Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въздух в радиаторите, който не излиза

Featured Replies

Здравейте!

Може би има подобна тема, но не намерих, затова отварям нова. 

Имам проблем, надявам се някой да може да помогне.

Ще разкажа подробно, защото проблемът може да се окаже от няколко места.

Живеем в къща, етаж около 100 кв.м. От 7 години се отопляваме с климатици (инверторни на Фуджицу), но разполагаме (отпреди това) с камина с водна риза. Камината е Прити, радиаторите са 5 броя (радиаторите са алуминиеви на Хелиос и са монтирани нови, Май месец). 2 от тях са в една линия (не знам дали така се казва), другите 3 в друго разклонение от печката. От тази година решихме да я припалваме, защото сме с 2 малки деца, а климатиците не отопляват толкова добре цялата къща и стените (тухла). Да, по-скъпо е (вече се убедих лично), мръсно, хамалогия, но.. си е по-топло. Когато октомври месец решихме да я напалим, достигайки температура от 60 градуса, помпата спря. Системата забумтя, но за щастие нямаше големи щети освен в банята, където е разширителния съд (с отворена система сме). Явно неползвана от 7 години даде проблем, затова и не рискувахме да се поправя, а си купихме нова (Грундфос, с 3 степени).

Сега към проблема. Откакто запалихме наново печката, с новата помпа, на 29.12, радиаторите са все пълни с въздух. Обезвъздушавам буквално всяка сутрин. Държа помпата на 1-ва степен. Един от радиаторите най-силно ме притеснява, защото колкото и да изкарвам въздух изглежда, че все си има още в него. На 30-ти изкарах близо 5 литра вода и все си „пръщи“ и „пръска“ водата, когато обезвъздушавам. И той единствен сякаш клокочи или издава звуци, дори когато е студен. Останалите радиатори приключват с въздуха и си тече нормално водичка от обезвъздушителя, но този конкретно сякаш не може да се обезвъздуши. Опитах една сутрин да започна от крайните и да вървя към първите в редицата. Обезвъздушаване на студено и после като напаля печката – на топло. На сутринта пак въздух навсякъде. Опитах и от първите към последните, пак на студено и топло, пак същото. Всяка сутрин са пълни с въздух. :(

Дали можете да посъветвате откъде може да е проблема? Какво мога да направя? Съществуват ли механики като проверка или диагностика на цялата система, да не би като е спряла предния път помпата да е станала беля, например. Да не би да влиза въздух отнякъде и възможно ли е това? Ако е пробита системата някъде и „сълзи“, ще влиза ли въздух оттам? Кофтито е, че на 3 места тръбите са вградени в изолацията и не мога да видя с просто око ако е така.. Ние сме с полипропиленови тръби и не би трябвало да са „гръмнали“ при спирането на помпата, но знае ли човек.. Въпросният радиатор, който най-много ме ядосва е леко наклонен (така е монтиран), възможно ли е да е от това? Трябва ли да е изключително нивелиран или не би следвало да е проблем това?

Благодаря Ви предварително за отговорите и оставам на разположение за въпроси, които биха могли да помогнат за решаването на проблема!!!

Когато сътворите "Българска" система съставена от няколко изключващи се компонента, когато не спазвате правила, когато всичко е проекнирано от "разбирач" - така се получава! Когато нещо се експлоатира неграмотно и се цели пълна икономия - така се получава

Извикайте специалист, който да оправи нещата!

Да ти опиша моя случай. Поредното "профилактично спиране на тока". Изби водата през разширителния съд. Като дойде тока, уж нещата тръгнаха само, че каквото е имало боклуци в разширителя ги е вкарало в системата, тъй като тръбата /преливника/ е на около 1-2 см. нагоре в разширителя. Обадих се на познат специалист, който ми прави парното и по негови указания направих следното:

1. Изключих помпата!!!

2. Източих цялата инсталация.

3. Натиснах всички обезвъздушители надолу, за да смукнат въздух /няколко пъти/.

4. Почистих филтъра при помпата /беше яко задръстен от боклуците, вкарани от разширителя/.

5. Пуснах леко чешмата, за да пълни бавно системата. През това време притичвах между радиаторите и натисках обезвъздушителите, докато не протече вода от тях.

6. Когато се напълни разширителния съд до горе спрях чешмата.

7. Започнах да обезвъздушавам радиаторите и водната риза на камината от най-ниската към най-високата точка. След всеки обезвъздушител доливах вода в разширителя /до максимум/, ако е необходимо. Повторих процедурата в точка 7 няколко пъти, докато се убедя, че всичко е наред.

8. Включих помпата на първа степен /от три/ и повторих точка 7 още няколко пъти.

9. Запалих комината и изчаках да вдигне около 60 градуса /помпата на 1/.

