Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

LED за аквариумно осветление

Featured Replies

Здравейте,

Ще правя светодиодно осветление за бъдещ аквариум с дължина 70см и височина 50. Стигнах до светодиодите заради неефективността на флуоресцентните пури. Те трябва да се сменят всяка година, защото цветната им температура се променя с времето и се получава цъфтеж на алгии.  Та, говорих с осветител по въпроса и ми стана ясно какво трябва да направя,  трябва да стрелям за 2100 - 2200 лумена обща светлина за растенията, които съм избрал(13-15 лумена на литър). Всичко това трябва да се лепне за 60-70 са нтиметра алуминиев радиатор. Светодиодите трябва да са по един ват всеки. - 10 студено бяла светлина - 6500к цветна температура. 4-5 топлобяла - 3000-3500к  и два светодиода RGB( всеки е съставен от по 3 едноватови червен, зелен и син светодиод).

Цяла вечер се зверих пред компютъра да намеря магазин, който да предложи всички тези материали и не намирам. Отделно не знам по каква последователност да ги свържа и с какви кабели. С поялник мога да работя, но всичко ми е пълна мистерия. Ако може да ми препоръчате фирма, която да изпълни този проект на прилична цена ( до 150 лева, трябват ми само свързани и готови със димъра, захранването и радиатора - отделно ще правя "стойката" за тях) или ако някой може да отдели време да ме насочи към правилните статии да се справя сам. Всякаква полезна информация е добре дошла.

Има готови лампи със станадартен цокъл. Моят аквариум е с подобни размери. 2 лампи общо за около 8 лв. Купувах ги преди години от Карфур. Има и по другите магазини.

Димера каква роля ще играе в случая?

• Автор

Пропускаш абсолютно всичко, което съм казал и караш с  разбирането, че на една китка и трябва просто "лампа". Мога да си взема готово тяло, заедно с флуоресцентните от някой гараж за нищожна цена, нито флуоресцентните ще светят, така, все едно няма вода в аквариума, нито ще подчертават цветовете на аквариумните обитатели, камоли да дават на растенията светлината от която имат нужда във всичките и цветови спектри, това не е целта на упражнението все пак. Искам да направя аквариум, а не съд с вода и лампа над него.  В момента качествените флуоресцентни предназначени за целта са по 17-20 лева всяка. За този размер аквариум и конкретните растения 2x18 вата т8-мици  600мм стигат. Това са 40 лева всяка година. Светодиодите първоначално са по-скъпи, но за период от 5 години излизат на печалба в сравнение с флуоресцентните + че получаваш невероятни цветове от аквариума си. Димъра е за всеки случай, ако трябва да се намали силата на светлината.

Редактирано от Bellcross (преглед на промените)

Аз имах аквариум с размери 80Х40х60  близо 15 год.и никога не съм имал проблем с осветлеинието.Ползвах една пура от 18 вата и растенията ми цъфтяха чудесно.Пурите ми изкарваха повече от 2 год.и си бяха специални за аквариум заради спектъра който излъчваха-на тях пише acuarium.Мисля че такива ползват и в зоологическата градина.Единственото условие за да нямаш полепи по растенията и стъклата  е да нямаш пряка слънчева светлина или силно осветление.Охлювите(ампуларии) и сомчетата ancistrus също помагаха за почистването от евентуални образувания.Водата я сменях един път в годината-през това време само доливах и сменях филтрите с нови. ЛИНК

Редактирано от KGKulata (преглед на промените)

Пропускаш абсолютно всичко, което съм казал и караш с  разбирането, че на една китка и трябва просто "лампа". Мога да си взема готово тяло, заедно с флуоресцентните от някой гараж за нищожна цена, нито флуоресцентните ще светят, така, все едно няма вода в аквариума, нито ще подчертават цветовете на аквариумните обитатели, камоли да дават на растенията светлината от която имат нужда във всичките и цветови спектри, това не е целта на упражнението все пак. Искам да направя аквариум, а не съд с вода и лампа над него.  В момента качествените флуоресцентни предназначени за целта са по 17-20 лева всяка. За този размер аквариум и конкретните растения 2x18 вата т8-мици  600мм стигат. Това са 40 лева всяка година. Светодиодите първоначално са по-скъпи, но за период от 5 години излизат на печалба в сравнение с флуоресцентните + че получаваш невероятни цветове от аквариума си. Димъра е за всеки случай, ако трябва да се намали силата на светлината.

Мисля че ти пропускаш абсолютно всичко, което съм казал

Говоря за светодиодни а не за флуоресцентни.

8 лв.за 2 лампи и си реших проблема за години напред.

Редактирано от KTT (преглед на промените)

• Автор

Предполагам говориш за ЛЕД пурите - не предлагат нужното, тяхната светлина е монохармонична, на нас ни трябва повече.

