Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лентови устройства

Featured Replies

Здравейте на всички,

нашата фирма се занимава с мултимедийни продукти и искаме да си архивираме всичко което досега сме направили за нашите клиенти. Тъй като обемите са големички и след известно обмисляне на варианти решихме да си купим лентово устройство защото:

1. Събира повече от DVD-та

2. Не ни е проблем времето за което ще има достъп до архивирания файл

3. Процесът на архивиране да е лесен и да може да се автоматизира

При проверка из фирмите в нашия град обаче (Варна) се оказа доста трудно да се намери информация за такива устройства, а из сайтовете на фирмите прозиводителки (например HP, 3COM) информация има, но цените които са там естествено не важат за България :rolleyes: И така, искам да попитам ако някой може да ми даде информация къде от България може да си закупим такова устройство и какви са горе долу цените им - на устройстовото и на носителите.

Предварително благодаря!

По-добро и ефтино решение е да си закупите един lowend сървер и да му вградите 4x250GB дискове, debian/software RAID, който да е за архиви. Така за много по-малко пари ще имате цялостна архивна система в офиса с възможности за много автоматични таскове, за разлика от скъпото лентово устройство и много по-скъпите му и _ненадеждни_ консумативи. Това го говоря от опит и работа с такива устройства и тъй като никак не съм пристрастен, нямам изгода да лъжа...

Пусни в google думичката DLT с търсене само в български страници и ще намериш доста резултати. В Стемо например Лентово устройство HP StorageWorks DLT VS 80 External WW (80 GB backup at 6 MB/s) струва 1 160.44 EUR без ДДС. :wors:Ето и примерни цени на самите носители. :) Носител DAT HP DLTtape IV 40 GB/80 GB - 84,81 лв. с включен ДДС.

Редактирано от johnnie (преглед на промените)

Здравейте на всички,

нашата фирма се занимава с мултимедийни продукти и искаме да си архивираме всичко което досега сме направили за нашите клиенти. Тъй като обемите са големички и след известно обмисляне на варианти решихме да си купим лентово устройство защото:

При проверка из фирмите в нашия град обаче (Варна) се оказа доста трудно да се намери информация за такива устройства, а из сайтовете на фирмите прозиводителки (например HP, 3COM) информация има, но цените които са там естествено не важат за България :offtopic_s: И така, искам да попитам ако някой може да ми даде информация къде от България може да си закупим такова устройство и какви са горе долу цените им - на устройстовото и на носителите.

Предварително благодаря!

Според мен не сте търсили както тябва. Ъакава техника се търси при дистрибуторите на маркова техника. Със сигурност знам, че във Варна има офис на Стемо, а те са дистрибутори на HP и ако не наличност, то поне информация за моделите и цените ще ви дадат. А ако не се лъжа, и CNSys имаха офис. (Някъде между ВИНС и спртната зала, на Kняз Борис I.

Ето адрес за контакти във Варна:

Стемо

Варна

ул. Отец Паисий 42

тел. (052) 600661, 600662, факс 603968

e-mail: [email protected]

СИЕНСИС - Офис Варна

Варна 9000

ул. "Княз Борис I" № 105, ап. 3

тел.: (052) 614418

факс: (052) 614419

E-mail: [email protected]

• 2 седмици по-късно...
Мсля, че при цитираните разходи и цени, по добре едно интел раид 5

Има няколко неща за архивирането, които явно не са ти известни. Например в банките има неща, които се архивират и трябва да седят 10 години на архив. Архивите се съхраняват в метални каси, защитени от пожар и елктромагнитни полета и т.н. Други, т.нар. оперативни архиви се съхраняват пак при същите условия, но се съхраняват ден, седмица месец... В този случай райд масива не е подходящ. А и всички носители, използвани за архивиране трябва да понасят удари и сътресения няколко десетки пъти по-големи от поносимите за хард дисковете (от порадъка на 3*g до 5*g). Райд масива никъде не го дават като Backup устройство.

Редактирано от Ned_Drag (преглед на промените)

DVD носител е най-доброто решение като цена на гигабайт, и продължителност на живота на носителя. Освен това DVD не се влияе от електромагнитни полета. Това го прави идеален за архивиране на данни, които няма да се ползват на момента.

За данни, които се ползват в момента, RAID масив е идеалното решение - това решение се ползва и от сериозните hosting доставчици, за архивиране на сайтовете, които поддържат.

