Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Управление на PMDC двигател от бягаща пътека в мрежа 220V.

Гост

Препоръчан отговор

Здравейте, имам PMDC (постояннотоков с постоянен магнит) двигател ZYT84-52 от бягаща пътека. Параметрите му са U=180V, I=6.8A, P=1.25HP(около 920W). Интересувам се от схема за управление на скоростта на този двигател при захранване от мрежа 220V AC.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми става ясно сам ли мислиш да си направиш управление с дискретни елементи по принципна схема или да ползваш готово изделие.

Много важно е и какво ще е приложението - нещо за домашно ползване или част от управление на машина.

И не на последно място нивото ти на знания и умения.

Мога да ти предложа нещо, работата ми е свързана и с такива управления, но трябва още информация.

Не знам дори  дали такава тема е за този форум или по- специализиран с куп елекротехници, електрончици и знайни и незнайни "майстори" и Баш Майстори- специалисти. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Набързо: Този двигател е от някаква детска пътека. Сериозните по фитнесите са около 2-3 KW (3-4 hp).

Другото е къде трябва да работи - в BG или L.A.? Защото там напрежението на мрежата е наполовина на нашето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми става ясно сам ли мислиш да си направиш управление с дискретни елементи по принципна схема или да ползваш готово изделие.

Много важно е и какво ще е приложението - нещо за домашно ползване или част от управление на машина.

И не на последно място нивото ти на знания и умения.

Мога да ти предложа нещо, работата ми е свързана и с такива управления, но трябва още информация.

Не знам дори  дали такава тема е за този форум или по- специализиран с куп елекротехници, електрончици и знайни и незнайни "майстори" и Баш Майстори- специалисти. :D

Първо, никъде не открих сайт на производител или каквато и да било документация. Върху пътеката пише ADLER 3805LED. Явно е нещо турско-китайско.

Контролерният чип на платката за управление на пътеката е повреден, включва я и я изключва когато си иска, безразборно увеличава/намалява скоростите, показва на дисплея най-различни символи, затова искам да направя скоростта да се контролира с потенциометър, затова ми е нужно схемното решение между потенциометъра и двигателя. Вярно, панелът с и ндикациите за пулс, скорост, дистанция н няма да работи, но собственикът е решил така. Приложението ще си е пак същото - като бягаща пътека. Искам да реализирам управление с дискретни елементи. Уменията и познанията ми са достатъчни за такова нещо. Каква още информация е нужна?

Набързо: Този двигател е от някаква детска пътека. Сериозните по фитнесите са около 2-3 KW (3-4 hp).

Другото е къде трябва да работи - в BG или L.A.? Защото там напрежението на мрежата е наполовина на нашето.

Пътеката изобщо не е детска, и по габарити и по мощност очевидно, по нея бягат чичковци и лелки с тегло до 130 кила без проблем. Трябва да работи тук, в БГ, на 220VAC.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Набързо: Този двигател е от някаква детска пътека. Сериозните по фитнесите са около 2-3 KW (3-4 hp)..

Извинявам се за спама ама тук нали не става дума за някоя подемна машина 2-3 KW ?!!!

Да не забравяме че ако е почти 1KW както е в тази тема тоя мотор има и редукция че иначе бяхащия едва ли би поддържал 200км/ч (образно казано).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно става със спиид конролер, примерно Lenze 354.

С него можеш да управляваш DC  двигатели до 2Kw. и с потенциометър, като за твоя случай с джъмпер може да понижиш мощността до 1360 W и ток 8 А.

Със такива конролери от по-маломощната серия и редуктор на практика управляваме придвижване във вертикална посока  на товар  30-75 кг. със скорост от 50 до 800 микрона.

За управление на двигатели до 3000об/мин. са много стабилни, последните 3 години сме нямали проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно става със спиид конролер, примерно Lenze 354.

С него можеш да управляваш DC  двигатели до 2Kw. и с потенциометър, като за твоя случай с джъмпер може да понижиш мощността до 1360 W и ток 8 А.

Със такива конролери от по-маломощната серия и редуктор на практика управляваме придвижване във вертикална посока  на товар  30-75 кг. със скорост от 50 до 800 микрона.

За управление на двигатели до 3000об/мин. са много стабилни, последните 3 години сме нямали проблем.

Имах предвид по-скоро нещо от този род:

И за това Lenze 354 чичо Гугъл не ми връща нищо, което да обобщава двете части на търсената фраза. Да не би да имаш предвид Lenze 534?

PWM+motor+control+circuit.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, 534.Грешка от бързане.
Схемата на мултивибратора с таймера 555 и променлив коефициент на запълване на импулсите може да се ползва само за управление на маломощни двигателчета. При мощните двигатели с голяма индуктивност на намотките преходните процеси при включване и изключване сриват работата на едно такова управление. Да не задълбавам, материята е сериозна.
 Управление със спиид контролер с тахо генератор на двигателя е удачно, защото се постига стабилност на оборотите при различно и променящо се натоварване, какъвто е при твоя случай. Може и със следене на тока с известен компромис при малки обороти. Повечето управления на различните фирми предлагат и тази възможност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, 534.Грешка от бързане.

Схемата на мултивибратора с таймера 555 и променлив коефициент на запълване на импулсите може да се ползва само за управление на маломощни двигателчета. При мощните двигатели с голяма индуктивност на намотките преходните процеси при включване и изключване сриват работата на едно такова управление. Да не задълбавам, материята е сериозна.

Управление със спиид контролер с тахо генератор на двигателя е удачно, защото се постига стабилност на оборотите при различно и променящо се натоварване, какъвто е при твоя случай. Може и със следене на тока с известен компромис при малки обороти. Повечето управления на различните фирми предлагат и тази възможност.

На каква цена е това Lenze 534 и откъде се купува, все пак трябва да се направи и сметка дали си заслужава за една пътека, която струва вече около 30-400 лева (на 6-7 години е все пак)?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хайде да видиш за какво става дума http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=83444

Слагам снимките на управлението и тук.

2134ffea64a9t.jpg 7a9f5bf83e90t.jpg

И това е за малка пътека. На баш големите двигателят е доста по-голям. А тези глупости с мултивибраторчета, потенциометър и полевак ги забрави. НАй-много за миксер или шевна машина.

Като пробие регулиращия елемент при теб какво става? Двигателят тръгва на макс и утрепвате човека на пътеката? Или чупи нещо?

Видял съм доста и различни, така че знам за какво говоря. А и има нормативни изисквания за безопасност на устройствата. Оня физкултурник ако иска да мине тънко това не означава че трябва да е за сметка на живота и здравето на клиентите му.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...