Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Книга за Линукс

Featured Replies

Здравейте.Все още съм Windows user,но впоследствие искам да науча и нещо повече за линукс.Та започнах да търся книги в онлайн книжарниците за Linux,но се колебая коя/каква да си взема,тъй като има няколко варианта.

Коя книга бихте ми препоръчал измежду тези - http://www.helikon.bg/search/?qstr=linux&filter=section&value=1 . Също така приемам и предложения и за други книги,които липсват тук.

Благодаря предварително!

Здравейте.Все още съм Windows user,но впоследствие искам да науча и нещо повече за линукс.Та започнах да търся книги в онлайн книжарниците за Linux,но се колебая коя/каква да си взема,тъй като има няколко варианта.

Коя книга бихте ми препоръчал измежду тези - http://www.helikon.bg/search/?qstr=linux&filter=section&value=1 . Също така приемам и предложения и за други книги,които липсват тук.

Благодаря предварително!

Може би тази като за начало ще е най-подходяща: http://www.helikon.bg/books/234/-red-hat-fedora-4-linux---%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB_117700.html

Щом сте нов във линукс, бих ви препоръчал тези двете - едно две също няма да е зле да разполагата със линукс на компютъра си, за да практикувате това което четете.

• Автор

От тези 3 книги,които сте ми препоръчали,в наличност по интернет книжарниците я има само едната.Най-вероятно ще закупя нея(Преминаване към Linux).

П.П.А какво ще кажете за книгата SUSE Linux 10.0 Unleashed + DVD ?

От тези 3 книги,които сте ми препоръчали,в наличност по интернет книжарниците я има само едната.Най-вероятно ще закупя нея(Преминаване към Linux).

П.П.А какво ще кажете за книгата SUSE Linux 10.0 Unleashed + DVD ?

Малко е стара, текущата версия е 12. Освен това Сусе е малко специфична като дистрибуция. Като цяло не мисля че е подходяща за съвсем начинаещи

...

Tова е книгата, която ще те направи човек. Говоря от личен опит.

7713729e.jpg

Tова е книгата, която ще те направи човек. Говоря от личен опит.

Книгата включва доста полезни команди, но за незнаещ нищо от линукс, едва ли му свърши работа, тъй като той все още няма никаква практика със линукс, пък да не говорим за командният ред, че не знае къде се намира.

Мисля, че едно добро начало, е да започне със научаването на:

Общи.

1. Видове дистрибуции Линукс.

2. Работни среди във линукс.

3. Файлови системи.

...

Практики:

1. Инсталиране на линукс.

2. Инсталиране на програми във линукс.

3. Терминал.

...

Всичко е практика, практика и много практика...практика.

Докато не кажеш "Linux направи от мен хакер!"

edit: Забравих , тука във форума си има раздел за линукс, може да го посещавате.

Цък!

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Благодаря предварително!

Като начало може би обща информация на български тук. Преди време форумът към Kaldata и информацията в Уикипедия много ми помогнаха да се ориентирам, и като добавих една инсталация на Линукс (Оливия 15) паралелно към Уиндоуса, вече видях как изглеждат нещата. Първоначално се притеснявах дали ще се оправя и затова инсталирах един Минт през Wubi директно в Уиндоус. После просто изтрих джама и си продължих с Линукса. На първо време ползвах графична среда Мате като най-близка до това, с което бях свикнал.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.