Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows от Флашка ?!

Featured Replies

Мога ли да инсталирам ОС на флашката ми от 16 ГБ и да стартирам Windows (или друга ОС) от нея без да имам HDD ? Дъното ми има опция Plug and Play.

Windows попринцип иска поне 20-25гб свободно дисково пространство и ме съмнява да стане твоята работа.

Windows попринцип иска поне 20-25гб свободно дисково пространство и ме съмнява да стане твоята работа.

Айде глупости...

Мога ли да инсталирам ОС на флашката ми от 16 ГБ и да стартирам Windows (или друга ОС) от нея без да имам HDD ? Дъното ми има опция Plug and Play.

Можеш! И не виждам причина да не може!

Айде глупости...

Като почнете с тези глупости...Това е на 7.Така,че няма да се събере на флашката,понеже тя ще е по-малко от 16гб.

• 16 ГБ свободно пространство на твърдия диск (32 бита) или 20 ГБ (64 бита)  

• Автор

А може ли да ми кажете как да го направя.  Целта ми е да си сглобя едно слабо ПС, което да свържа към Телевизора и да го използвам единствено за скайп, филми и браузване (телевизора не е направен никак удобно). Разполагам с:  

AMD Athln x2 64 4400+

Biostar A780L (С вградено видео)

2ГБ Рам 

Искам да използвам флашка защото заема много малко място и не издава шум. Ако стане, целият компютър ще бъде едно дъно и захранване. 

Като почнете с тези глупости...Това е на 7.Така,че няма да се събере на флашката,понеже тя ще е по-малко от 16гб.

• 16 ГБ свободно пространство на твърдия диск (32 бита) или 20 ГБ (64 бита)  

Чети внимателно поста! И не си измисляй допълнителни неща от теб!

Чети внимателно поста! И не си измисляй допълнителни неща от теб!

Какво аз съм си измислял?Копирах го от сайта на Mircosoft,но такива м*лоумници като теб все не са доволни.Чети внимателно http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows7/products/system-requirements

• Автор

Ей това е български форум. Направо незнам да се смея или да плача..... 

1. Не съм казал каква ОС искам да инсталирам.

2. Данните от МС са за не-модифицирани "прозорци" , а в замунда има доста изрязани.

3. Колега, deathxxx, ако знаеш как става номера просто кажи.

А може ли да ми кажете как да го направя.  Целта ми е да си сглобя едно слабо ПС, което да свържа към Телевизора и да го използвам единствено за скайп, филми и браузване (телевизора не е направен никак удобно). Разполагам с:  

AMD Athln x2 64 4400+

Biostar A780L (С вградено видео)

2ГБ Рам 

Искам да използвам флашка защото заема много малко място и не издава шум. Ако стане, целият компютър ще бъде едно дъно и захранване. 

Много лесно можете да инсталирате линукс на тази флашка. Не виждам смисъла от Windows.

Теглите си това:

http://www.ubuntu.com/download/desktop/

Записвате имиджа на диск или на флашка и стартирате инсталационния процес... не знам до колко сте запознат с тези неща до тук.

Като флашката, на коят искате да бъде инсталирана операционната система, трябва да е забита и тя на някой USB порт.

Като стартира инсталацията, ще изберете да се инсталира на флашката. Най-често, това ще е първата опция на инсталатора, която е по подразбиране. След като завърши инсталирането, ще трябва рестарт на системата, като компютъра трябва да зареди вече от тази флашка.

Ще можете да инсталирате Skype и всичко каквото ви трябва за браузване из нета или филми. 16Гб са предостатъчни за тези неща.

• Автор

Мерси за чудесният отговор. Сега остана да го направя :)

Пишете тук, аз ще се опитвам да ви помагам стъпка по стъпка, като стигнете до някъде.

Уиндоус XP ]e ще се събере , но дали ще работи коректно и дали няма да разкаже играта на флашката, не знам. В случая по-добре някакъв Линукс ще свърши работа перфектно. Лубунту, че даже и Кубунту няма проблен при тези параметри на хардуера.