Едит: След това със софтуер за архивиране като Acronis и т.н. се автоматизира процеса за изнасяне на информацията на дискове

Редактирано от AVGBulgaria (преглед на промените)

Има няколко неща за архивирането, които явно не са ти известни. Например в банките има неща, които се архивират и трябва да седят 10 години на архив. Архивите се съхраняват в метални каси, защитени от пожар и елктромагнитни полета и т.н. Други, т.нар. оперативни архиви се съхраняват пак при същите условия, но се съхраняват ден, седмица месец... В този случай райд масива не е подходящ. А и всички носители, използвани за архивиране трябва да понасят удари и сътресения няколко десетки пъти по-големи от поносимите за хард дисковете (от порадъка на 3*g до 5*g). Райд масива никъде не го дават като Backup устройство.

Това усторйство с около 1Т масив ще им служи за около 6месеца например, след което се гаси и се добавя друго за следващите 6месеца. Имам един диск , SCSI 4,5Г от около 10г. и чат-пат си чета/пиша на него снимките които правя. Смея да твърдя, че още работи :-). Колкото до изискванията, човека търси "Цена" и "обем", а не да се занимава със смяна на касетки и т.н.

Мога да ти кажа, че съм работил с касетки и въпреки редовното почистване и доборто съхранение имаше проблеми с четенето им. За това, недейте да лъжете човека и да го набтвате с неизползваеми боклуци, които само със скъпо устройство може да прочете. Все пак един SATA диск може да се прочете почти на всяка машина :-)

DVD носител е най-доброто решение като цена на гигабайт, и продължителност на живота на носителя. Освен това DVD не се влияе от електромагнитни полета. Това го прави идеален за архивиране на данни, които няма да се ползват на момента.

За данни, които се ползват в момента, RAID масив е идеалното решение - това решение се ползва и от сериозните hosting доставчици, за архивиране на сайтовете, които поддържат.

Едит: След това със софтуер за архивиране като Acronis и т.н. се автоматизира процеса за изнасяне на информацията на дискове

Много голям обем от информация е гадно и не добре подредено да се архивира на DVD носител. Смея да твърдя, че технологията не е много надеждна, дори и със скъпи маркови носители на информация и добри записвачки. Да не говорим, че боравенето с такъв информационен носител изисква познания, както и обем, върхо който да "разпънеш" архива (или добър каталог, което е още по user unfrendly).

Това усторйство с около 1Т масив ще им служи за около 6месеца например, след което се гаси и се добавя друго за следващите 6месеца. Имам един диск , SCSI 4,5Г от около 10г. и чат-пат си чета/пиша на него снимките които правя. Смея да твърдя, че още работи :-). Колкото до изискванията, човека търси "Цена" и "обем", а не да се занимава със смяна на касетки и т.н.

Мога да ти кажа, че съм работил с касетки и въпреки редовното почистване и доборто съхранение имаше проблеми с четенето им. За това, недейте да лъжете човека и да го набтвате с неизползваеми боклуци, които само със скъпо устройство може да прочете. Все пак един SATA диск може да се прочете почти на всяка машина :-)

Много голям обем от информация е гадно и не добре подредено да се архивира на DVD носител. Смея да твърдя, че технологията не е много надеждна, дори и със скъпи маркови носители на информация и добри записвачки. Да не говорим, че боравенето с такъв информационен носител изисква познания, както и обем, върхо който да "разпънеш" архива (или добър каталог, което е още по user unfrendly).

Извинявам се, че пак трябва да тиго кажа, ама има разлика между архивна и оперативна информация, както и стандарти определящи коеустроство е за архивна информация. И ако за теб това не е важно, то за други хора е. Застрахователи например. RAID масива НЕ Е АРХИВНО УСТРОЙСТВО. То в никакъв случай не отговаря на стандартите за архивно устройство. Такива за сега стандартизирани са: лентови устроства, магнитооптични дискове, ZIP-oвете на Imoga, както и бернулиевите диксове, които обаче вече не се произвеждат. И като говориш за цена.... Къде ще му излезе края да сменя дисковете на 6 месеца? А и човека пита за лентови устройства, нали?

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Както някои от колегите вярно са посочили, оперативната ни информация си седи на Раид масив от който останалите могат да си работят. Обемът му е такъв че при нормално натоварване се запълва някъде за около 8 месеца. След това не е проблем нещата да се архивират с технология, която да не е толкова бърза, но да е надеждна, защото клиентът може след 1 година да си поиска материалите и ние сме длъжни да му ги предоставим, защото той си плаща да му ги пазим. Затова и в намалото попитах за съотношение между обем и цена. Малко кратки бележки по предните реплики:

- DVD носителите изобщо не са подходящи, защото на 1 не може да се събере и 3/4 от информацията на един клиент, а впоследствие дори и да индексираме дисковете с някаква програма, след като бъде намерено на кои дискове са файловете, трябва да се изровят, да се изчетат и т.н. Да не говорим че самия запис на толкова много дискове неминуемо ще доведе до объркване

- Отделен раид масив също не върши работа, тъй като това решение не е надеждно от гледна точка на сътресения, токови удари и др.

