Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пълномощно за продажба на имот

Featured Replies

Здравейте, правилно ли е оформено това пълномощно: Подписаният/ата лицето X, с настоящето УПЪЛНОМОЩАВАМ лицето Y, със следните права: Да ме представлява пред съответния Нотариус и от мое име и за моя сметка да продаде, дари, замени, дели или се разпореди както намери за добре, на когото сам прецени, включително да договаря сам със себе си, при цена и условия каквито договори, придобитите по наследство X / X /словом/ идеални части от недвижим имот, находящ се в град X, община X, област X, на територията на район X, на административен адрес: X, със застроена площ XXXX /словом/ квадратни метра, представляващи самостоятелен обект в сграда, с идентификатор на обекта XXXX.XXXX.XXXX /словом/ по КК и КР, одобрени със Заповед РД-XX-XX от XX.XX.XXXXг. на Изпълнителен Директор на АГКК, с предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта: X /словом/, състоящ се от: X стаи, кухня и сервизни помоещения, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – самостоятелни обекти XXXX.XXXX.XX.XX и XXXX.XXXX.XXX, под обекта – няма и над обекта – XXXX.XXXX.XX.XX, ведно с приднадлежащото му ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ без опоменати номер, площ и граници по документ за собственост, както и X% /словом/ идеални части от общите части на сграда №X /словом/ и от правото на строеж върху мястото, в което е построена сградата, представляващо поземлен имот с идентификатор XXXX.XXXX.XX.XX /словом/ Ако на някой му се чете и е запознат, и ми помогне, ще съм много благодарен. В следващата една седмица не мога да отида при нотариус, а документът трябва да бъде изпратен до тогава в Русия, където да се преведе, подпечата и апостилира. Благодаря преварително!!!

Здравей.

Преди доста години майка ми и вуйчо ми продадоха стара наследствена къща.

Къщата беше на вуйчо но заради не уредени документи на времето майка ми продължаваше да се води наследник и съсобственик. 

Майка се опита да упълномощи вуйчо (брат си) с подобно пълномощно но се оказа че той не може да представлява и двете страни.

Та се наложи майка ми да направи ново пълномощно на мен и аз загубих около седмица докато оформим сделката.

В пълномощното изрично трябва да са упоменати и съседните имоти точни граници, общи части и т.н

Та мисълта ми е иди при някои читав адвокат и го помоли да ти оформи документа.

Става, но важното е не на теб какво ти се е дощяло и си вписал, а ще да е съгласен ли с това упълномощаващия.

Не мога да разбера какъв е тоя напън от ваша страна да предлагате готови текстове на упълномощаващия. Не контактувате ли? Той глава на раменете си няма ли? Има ли други наследници? Има ли завещания!

Принципно това са текстовете, но и примерни има в интернет пространството публикувани. Всеки нотариус също би те консултирал срещу символично заплащане!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте, правилно ли е оформено това пълномощно: Подписаният/ата лицето X, с настоящето УПЪЛНОМОЩАВАМ лицето Y, със следните права: Да ме представлява пред съответния Нотариус и от мое име и за моя сметка да продаде, дари, замени, дели или се разпореди както намери за добре, на когото сам прецени, включително да договаря сам със себе си, при цена и условия каквито договори, придобитите по наследство X / X /словом/ идеални части от недвижим имот, находящ се в град X, община X, област X, на територията на район X, на административен адрес: X, със застроена площ XXXX /словом/ квадратни метра, представляващи самостоятелен обект в сграда, с идентификатор на обекта XXXX.XXXX.XXXX /словом/ по КК и КР, одобрени със Заповед РД-XX-XX от XX.XX.XXXXг. на Изпълнителен Директор на АГКК, с предназначение: жилище, апартамент, брой нива на обекта: X /словом/, състоящ се от: X стаи, кухня и сервизни помоещения, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – самостоятелни обекти XXXX.XXXX.XX.XX и XXXX.XXXX.XXX, под обекта – няма и над обекта – XXXX.XXXX.XX.XX, ведно с приднадлежащото му ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ без опоменати номер, площ и граници по документ за собственост, както и X% /словом/ идеални части от общите части на сграда №X /словом/ и от правото на строеж върху мястото, в което е построена сградата, представляващо поземлен имот с идентификатор XXXX.XXXX.XX.XX /словом/ Ако на някой му се чете и е запознат, и ми помогне, ще съм много благодарен. В следващата една седмица не мога да отида при нотариус, а документът трябва да бъде изпратен до тогава в Русия, където да се преведе, подпечата и апостилира. Благодаря преварително!!!

Сигурно вече нямаш нужда от съвет. Но сега го виждам. Ще отговоря, че може и други да имат нужда. Не е необходимо в пълномощното да се описват подробно всички реквизити на кадастралната схема (или скица) на имота. Достатъчно е да може от текста да стане ясно, че се касае именно за конкретен имот. Т.е. достатъчни са граници, квадратура и идентификатор. Може и по коствен начин, напр: ...продаде, дари, замени..... недвижим имот описан в Н.А. №..., том.... нот. дело......(подробно се посочват реквизитите на нотариалния акт) Трябва да може да се установи еднозначно и безпротиворечиво имота, за който се касаят правата.

Провомощието да договаряш сам със себе си (чл.38 от ЗЗД) законът изисква да е изрично посочено. В пълномощното е добре да бъде посочено дали то е ограничено със срок или е безсрочно. Безсрочното пълномощно може да се ползва и след години. Има обаче едно друго условие. Пълномощното за разпореждане с недв. имот или МПС се придружава задължително от декларации ( чл.264, ал.1 от ДОПК за недв. имот и чл.264, ал.2 - за МПС).Има ги като образци в нета. Без тези декларации, които също са с нотариално удостоверяване на подписа, пълномощното няма да ти свърши работа. Декларациите важат за календарна година, т.е от 01,01 до 31,12 на съответната година. Така, че и да е безсрочно пълномощното, декларациите към него трябва да се подновяват всяка година от упълномощителя. При пълномощните за разпореждане с недв. имот има и още една декларация по чл.25, ал.8 от ЗННД, касаеща гражданскоправния статус на упълномощителя - адрес, гражданство, семейно положение, поредност на брака и/или развода. И така..

По-горе правилно са те посъветвали да се обърнеш към адвокат или нотариус 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.