• Автор

А драйвъри трябва ли да инсталирам ? Никога не съм използвал линукс.

Уиндоус XP ]e ще се събере , но дали ще работи коректно и дали няма да разкаже играта на флашката, не знам. В случая по-добре някакъв Линукс ще свърши работа перфектно. Лубунту, че даже и Кубунту няма проблен при тези параметри на хардуера.

Така е, колега. Всичко е точно така, както сте го написали.

Най-добре някоя дистрибуция на линукс, с по-лека среда. Едва ли bcityb ще е много заинтересован, от красотата на декстопа :)

Ако по някаква причина, нещо не върви достатъчно бързо, винаги има варианти, той ще сподели.

А драйвъри трябва ли да инсталирам ? Никога не съм използвал линукс.

Линукс... това му е хубавото, че поддържа и най-стария хардуер и най-новия, като с всеки ъпдейт се добавят само нови поддръжки, като старите не се трият както е с Windows.

Линукс сам ще засече какъв е целият ви хардуер и автоматично ще сложи свободен драйвер за всяко устройство.

Ако вече искате собственически/платен драйвер с повече възможности, можете да ги инсталирате и по-късно.

Но за вашите цели, свободният драйвер ще е по-добър. Собственическият е най-вече за по-добро 3Д ускорение при игрите или заради някакви специфични задачи, които се поддържат само от специфичният драйвер.

Ето и собственическия/лицензиран драйвър за линукс, за твоята вградена HD 3000 в дъното, карта, от АМД:

http://support.amd.com/en-us/download/desktop/legacy?product=Legacy2&os=Linux%20x86_64

Съпорт има отвсякъде за твоята система за линукс, така че просто пробвайте.

Има си и български, както Windows.

• Автор

Изтегли се. Може ли по-подробна инфо за инсталацията ?

Всъщност забравих да напиша, че първо можете да изпробвате линукса, като жива система, която още не е инсталирана, но ще работи както и като е инсталирана. За да не губите време в инсталации.

Просто като запишете имиджа на диск или флашка, стартирате от него и след като зареди системата от него, ще изберете опцията: Try Ubuntu

Или на български: Пробвайте Убунту

Можете да изберете езика предварително в ляво от плъзгащото меню.

Ще разцъкате, ще разузнаете кое и как върви, можете да инсталирате допълнителни програми и да пробвате как вървят, но след рестарт всичко ще се загуби, тъй като, няма да е инсталиран на флашката и всичко ще бъде в паметта само временно.

Изтегли се. Може ли по-подробна инфо за инсталацията ?

Просто го опитайте, като го запишете на диск или флашка и после стартирате компютъра от него.

Ще зареди цялата система, но няма да може да запамети промените след рестарт.

Ако ви хареса, ще го инсталирате по-късно.

За инсталацията, виж това инфо:
http://howtoubuntu.org/how-to-install-ubuntu-14-04-trusty-tahr

От точката

1. Click Install

Само няколко прозореца са, и ако изберете български преди това, той ще си говори сам за себе си от поясненията.

• Автор

При инсталацията ме пита за "Инсталационен размер" и "графична среда". С останалите опции ще се оправя.

Че моя надстолен компютър е с атлон 3500 + и  2 гб РАМ и работи перфектно с Кубунту. Видеото е Нвидия и има малко врътки  с драйвера. Ако видеот ти е Интел нямаш никакви грижи просто. Другото критично е безжичната мрежа. Но Кубунту си има опция да го пробваш като "Живо:, тоест без инсталация. Ако всичко ти върви(интернета и картинката), смело си инсталираш и не мислиш за глупости. Инфо за инсталацията има тонове в тубата, кеф ти на английски, кеф ти на български - търси на Иван Ванков. Не знам какво си изтеглил, аз препоръчвам да пробваш Лубунтум Кубунту и Кубунту. И Убунту става, но е малко странно за обикновен Уиндоус потребител и задължително иска 3д ускорение и работи по-бавно при тези параметри.