Остават ни лентовите устройства и евентуално бъдещите Blue Rave, обаче те не се знае кога ще се появят в редовно производство, а и пак си остава факта за разделянето на дискове.

Аз исках да разбера ако някой е ползвал такола устройство, да ми препоръча марка и модел, за да си направим проучване и да си купим такава система.

Благодаря на всички които взеха отношение по въпроса. Ще съм благодарен на всякаква допълнителна информация

• 3 седмици по-късно...
Здравейте на всички,

При проверка из фирмите в нашия град обаче (Варна) се оказа доста трудно да се намери информация за такива устройства, а из сайтовете на фирмите прозиводителки (например HP, 3COM) информация има, но цените които са там естествено не важат за България :) И така, искам да попитам ако някой може да ми даде информация къде от България може да си закупим такова устройство и какви са горе долу цените им - на устройстовото и на носителите.

Предварително благодаря!

Здравейте,

На пазара освен "марковите" устройства на HP И IBM, се продават и други качествени и известни /повече в Европа, но надявам се скоро и в България да са сред най-популярните/ марки. Говоря за марката TANDBERG, която е водещ производител и продава на най-големите фирми в света. Не искам да правя реклама, а да Ви подскажа, че можем да Ви намерим подходящо решение.

Ако сте заинтересуван, моля, пишете ми на [email protected].

Поздрави

• 2 седмици по-късно...

HP SureStore 20/700 Tape Libary е нещо много добро, имам известен опит с него - изключително надежден Back-Up робот. Касетките са му по 240 Гб, нареждат се до няколко стотин, със възможност за разширение с още стотина(копува се само една допълнителна "стена").

zeus1, не се сърди моля те, но явно не разбираш какво всъщност им трябва:

нашата фирма се занимава с мултимедийни продукти и искаме да си архивираме всичко което досега сме направили за нашите клиенти. Тъй като обемите са големички и след известно обмисляне на варианти решихме да си купим лентово устройство

явно им трябват не 1-2 терабайта, а стотици! Ще ти поясна още нещо - лентовите устройства са изключително надеждни - много по-надеждни от каквито и да е било хардове! Те са много по-бавни(в сравнение с хардовете) но и всъщност служат за масив от АРХИВНИ данни! Цената на гигабайт е в десетки пъти по-ниска( една касетка 240 ГБ струва под 50 лв, а има и 800 ГБ под 120 лв!!!)

Ако изпуснеш касетката(най-вероятният сценарий) нищо няма да й стане, а с харда? Ако има токов удар - дори робота да си отиде(теоретично), на касетките пак нищо няма да им има, а хардовете - пиши ги бегали :)

И тука ти може би ще кажеш, че цените на дисковете/ГБ падат и би могло да се мисли за евентуално изравняване с лентовите носители. Но има един мнооого важен въпрос - ами тока??? За да имаш хардов масив от 20-30 тб, колко харда трябва да са включени да работят? ако са по 240 гб SCSI (колкото са лентовите големини) значи ти трябват 100! 100 SCSI харда папат толкова много ток, че фирмата би фалирала!!! И това 24/24 часа в денонощието! А при лентовите е точно обратното - ако изобщо черпи ток - това е ако чете, и то е само от една (максимум 2) касети едновременно. На останалите ток не им трябва.

Така че, от гледна точка на разходи в малко по-дълъг период - са много по-евтини и надеждни.

Редактирано от Axel (преглед на промените)

• Автор
HP SureStore 20/700 Tape Libary е нещо много добро, имам известен опит с него - изключително надежден Back-Up робот. Касетките са му по 240 Гб, нареждат се до няколко стотин, със възможност за разширение с още стотина(копува се само една допълнителна "стена").

Axel, това което описваш е наистина добро, поне по описание. Можеш ли да ми дадеш малко по-подробна информация за тази архивираща система - цена, откъде може да се поръча...

