Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за лъчистите панелни конвектори?

Featured Replies

Иде есен и зима. За лятото уж взех една вентилаторна печка за стена за 60 лева нова с гаранция - спойката на диода, който праща 'сигнал' към тялото беше доста лоша и както се сещате дистанционното я работеще я не. Мина се не мина 1 месец и печката се развали - нито на топло, нито на студено. Днес я занесох към сервиза, но дори и да я оправят, въпреки, че вее и топло и е 2kW май е доста куц начин за отопление. Стандартната духалка до вчера работеше, днес идвам и я пускам (като не предполагах,че помещението е толкова наводнено/лоши хора са тези, които го отдават/) замириса на изгоряло...останалото е без значение. Опитах се да намеря подходяща звезда да я отворя да я изсуша и да видя пораженията,но за сега без резултат. Идеята е че май не ми се мръзне цяла зима с някаква тъпа духалка. Мисля да се спра на Tesy и видях http://www.tesy.com/bg/products/otoplitelni_uredi_za_doma/konvektori/lychisti_panelni_konvektori/ и като видях стикера енергийна ефективност ми стана интересно. Има ли някакъв хубав ефект от тея двъджки? Помещението е сигурно 10-на квадрата(магазин) като едната страна е само стъкло, втората е 1/2-та стъкло,3-та също, а 4-та гиспокартон(предполагам). Предпочитам да дам някой лев отгоре,но да не мръзна пък и да поикономисам било то малко. Гледам, че по-евтиния е 6.2KG. Това на гипсо картона дали ще стане номера?

Мерси за мненията!

Правилен избор. Няма да съжаляваш изобщо. Аз също ще си вземам такъв.

И аз от известно време се интересувам от такъв вид отопление и за едната стая май ще бъде такъв конвектор. Имат и интересни печки на същия принцип, и за другата стая май ще бъде такава. Но има тънкости как да се разположат правилно за да греят, и казват, че най-добър ефект имат ако има доста дървенария по стаята- ламперия, гардероби и т.н. Насочени срещу нея давали най- добър ефект. В твоя случай май ще е най- добре да се насочи срещу гипсокартона.

Иде есен и зима. За лятото уж взех една вентилаторна печка за стена за 60 лева нова с гаранция - спойката на диода, който праща 'сигнал' към тялото беше доста лоша и както се сещате дистанционното я работеще я не. Мина се не мина 1 месец и печката се развали - нито на топло, нито на студено. Днес я занесох към сервиза, но дори и да я оправят, въпреки, че вее и топло и е 2kW май е доста куц начин за отопление

Мисли, мисли!

Дали духалка, конвектор или лъчиста печка, то все тая! За да пестиш, то друг вариант освен климатик няма и съвсем не е задължително да е скъп и инверторен защото  обикновенните сплит системите вече също имат добри показатели.

За по добър ефект ще трябва да се бръкнеш повече.

Защо няма да постигнеш чудеса:

- Духалките прекарват въздух принудително през нагревателен елемент с малки размери. Скороста на въздуха е висока. Работата им е съпроводена от неприятен шум.

- Конвекторите използват нагряващи елементи с по голям размер, но скороста на въздуха е малка, Циркулацията е естествена и породена от ефекта  - конвекция. Няма шум!

Мощноста и на 2-та  уреда е почти еднаква, а за отоплението на едно и също помещение разхода ще е съизмерим.

Климатика кото принцип на работа няма нищо общо с гореизброените уреди, което обуславя и неговото многократно по - високо КПД 

Ако включиш малко мисъл + математика и физика, то ще се убедиш колко съм прав!!!!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

то друг вариант освен климатик няма и съвсем не е задължително да е скъп и инверторен защото  обикновенните сплит системите вече също имат добри показатели.

