Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

ShockValue

Съвет отностно свързване на колони със стерео уредба.

Препоръчан отговор


Здравейте колеги! Пиша ви с молба за съвет. Имам уредба Sony mhc-gtz4i, крайното й стъпало е Sanyo stk 433-320. Преди около седмица ми изпаднаха две колони абсолютно същите като нейните, почти на символична цена и реших да ги купя... Свързах ги към нейните ПАРАЛЕЛНО и т.е. в момента на един канал работят по 2 колони по 6 ома , а не по една.... Вече една седмица няма проблем и уредбата не грее почти, но все пак искам, да ви попитам вие мислите ли, че стъпалото ше си ги крепи както до сега ? 

Благодаря предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Изключително грешно свързване. На канал се свързват само по една колона. Сега импеданса от 6 ома на канал е станал на 3 ома и крайното стъпало се товари двойно повече. Грее много и може и да изгори. Махай добавените колони и ги дръж за резерва или ги свързвай към друга уредба/усилвател.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Свързах ги към нейните ПАРАЛЕЛНО и т.е. в момента на един канал работят по 2 колони по 6 ома , а не по една...

По принцип товарът,върху крайното стъпало се увеличава двойно по този начин.Опастност  има да изгори по-бързо,но все пак е до късмет.Дано да издържи дълго време.Някой ден,когато се изкушиш да послушаш по яко музиката,може да изпуши.Същото може да се случи с някоя тонколона,защото подавания ток,върху всяка, е двойно по-вече.Ако искаш да нямаш проблем,направи последователно свързване,щом са еднакви колоните.Какво се печели с това свързване?Товара върху усилвателя намалява двойно.Т.е. ще грее по малко,дори от колкото с по-една колона!Тонколоните ще издържат на по голяма мощност.Т.е по трудно могат да изгорят.Недостатъкът на това свързване е загуба на малко изходна мощност.Т.е. ако преди това усилваш средно до 50%,за да се чува със същата сила,ще трябва да е усилено малко повече.Но пък можеш да си го цепиш до дупка без проблеми...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То това STK мисля, че издържа и на 4 ома, та ти с твоето успоредно свързване си ги докарал до 3 ома. Така STK-то много ще грее, ще се товари и повече ще криви. Но ако не усилваш много, няма да има проблем. Все пак 3 ома не е чак толкова голямо отклонение. Но аз ти препоръчвам да ги свържеш последователно за да станат 12 ома, мощността ще спадне, но по-малко ще се товари стъпалото и по-малко ще криви. Казваш, че колоните са същите - същия импеданс, мощност, чувствителност - ще свирят еднакво.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветитe момчета :) Да, в дейташийта пише, че стъпалото работи в порядъка 6 - 4 ома, но при последователно свързване пада на 3... както каза колегата отклонението не е много, но все пак пада под минимума....  Ще ги свържа  последователно, за да няма проблеми :) Целта ми не е толкова, да увеличавам моща на уредбата, а да постигна звучене от 4 страни, така че ще го направя последователно :)


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...