Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за курсовата задача

Featured Replies

Здравейте,

Почти съм завършил курсовата си работа, но стигнах до задънена улица. Ще съм много благодарен, ако някой ми удари едно рамо. Имам да направя геометрична прогресия и след това да въведа получените стойности в едномерен масив. Дойде ми на ум как да стане по бабешката, ама много дълго става, много променливи и т.н. Сигурен съм, че може да стане и чрез цикъл, но ми куца самата структура.

Минималния елемент го имам като променлива, както и частното. 

Също ще помоля, ако е възможно да използвате printf и scanf, тъй като ще ме улесни напълно. Благодаря!

Редактирано от vlado39 (преглед на промените)

Не мога да разбера как така "Почти съм завършил курсовата си работа" като ти дори не си започнал?

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор
Не мога да разбера как така "Почти съм завършил курсовата си работа" като ти дори не си започнал?  

А ако ти кажа, че това е 1/4 от цялата задача? Това, че на другите им дават по 1-2 реда не означава, че и моята е толкова. Казах, ако някой може да ми помогне, а не да ме питате глупави въпроси!

А ако ти кажа, че това е 1/4 от цялата задача? Това, че на другите им дават по 1-2 реда не означава, че и моята е толкова. Казах, ако някой може да ми помогне, а не да ме питате глупави въпроси!

Покажете какво сте написал. Наготово никой няма да ви напише задачата!

• Автор
#include <stdio.h>
#define M 20

void main()
{
float z[M], min;
int i, n, nom, q;

printf("Vavedi broi M=");
scanf("%d",&n);
while (n<11 || n>19)
{
printf("Greshka!Vavedi nova stoinost za M=");
scanf("%d",&n);
}

printf("Vuvedi %d chisla:\n", n);

for (i=0; i<n; i++)
{ printf("Element N%d = ", i+1);
scanf("%f", &z);
}

min = z[0];
nom = 0;

for (i=1; i<n; i++)
if (z < min)
{ min = z;
nom = i;
}

printf("MIN: %.2f \n", min);
printf("Namira se na nomer: %d \n", nom+1);

@vlado39 Като гледам имаш един друг проблем с тази задача, а той е че не заделяш достатъчно памет за масива Z.

Ако n ти е от 11 до 19 то и масива трябва да има най-малкото 19 елемента, а не само 10.

Това води до адресиране на клетките памет след масива като част от него и получаване на непредвидими резултати.

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор

От тук нататък:

z[0]=min;
for (i=1; i<9; i++) z[i]=z[i-1]*Q;

@vlado39 Като гледам имаш един друг проблем с тази задача, а той е че не заделяш достатъчно памет за масива Z.

Ако n ти е от 11 до 19 то и масива трябва да има най-малкото 19 елемента, а не само 10.

Това води до адресиране на клетките памет след масива като част от него и получаване на непредвидими резултати.

Благодаря! Ще се опитам да продължа! 

Ако някой друг иска да добави нещо или да коригира, нека го направи. Задължен съм Ви!

• Автор

От тук нататък:

z[0]=min;
for (i=1; i<9; i++) z[i]=z[i-1]*Q

До тук добре, но при извеждането ми показва само 1 число. Явно аз не знам какво точно трябва да напиша да извежда   :D  

printf("Vavedi chastno Q=");
scanf("%d",&q);

z[0]=min;

printf("Masiv: \n"); 
for (i=1; i<9; i++) 
z=z[i-1]*q;
    printf(" %.2f  ", z); 
printf("\n");

До тук добре, но при извеждането ми показва само 1 число. Явно аз не знам какво точно трябва да напиша да извежда   :D  

printf("Vavedi chastno Q=");
scanf("%d",&q);

z[0]=min;

printf("Masiv: \n"); 
for (i=1; i<9; i++) 
z=z[i-1]*q;
    printf(" %.2f  ", z); 
printf("\n");

Научете моля малко за С синтаксиса:

for (i=1; i<9; i++) 
{
z=z[i-1]*q;
    printf(" %.2f  ", z);}
  • Автор

Благодаря! Наистина съм зле, но точно тази грешка съм я допуснал от невнимание. Промених и 9ката на 11, за да ми извежда 10 стойности от геометричната прогресия. Остана ми единствено да събера стойностите от масива, но с това мога да се справя. Още един път благодаря! 

Благодаря! Наистина съм зле, но точно тази грешка съм я допуснал от невнимание. Промених и 9ката на 11, за да ми извежда 10 стойности от геометричната прогресия. Остана ми единствено да събера стойностите от масива, но с това мога да се справя. Още един път благодаря! 

Отново: прочетете за С. За да се печатат 10 трябва преди цикъла да отпечатате 0 а след цикъла 9!!!

• Автор

Отново: прочетете за С. За да се печатат 10 трябва преди цикъла да отпечатате 0 а след цикъла 9!!!

Както казах, не съм в час, затова помолих за помощ. Когаго е i<9 ми извежда само 8 стойности. При i<11 ми извежда 10 стойности.

Ако бъдем точни първия елемент от поредицата е z[0] а не z[1], а за да го изведеш и него или трява да сложиш printf("%.2f ", z[0]); преди цикъла или да има два цикъла - един за смятането и един за извеждането.

z[0]=min;
   for (i=1;i<10;i++) 
       z[i]=z[i-1]*q;
   for (i=0;i<10;i++) 
       printf("%.2f ",z[i]);

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.