Блгагодаря за отговорите господа, исках все пак техническа помощ за свързването и магазин от къде да купя светодиодите и алуминиевия радиатор, а не да бъда убеждаван в това да си взема флуоресцентно и да се раздуват митове за светлината. Производителите не случайно предупреждават за нуждата за смяна на пурите всяка година, цветната им температура се променя, пада, пурите се амортизират, и това също не е мит. Добре съм запознат с биологията и отделните функции на животинките във водната среда. Смяната на водата не е само за намаляването на нитратите ами и за вкарването на нови микроелементи нужни за растежа и правилното развитие на рибите и растенията. Резултата от подобна небрежност са избледнели цветове, рибите не достигат максимален размер, мудност, стрес и паднал имунитет предразполагащ към болести. Изпарилата се вода не намаля концентрацията на нитратите във водата , даже напропотив, доливането също не е помага. За това е нужна и честа смяна, Разбирам, че няма смисъл повече да стои този въпрос, поражда само грешна информация. 

Благодаря отново и успех!

. Смяната на водата не е само за намаляването на нитратите ами и за вкарването на нови микроелементи нужни за растежа и правилното развитие на рибите и растенията. Резултата от подобна небрежност са избледнели цветове, рибите не достигат максимален размер, мудност, стрес и паднал имунитет предразполагащ към болести. Изпарилата се вода не намаля концентрацията на нитратите във водата , даже напропотив, доливането също не е помага. За това е нужна и честа смяна, Разбирам, че няма смисъл повече да стои този въпрос, поражда само грешна информация. 

Благодаря отново и успех!

Колко често сменяш водата?1-2 пъти в месеца?Това е най голямата глупост която съм чувал.Поне два дена трябва да седи прясната вода преди да се пуснат рибите-хлора е най големият им убиец.Доста книги съм изчел на времето за рибите и мога да ти кажа че те си изграждат среда която не трябва да се пипа-затова ти казвам че водата се сменя колкото се може по рядко(в зависимост от големината на аквариума.).Имал съм четири аквариума в които дори съм размножавал рибки като гупи,хелери,молинезии,барбуси,неонки и т.н.Седял съм с часове да ги гледам.Всеки вид риба изисква определена среда(някои риби са много капризни към средата и особено към качествата на водата) както и всеки вид не се съчетава да живее с друг който ти падне-примерно да пуснеш барбусите при скалариите,хелерите или гупите. Колкото до здравите и по големи риби,с честата смяна на водата по големи няма да станат.Важно е какви растения ще сложиш,каква температура,каква твърдост на водата ще направиш,да ги храниш предимно само с чист тубифекс и почти никаква суха храна  и най важното....максимално аериране и почистване на водата.Аз бях с четири филтъра и двойна помпа на аквариума и филтрите не ги перях а на 1-2 седмици ги сменях с нови.Растенията с едни диоди не знам как ще ти вървят.Едни изискват силно осветление а други тъмна среда-трудно ще им угодиш на всички видове заедно да растат перфектно.Все пак да не се обидиш от нещо...просто давам съвет аз как съм си гледал аквариума.Ти може би в днешни времена може да си научил неща които едно време не се знаеха.Успех с диодите!

• Автор

Интересно, добре, наистина не искам да се заяждам, но ще ти го обясня така.

Храната, която пускаш в аквариума се преработва от рибите и излиза амоняк,  недоизядената загнива и тя се разгражда. Амонякът е силно отровен и рибите бързо умират в подобна среда.  Азотния цикъл е това, което ги спасява. При стартиране на нов аквариум точно за това казват да се чака месец, за да се установи този цикъл. Какво е той всъщност? Това са аеробни бактерии, които живеят по повърхностите в аквариума, най-вече във филтъра ти. Едните преработват амоняка и отделят нитрИти, които са също много отровни, другите преработват нитрИтите в по-малко вредните нитрАти. Това са аеробните бактерии, има и анаеробни, които се хранят с нитрАти и отделят газът азот, който се изпарява във въздуха, тези бактерии не могат да живеят в богата на кислород среда и за това по-лесно се въдят във големите порести скали поставени в соленоводните аквариуми. Смяната на част от водата през седмица намаля тази концентрация, зависи също и от това колко риби имаш и колко храниш, биологичния товар тоест. Аквариумът НЕ Е естествена среда на никоя рибка, в природата те живеят в реки и езера, където чрез дъждовете отмиващи минералите от скалите по брега и ги внасят във водата, растенията използват излишните нитрати и я пречистват. В аквариума не може да се пресъздаде това, за това трябват смени на водата и възстановяване на вече използваните от рибите и растенията микроелементи.  В първите няколко страници на която и да е книга за акваристика това е обяснено. Можеш да провериш нивото на нитрАтите чрез прост тест, които можеш да вземеш от зоомагазин. Не трябва да са повече от 40, най-много 50 мг/л.  