Междувременно, за времето от последния ми пост досега извършихме реорганизация на нашия архив като той беше изцяло индексиран. Така успях да създам база данни от тези индекси, който ще бъде съхранен на отделен твърд диск и ще позволи на нашите дизайнери да търсят лесно и бързо без да имат фактически достъп до архивното съдържание. Този факт още повече допринася за нашето желание да си закупим надеждна система за архив - в случая определено лентова. Ще бъда благодарен и на други предложения в тази насока. Приблизителният обем в момента на архивният обект е 417.17 Tb, като от тях 71% са абсолютно пасивни данни - т.е. от момента последната им промяна е минало време по-голямо от 1 наш работен цикъл - 3 месеца.

Всичко посочено от мен дотук мисля че обезмисля вариантите с дискови носители. Възможно е обаче да не съм прав, така че и тук приемам предложения.

Цената на тази архивна система за нас наистина е важна, тъй като не сме чак толкова голяма организация, но все пак оценяваме напълно значението на надеждния архив, така че сме готови да вложим каквото трябва в него.

Приблизителният обем в момента на архивният обект е 417.17 Tb, като от тях 71% са абсолютно пасивни данни - т.е. от момента последната им промяна е минало време по-голямо от 1 наш работен цикъл - 3 месеца.

Цената на тази архивна система за нас наистина е важна, тъй като не сме чак толкова голяма организация, но все пак оценяваме напълно значението на надеждния архив, така че сме готови да вложим каквото трябва в него.

Здравей Xentia,

Обемите данни, които описваш са наистина големи. Но от друга страна - цената също е от значение. Това, което прави една лентова библиотека добър избор е възможността за закупуване на по-малка конфигурация в началото /брой работещи устройства, магазини за касети/, което я прави и по-достъпна. А в бъдеще с увеличението на данните, да съществува възможността за надграждане на системата.

Нека дам за пример, позната за мен библиотека - Tandberg T40 - възможно е да се закупи в първоначална конфигурация с едно устройство LTO3 /400GB без компресия, 800GB компресия 2:1/ с 24 слота, като в един бъдещ момент се закупува така наречения "електронен ключ", който отключва още 18 слота. Т.е общия обем, който може да се постигне е до 32TB. Ако се увеличат и броя на устройствата, расте и скоросттна на архивиране - с едно устройство LTO3 се постига скорост 576GB/h. В най-скоро време тази библиотека ще се предлага и с предишното поколение LTO2 /200/400GB/, там скоростта с едно устройство е 173GB/h, а с максималните 4 бр. е 692GB/h.

Към настоящия момент най-"олекотения" вариант на библиотеката на пазара е 6300 EUR без ДДС.

За съжаление не мога да ти дам цени за аналогични продукти на други производители. Тук мисля, че Axel може да даде малко информация за HP - като цени и възможност за закупуване.

Тук може да намериш повече информация за T40: http://www.vali.bg/?leftmenu=/group_tree.p...cle_content.php

Това, което мога да дам като съвет е да провериш всички възможни варианти- и най-вече каква е гаранцията и поддръжката в България на избраното от теб устройство - това е от много голямо значение, особено когато става въпрос за изключително важна информация.

Надявам се, че успях да помогна малко.

Поздрави

• Автор

Благодаря на Tonyto е Axel за ценната информация. Нека да добавя че по принцип като за начало няма да е необходимо библиотека, тъй като както описах в предния ми пост ще имаме индекс който ще си остане записан на дисков масив. Така че ще си купим устройство и носители (в количества). В понеделник ще получа окончателното одобрение на хората които ще дадат парите и ще трябва да се направи избор. Ще разчитам на вашата помощ

Благодаря на Tonyto е Axel за ценната информация. Нека да добавя че по принцип като за начало няма да е необходимо библиотека, тъй като както описах в предния ми пост ще имаме индекс който ще си остане записан на дисков масив. Така че ще си купим устройство и носители (в количества). В понеделник ще получа окончателното одобрение на хората които ще дадат парите и ще трябва да се направи избор. Ще разчитам на вашата помощ

За нищо :-)

Като разбереш колко пари ще ти отпуснат - пиши! За да мога да те ориентирам долу-горе в този ценови клас, кое е най-рентабилно.

Само за твоя информация, виж и този линк:

http://www.vali.bg/?news=45&content=/show_news.php

Поздрави,

Tonyto

Редактирано от Tonyto (преглед на промените)

• 11 месеца по-късно...

Здравейте,

аз също бих искал да попитам за някаква възможност за архивиране на лента, само че понеже не съм във фирма и това си е само за мен ако може да е нещо по евтино - например до 300 лв. И също така ако някой знае моля да каже колко време би трябвало да издържат данните записани върху лента.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.