Ето този клип показва доста добре как протича инсталацията.

Да добавя, за да направиш инсталационна флашка на Линукс може да ползваш Unetbootin . Работи и под Уиндоус и за убунту и фамилия няма грешка просто.

Че моя надстолен компютър е с атлон 3500 + и  2 гб РАМ и работи перфектно с Кубунту. Видеото е Нвидия и има малко врътки  с драйвера. Ако видеот ти е Интел нямаш никакви грижи просто. Другото критично е безжичната мрежа. Но Кубунту си има опция да го пробваш като "Живо:, тоест без инсталация. Ако всичко ти върви(интернета и картинката), смело си инсталираш и не мислиш за глупости. Инфо за инсталацията има тонове в тубата, кеф ти на английски, кеф ти на български - търси на Иван Ванков. Не знам какво си изтеглил, аз препоръчвам да пробваш Лубунтум Кубунту и Кубунту. И Убунту става, но е малко странно за обикновен Уиндоус потребител и задължително иска 3д ускорение и работи по-бавно при тези параметри.

Не иска никакво 3д ускорение, има само един compiz. Много добре си работи и си е доста красиво.

А и 3д ускорение си има и в свободният драйвер и е много добро, без да намесваме 3д игрите- по-тежките.

Нормалното/оригинално Ubuntu, което съм му дал е най-добре от към съвместимост и проблеми.

Но както се казва- никога не се знае. Може с друг десктоп да е по-добре.

Нека си пробва оригинала първо.

Да добавя, за да направиш инсталационна флашка на Линукс може да ползваш Unetbootin . Работи и под Уиндоус и за убунту и фамилия няма грешка просто.

Става и с Rufus, под Windows.

За под Линукс, най-добре е с командата DD. Но това е малко множко за човек, който още не е изпробвал нищо от линукс..

Е да де, тоя компиз е най-тежкото нещо, това го заобикалям от далече. На моя комп компиза бая бави, Убунтуто направо ме изкарва от нерви.

И е странно за човек свикнал на Уиндоус все пак. Най-близко до уин е ЛХДЕ (Лубунту) и ХФЦЕ(Хубунту). Кубунту е просто красота и може да се сравни с Уин 7 и то с класа нагоре. Та затова препоръчвам да пробва човека няколко варианта и да си избере какво ще му хареса. То това е основния проблем с Линукса - големият избор.

Е да де, тоя компиз е най-тежкото нещо, това го заобикалям от далече. На моя комп компиза бая бави, Убунтуто направо ме изкарва от нерви.

И е странно за човек свикнал на Уиндоус все пак. Най-близко до уин е ЛХДЕ (Лубунту) и ХФЦЕ(Хубунту). Кубунту е просто красота и може да се сравни с Уин 7 и то с класа нагоре. Та затова препоръчвам да пробва човека няколко варианта и да си избере какво ще му хареса. То това е основния проблем с Линукса - големият избор.

При линукс е така, че при всяка конфигурация може да върви по различен начин.

Компиз изобщо не е тежък. Явно има нужда от някаква настройка.

XFCE е много добър вариант, без компиз, но понякога създава проблеми с определени машини, същото е и с LXDE.

Нека пробва първо с оригиналното, после като понавлезне малко в линукс.. или ако просто има желание, ще изпробва още много неща.

Още е рано за него, да му даваме толкова много напътствия, а още да не е видял нищо :)

• Автор

Аз резархивирах ИСО файла, и сега инсталирам върху флашката. Реших да пробвам Лубунту. Ето как върви инталацията върху флашката:

2ewduh1.png

Има невероятен избор.. линукса. Мисля, че това е в +

Докато в Windows, нищо не избираш. Взимаш това, което ти дават и свикваш с това, което ти предлагат, без много опции.

Общо взето го пиша. Като общо сравнение.

Мисля, че най-добре е тази тема да се премести в операционни системи -> линукс

И да се смени заглавието за линукс. Така ще могат да се включат доста повече хора, които да дават идеи и да обясняват повече.

Аз не съм експерт все пак.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.