Така, един аквариум преди да се напълни трябва да се има план какво точно се иска да се направи с него. В моя случай съм решил биотоп от реката Меконг.  Биотоп  не значи цялата река, една река може да има стотици биотопи, условията са различни на всяка отсечка, тук има повече течение и светлина, там е пълно с други растения, сянка и корени с почти никакво течение ... биотоп е 2-3 метра отрязък от река.  Така избираш и растенията, със сходни изисквания към светлина. Проучва се и грунда какъв трябва да е ... подробности.   Да се съобразяваш с изискванията на различни по светлолюбивост растения е проблем само на тези, които искат да правят манджа с грозде с растения от различни континенти и биотопи. 

През последните 5 години светодиодите се установяват като бъдещето на осветлението в акваристиката. Това не е мое виждане, има достатъчно статии, видео и книги на видни хора в хобито, които вече са го казали и показали. Предполагам си виждал на плажа кристалната вода, топвал си се под нея и си виждал играта на светлината по пясъчното дъно. Това може да се постигне с метални халогени, които са много скъпи и отделят прекалено много топлина, светодиодите възпроизвеждат този ефект още по-добре и са много по-трайни. 

Относно филтрите, предполагам щом ги "сменяш" всеки 2 седмици говориш за касетни филтри с вата и активен въглен в тях на външен висящ филтър. Бих те посъветвал да ги изхвърлиш и да напълниш отделението с едропореста гъба или керамична медиа. Активният въглен в сладководната акваристика се ползва единствено след лечение с препарат, след това се маха, защото бързо достига лимита си на абсорбация и след това пуска всичко обратно в аквариума.  Тук стигаме и до това, което говорех за полезните бактерии преработващи амоняка до по-малко вредните нитрАти. В голямата си част те се намират точно във филтъра. Чрез толкова честата им смяна се предизвиква постоянно малък рестарт на азотния цикъл. Рибите ги спасяват останалите полезни бактерии по повърхностите в аквариума и движението на водата през тях. Един филтър не се пере, защото така се убиват полезните бактерии по него отговорни за поддържането на безопасна среда за рибите. Не се и мие на чешмата заради хлора поради същата причина, плакне се леко с водата, която сменяш от аквариума.  Това може да се прави както с филтриращата гъба, така и с керамиката, ако е прекалено затлачена. 

Аз също "даже" съм развъждал гупи и съм ги зяпал в плаващата пластмасова родилка с часове като дете, когато нямах абсолютно никакво понятие какво правя, така се встъпва в хобито.  Не е подвиг, но е добро начало стига да се прочете след това как да се превърне съдът с вода в аквариум, къс от естествената среда на рибите, които искаш да гледаш без да слагаш пришълци при тях.

Edit: малко по-цветущо да опиша тази "глупост" със смяната на водата, рибите пикаят и серат във водата, която не сменяш цяла година, това го дишат и пият постоянно и твърдиш, че това е добре и всичко против това е богохулство. Провери си нитратите, независимо колко "специални" китки имаш във водата. Ако смяташ, че така е чиста пий си я със здраве, на теб ти трябва добро качество вода, както и на рибите.

Edit: малко по-цветущо да опиша тази "глупост" със смяната на водата, рибите пикаят и серат във водата, която не сменяш цяла година, това го дишат и пият постоянно и твърдиш, че това е добре и всичко против това е богохулство. Провери си нитратите, независимо колко "специални" китки имаш във водата. Ако смяташ, че така е чиста пий си я със здраве, на теб ти трябва добро качество вода, както и на рибите.

Оценявам желанието ти за гледане на рибки и това ме радва защото първо си прочел информация за тях,придобиване на знания и после отглеждането им.Повечето хора взимат аквариума,наливат водата,пускат рибите(без подбор а купени по красота) и след време...ами те умряха.Ще поясня за филтрите-говорех само за дунапренените.Водата я сменях един път в годината но по книжки я подменях една четвърт няколко пъти в годината-предполагам че правиш разлика между частична и пълна смяна на водата.Колкото до реката Меконг,едва ли ще можеш да се доближиш и малко до нейните качества пък дори и така да е рибите ти пак може да не живеят добре защото те се размножават и отглеждат предимно тук в съвсем друга среда и условия на които са свикнали.Едва ли някой ще отиде до там да ти лови риби защото си им бил създал тяхната среда.Дори и едни дискуси от по 250 лв.бройката (не вярвам да гледаш такива) са отрасли в съвсем друга среда.Повечето риби по принцип са от река Амазонка но никой не ги кара от там тука защото дивото не се гледа в аквариум-то умира.Спомням си преди време преди да построят църквата на баба Ванга от планината Кожух извиращата вода се събираше в гьолове и хората ходеха и си лекуваха краката в горещата вода богата на варовик.Пръстта в тези гьолове беше станала червеникава от горещината и състава на водата.В тази гореща вода където краката ти ставаха червени като поседят известно време...плуваха гупи и си живееха без проблем.Хванах 5-6 и ги сложих в аквариума.Умряха бързо.Просто тяхната среда беше за температура над 60 градуса.Разбираш  ли сега какво искам да ти кажа?Едва ли в родината си гупите живеят във вода от над 60 градуса-просто са се приспособили към средата.Мисълта ми е така и за твоята среда на която и да е река-рибите от магазините по произход може и да са от други континенти но се развъждат и отглеждат тук или някъде в европа и са свикнали да живеят в съвсем различна среда и условия от родната им,та дори и да им направиш някакъв естествен биотоп на която и да е река-пак могат да умрат защото те не са дошли от там.

