха да ги пишем така за сега, но щом е грешно ще го имам в предвид. Още веднъж ви благодаря.

Когато променя член променливите на private как ще изразя тогава тази проверка addstud.Kurs==2 в функцията, която не е от класа ?

Използваш get и set функции, за достъп до private член-променливи. 

Пример с Kurs:

int getKurs() {return Kurs;}

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.