Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задача по математика

Featured Replies

Здравейте!  Ученик в 7 клас съм....... Имам няколко въпроса. Първият е за преразказа по български език от 2-ри модул. Какво трябваше да бъде времето? Писах го почти целия в сегашно историческо, защото не съм правил транформиращ преразказ от повече от година. Други са го писали изцяло в мин.св или в двете. Ще ми обясните ли 12,15 и 16 задача от тази матура? По принцип 16 съм я решавал и преди, но не мога докажа защо е така... Просто събирам и получавам верния отговор  :), може би на късмет. Писах това бързо, възможни са грешки (първата е раздела, но не мога да се ориентирам). 

12 - "Към втората степен на едночлена 3n" - 9n^2  "е прибавено произведението на n и 3"= 3.n. Питат те кой отговор е равен на 9n^2 + 3n.

За другите задачи трябва да кажеш някои формули, защото надали ги помнят повечето от нас.

12 - "Към втората степен на едночлена 3n" - 9n^2  "е прибавено произведението на n и 3"= 3.n. Питат те кой отговор е равен на 9n^2 + 3n.

За другите задачи трябва да кажеш някои формули, защото надали ги помнят повечето от нас.

За 15-та и 16-та, не се искат формули, а малко преценяване на чертежите:

На 15-та задача, щом CH e перпендикулярна на AB и BH = CH = 1/2 AC излизат следните изводи:

- Триъгълник BHC е равнобедрен правоъгълен тригълник (ъгъл CHB = 90 градуса, BH = CH) => ъгъл CBA = 45

CH = 1/2 AC и триъгълник AHC е правоъгълен (ъгъл AHC = 90 градуса) => ъгъл BAC = 30

Следователно ъгъл ACB = 180 - (45+30) = 105 - това е единствената използвана формула в случая - сумата на ъглите в триъгълника да е 180 градуса :)

За 16-та задача е подобно: Тънкия момент е да се докаже, че триъгълник AMD е равностранен. Което става лесно, защото по даденото, AD = MD => триъгълника е равнобедрен. От това следва, че ъглите DAM и AMD са равни. Но ъгъл ADM = CDM (ъглополовяща) и от друга страна ъгъл CDM = ъгъл AMD (кръстни ъгли, получени при пресичането на успоредните прави CD и AB с правата DM). От това следва, че имаме равнобедрен триъгълник с три равни ъгъла, което априори "ъпгрейдва" триъгълник AMD от равнобедрен до равностранен. AM = DM = 4 => AB = CD = 3+4 = 7

И периметъра става: 7 (CD) + 3 (MB) + 4 (DM) + 4 (CB) = 18см.

Едно време господина ми по математика казваше, че формулите трябва да се ползват едва тогава, когато нито чертежа, нито условието могат да ни дадат нови знания за проблема.

Редактирано от soundtracker (преглед на промените)

Прав си, като чета по диагонал останах с впечатлението, че питат за обиколката на успоредника.

Изложихме се на някаква тъпа задача за седми клас :)

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

Ставам малко нахален, но родителите ми са заети. 23/24 някой ще ги реши ли защото полудявам. В училище гозпожите не са казали и дума за тези задачи, интересува ги само 1-вия модул.

Публикувано изображение

Човече тук ги има всички http://www.solemabg.com/Test7MNov.htm

Здравейте!  Ученик в 7 клас съм....... Имам няколко въпроса. Първият е за преразказа по български език от 2-ри модул. Какво трябваше да бъде времето? Писах го почти целия в сегашно историческо, защото не съм правил транформиращ преразказ от повече от година. 

Ол! Сбъркал си, времето трябва да е в мин.свършено. Например: ,,Аз бях,, или ,,Той беше направил,, - в мин. несв.

Редактирано от BooBoo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.