п.п За да ти е хубав и чист аквариума не се гледат много риби.Според мен на 120 литра се пускат не повече от 10-12 рибки.Ето разгредай снимки на красиви аквариуми без диоди за осветление. ЛИНК

• Автор

Изпадаш в полемика напълно разбираема за тепърва срещащи се с идеята за биотоп.  Търсиш и елегантен начин да изравниш точките, които загуби с предишния си пост. Снизходителния тон и отклоняването на темата със евтини дискуси също е един от тези похвати. Преди да си скочил и на това словосъчетание ще дам за пример преди 3-4 години известен дискосовъд(breeder както се казва) беше продал чифт дискуси за 100 000 долара. Това е извън темата, но да покрием всички "нови" аргументи. Като допълнение - понятието смяна на водата се предполага, че част от нея остава в аквариума  Смяна на водата стандартно се сменя 20-30% седмично. Това отново зависи от биологичния товар. Чрез тестове на нитратите, ако толкова не е сигурен човек може да се провери, колко често наистина да се прави. В някои тайвански ферми на дискусите вярно сменят 90-100% вода всеки ден, но си я имат в изобилие и на всяка риба се падат сигурно по по-малко от 10 литра. 

Не бих гледал дискуси отново. Прекалено големи прасета са и биотопът им е депресиращ. Вода с цвят на слаб чай, корени и пясъчно дъно на приглушена светлина.  Това в момента, което наричаш дискус не се среща в природата. В природата има само 2 диви форми, които нямат тези разцветки, които популяризираха дискусите. 

Така по същество. Има различни нива на придържане към биотопа. Нормалното е използването на развъдени в хобито риби и растения, защото те са аклиматизирани към тукашната вода.  Тери Пратчет беше дал един много хубав пример, когато обясняваше за значението на една древна секира, Острието било сменяно 2 пъти, дръжката поне 14 за периода от няколко столетия. Независимо от подмяната, това си остава същата секира със същото значение.  Всичко е до това колко значение му отдаваме. Ти можеш ли да различиш диво хваната риба от локално развъдена? Аз не мога, за това и не го считам за важно,  умирай трудно мераклиите да си качат камъните, дънерите, рибите и растенията от дадения биотоп на гърба и да ги отнесат вкъщи ... не е за мен както и за повечето с бонус мозъчна клетка. Целта на акваристиката е успешното развъждане на уловените от природата риби и приспособяването им към по- различната вода и малките пространства на аквариумите. Къс подводен свят в дома. Естествено има и тези любители , които слагат куцо къораво и сакато с минимален размер аквариум и се тупат в гърдите  "Булгар, булгар" и разпространяват погрешна информация!

Целта на пресъздаването на биотоп не е да мимикираш параметрите на водата( това не е чак толкова трудно, но отново-аклиматизирани риби и растения  - ще можеш ли да кажеш разликата?)  Целта е правилните растения и видове риби от дадения биотоп, непринудената водна среда с правилното количество светлина , сенките създадени от растенията създаващи чувството, че водата продължава след задната стена на аквариума ...  Това е биотоп!

Стига търси за какво да се хванеш, очевидно ти липсват основни познания и притежаваш типична черта и инстинкт за самосъхранение, в твоя случай на загубено достойнство и несъстояние да си признаеш невежеството в това си усилие се изявяваш като старицата разпалила огъня под кладата на Ян Хус, нали знаеш ( Sancta Simplicitas). 

Започнахме от това, че търся някои с опит в електротехниката да ми обясни или да ми даде връзки към конкретни статии как да си свържа светодиодите, захранването и димъра. Препоръка за магазин също. Понеже на теб ти липсват тези познания реши да дадеш акъл за нещо, което не ти е напълно ясно. Разбира се ти не знаеше това и мислиш, че помагаш по друг начин, като не можеш по темата. Сърби те да драснеш едва ли не. Разпространяваш погрешна информация.

Хайде следващия отговор да бъде по темата или да бъде ключ. Ключ най-добре.

. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.