Всичко което каза е вярно, но да добавя, че евтин климатик може да е доста по-шумен от духалка :(. А и по описание ми звучи на много не-топлоизолирано място. Ако е така, квото и да сложи да топли, все ще има разход.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Днес ми докараха масления радиатор -> http://www.tesy.com/bg/products/otoplitelni_uredi_za_doma/masleni_radiatori/masleni_radiatori_ss/cc_2510_e05_r/

Колко топли толкова. Май не е редно да се икономисва глупаво от пари за ток и после болен и лекарства.

Ако не топли "и да паднем и да бием пак..."

Май не е редно да се икономисва глупаво от пари за ток и после болен и лекарства.

Ако не топли "и да паднем и да бием пак..."

Не става въпрос за глупаво икономисване от пари за ток / отопление, а за по - голяма ефективност! Та, най - голяма такава от електрическите уреди за отопление има за сега климатикът!

При възможност обаче като най - добро решение, като, че ли се вписва - камината с водна риза!

Все пак си направил своя избор и дано работи дълго и безаварийно!

Варианта е следния и вече е изпитан в няколко апартамента,

За зимата 2 или 3 конвектора които отопляват помещенията.

За лятото се пуска климатик.

Варианта е следния и вече е изпитан в няколко апартамента,

За зимата 2 или 3 конвектора които отопляват помещенията.

За лятото се пуска климатик.

В това има смисъл само ако климатикът е калпав модел. Иначе отопление на климатик е по-добрият и с много по-малко разходи за ток.

В това има смисъл само ако климатикът е калпав модел. Иначе отопление на климатик е по-добрият и с много по-малко разходи за ток.

Дори и калпавите климатици вече имат в пъти по голяма ефективност от обикновените ел. отоплители, та включително и конвекторите!

Примерно:

- 1kw изразходвана мощност и 3kw отдадена при климатиците, но при другите ел. отоплителни тела имаме 2kw изразходена мощност и отдадена 1.9kw. 

Е, има разлика - нали???? А разликата в гореописаните показатели си дължи на коренно различният принцип на преобразуване на ел. енергията в топлина при тези източници!

• Автор

Ся гледам някакъв климатик от Зора...

https://zora.bg/vortex/vac-a09a1d/25375

Мощност отопление 2.65kW, а харчи 0.7kW и е 430 лева. С монтажа сигурно отива към 600.

2-3 конвектора са 100-150 лева ;)

Поздрави и се грейте :)

Дори и калпавите климатици вече имат в пъти по голяма ефективност от обикновените ел. отоплители, та включително и конвекторите!

Примерно:

- 1kw изразходвана мощност и 3kw отдадена при климатиците, но при другите ел. отоплителни тела имаме 2kw изразходена мощност и отдадена 1.9kw. 

Е, има разлика - нали???? А разликата в гореописаните показатели си дължи на коренно различният принцип на преобразуване на ел. енергията в топлина при тези източници!

Ясно, но примерно аз имах един заварен Crown, който освен, че беше тих като трактор, при -10 и надолу външна температура просто не смогваше да топли. Та ок, ефективност, ама като не върши работа...

Ясно, но примерно аз имах един заварен Crown, който освен, че беше тих като трактор, при -10 и надолу външна температура просто не смогваше да топли. Та ок, ефективност, ама като не върши работа...

Е, то пък не може и съвсем с "таралясник" да искаш да те топли!

На предишната ми работа се отоплявахме с климатик - Haier, който когато работеше и при "кучи студове" ни караше да стоим по къси ръкави! Този климатик обаче често му се скапваше все нещо по ел. часта и тогава пускахме една духалка, която пък караше сметката да полудява!

Е, аз имах късмета, че бях настанен в една стая заедно със шефа, но колежките нямаха този късмет защото се отопляваха с някакъв конвектор - Tesy, който едвам смогваше и товареше сметката здраво.

Най - накарая, големите шефове наредиха монтаж на климатик и при тях и категорично забраниха използването на духалки и конвектори!

В къщи топлото ми идва от ТЕЦ и не мога да се оплача!

Иначе, темата е приключена, а питащият е избрал своя метод на отопление! Аз не бих направил подобен избор!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.