10. Не знам при теб как е, но при мен има два спирателни крана /преди и след помпата/. Спирах крана преди помпата за по около 15-20 секунди /да събере въздуха/, след което го пусках за около 1-2 минути, като през това време повтарях и точка 7. Точка 10 я повторих 20-30 пъти, като последователно включвах помпата на 2 и на 3.

След около 5-6 часа борба с парното сега всичко е окей.

Надявам се да ти свърши работа.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

най ефикасния начин си е кранче за обезвъздушаване на всеки радиатор и по добре е то да не е на входа на топлата вода на радиатора, а в другия край в най високата точка, ако не е възможно, тогава на входа на топлата вода и радиаторите се монтират с лек наклон, така че обезвъздушаващия кран да е най високо...

разширителен съд е най добре да е в най високата точка на системата, а помпата в най ниската и то преди камината (за да минава през нея охладената използвана вода). и щом има боклуци в системата, най добре е промивка със добавка за отпушване на авторадиатори, но в подходящата концентрация...

п.с. има вероятност ако много надуваш печката, да генерира пара в системата, а парата понеже се разширява много да изхвърля водата през разширителния съд. радиатори не се монтират еди след друг, а с тетки в паралел... щото ако са един след друг втория ще топли използваната вода от първия... обезвъздушаване се прави от долу нагоре... при отворена система е много по лесно да се образува пара поради липсата на налягане в системата...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Благодаря Ви за мненията! 

Не нагрявам повече от 60 градуса (казано ни е от парнаджията, който ни слагаше радиаторите и следи случая с въздуха за сведение на Black Power, че не е нужно повече с алуминиеви радиатори). Въпросният парнаджия, обаче, има идея само за автоматични обезвъздушители за да не се занимавам всяка сутрин, но не мисля, че това е решение на проблема.

Не мисля, че е задръстена някъде системата, защото всички радиатори се обезвъздушават чудесно (до чиста вода и нормален теч), с изключение на този проблемния, който явно ще трябва да нивелирам, защото е монтиран под наклон може би заради стената и проблемите, които предизвика.. Не че не обвинявам и парнаджията, ама..

Интересното е защо отново се пълни с въздух всяка сутрин. Аз затова и търся някакъв вариант като диагностика или проверка от друг парнаджия, защото явно моя няма отговор на проблемите.

И още нещо - след като сме сменили помпата - трябваше ли да проверим филтъра? 

На студена система и невъртяща помпа, разбира се, мога ли да развия филтъра да го погледна дали има боклуци? 

Ако имаш спирателни кранове преди и след помпата ги завии и провери филтъра. Иначе ще изтече доста вода.

• Автор

Ако имаш спирателни кранове преди и след помпата ги завии и провери филтъра. Иначе ще изтече доста вода.

Има един, след това направо влиза в печката. Той ще е достатъчен ли? Аз така или иначе мисля да извикам парнаджията, ама сами разбирате, че нещо му нямам много доверие вече.. :/

Има и още един кран отгоре, при топлата вода, след термометъра, може би той е втория? 

Редактирано от Plamen Hristov_355560 (преглед на промените)

Има един, след това направо влиза в печката. Той ще е достатъчен ли? Аз така или иначе мисля да извикам парнаджията, ама сами разбирате, че нещо му нямам много доверие вече.. :/

Има и още един кран отгоре, при топлата вода, след термометъра, може би той е втория? 

Сам прецени. При мен системата е спирателен кран - филтър - помпа - спирателен кран - камина /по посока на студената вода/. Отвии малко при спряна помпа и виж колко вода ще тече. Може някой да помага и като отвиеш и извадиш филтъра да запуши с парцал или с ръка, докато почистиш филтъра и го навиеш наново.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

• Автор

Сам прецени. При мен системата е спирателен кран - филтър - помпа - спирателен кран - камина /по посока на студената вода/. Отвии малко при спряна помпа и виж колко вода ще тече. Може някой да помага и като отвиеш и извадиш филтъра да запуши с парцал или с ръка, докато почистиш филтъра и го навиеш наново.

Много ти благодаря! Ще пробвам пък да видим!   :wors:  

• 3 седмици по-късно...

Благодаря Ви за мненията! 

.........

Интересното е защо отново се пълни с въздух всяка сутрин. Аз затова и търся някакъв вариант като диагностика или проверка от друг парнаджия, защото явно моя няма отговор на проблемите.

.......

Първо смени парнаджията с някой, който поне на теория разбира нещата !

Системата се пълни с въздух по две причини: врене в котела или камината или недостатъчен капацитет на разширителния съд, пак майстор трябва да прецени......и на всички радиатори да се поставят автоматични обезвъздушители, ама от хубавите, не от ефтините !!!

......ако вренето продължава, по всяка вероятност не е оразмерена правилно системата, смята се всичко и ако трябва се добавя още един радиатор някъде из пространството на жилището, това е по евтино, отколкото да се заменя камината или котела с по-слаба мощност !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.