Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на професия - Web или Graphic Designer

Featured Replies

Здравейте,

Нов потребител съм във форума и се извинявам ако съм сгрешил раздела или дублирал до известна степен някоя тема.

Искам да потърся мнение от Вас и съвет. Като ще ми помогнете много, ако отговорите на въпросите ми в края на текста.

Накратко за мен:
На 23 години съм, завърших УНСС - бакалаварска степен (Предприемачество), в момента работя. Последните месеци премислям своето развитие и това с което искам да се занимавам - търся удовлетворение от работа, един ден.
Отделям време и на хобитата ми - музикант съм, интересувам се от изкуства и наука. Като малък рисувах, правех дърворезби, обичам креативното мислене. Преди не виждах перспективи да развивам творческите си (макар и скромни) способности, но сега намирам нови хоризонти за развитие.

Обичам да работя на Photoshop, като "захапя" някой проект не го пускам. Правя плакати, флаери лога и др. Имам добра компютърна грамотност, но никакъв опит в програмирането.

Набавям си литература за да разбера основните "правила" в дизайна: "Наръчник на начинаещия дизайнер", "Наръчник по предпечатна подготовка", "Професионален дизайн на бизнес материали", Официални курсове на Adobe Systems
Смятам да се запиша на курсове по рисуване: още не знам какви?!? :(
Както и курсове за работа със софтуерни програми като: Photoshop, Illustrator, InDesign, CorelDraw

Ориентирал съм се към работата/професията на Графичен или Web дизайнер. Като Ви моля за мнение. Накратко имам представа какво върши графичния и web дизайнера - синтезирано в този линк:
http://www.rasmussen.edu/degrees/design/blog/graphic-design-vs-web-design/

Ако може кажете според вас:
1) Прекалено късно ли е да се преориентирам към дизайн (графичен/web)?
И тъй като на този етап не мога да преценя, дали графичния или web дизайна ще ми пасне най-добре:
2) Какво да избера, спрямо профила на 2те професии? Кога е правилният момент да се ориентирам за една от тях, колко близки/далечни са всъщност те в практиката и колко лесно можем да си намерим работа по тях, перспективи, заплащане?
(има отношение за това, на какви курсове и самоподготовка да наблегна)
3) От гледна точно на поддържане на личната ми мотивация и ангажираност в процеса на учене съм решен следващата година да я отдам на самоподготовка, чрез литературата и курсовете посочени по-горе, а след това да задължително да запиша съответната специалност - графичен или web в университет в България. На какво ниво е магистратурата в НБУ? Наясно съм, че до голяма степен за да се научи дизайн (графичен, web) се разчита на самоподготовка и практика, като много неща всъщност, но все пак.

Ще съм изключително благодарен, ако отделите време и отговорите на  въпросите ми и изкажете мнение. Всяка допълнителни информация също ще ми е от помощ - каква литература да търся, кои курсове са добри, с какво да започна и други важни насоки ако се сещате?

Благодаря Ви предварително,
Никола

P.S. - Извинявам се за noob въпросите. :)
Ако съм сгрешил мястото на темата - sorry - моля да бъде преместена. Ако пъм съм сгрешил форума - :D ... :X

Редактирано от kolko1baby (преглед на промените)

Ако може кажете според вас:

1) Прекалено късно ли е да се преориентирам към дизайн (графичен/web)?

И тъй като на този етап не мога да преценя, дали графичния или web дизайна ще ми пасне най-добре:

2) Какво да избера, спрямо профила на 2те професии? Кога е правилният момент да се ориентирам за една от тях, колко близки/далечни са всъщност те в практиката и колко лесно можем да си намерим работа по тях, перспективи, заплащане?

(има отношение за това, на какви курсове и самоподготовка да наблегна)

3) От гледна точно на поддържане на личната ми мотивация и ангажираност в процеса на учене съм решен следващата година да я отдам на самоподготовка, чрез литературата и курсовете посочени по-горе, а след това да задължително да запиша съответната специалност - графичен или web в университет в България. На какво ниво е магистратурата в НБУ? Наясно съм, че до голяма степен за да се научи дизайн (графичен, web) се разчита на самоподготовка и практика, като много неща всъщност, но все пак.

Никога не е късно човек да учи нови неща. Ако имаш талант, желание и полагаш достатъчно труд, начинанието ти ще има смисъл.

Web дизайнерът трябва да владее HTML5, CSS (най-вече) и JavaScript (jQuery). Неговата задача е да изгради UI (user interface), който е лесен за използване, динамичен (responsive - да позволява безпроблемна работа, както на desktop, така и на телефон/таблет) и естетически красив. Трябва да има поне базови познания по компютърна графика - как цветовете са представят в компютъра, какви видове файлови формати за изображения има, как графичните елементи се изобразяват на екрана и т.н. Никой не очаква от уеб дизайнера да е забележителен програмист и за няколко месеца можеш да изградиш една много стабилна основа, която ще ти позволи да си намериш работа или поне стаж. Ако решиш да се занимаваш с това и наистина си склонен да отделиш една година, съветвам те да потърсиш в интернет информация за курсовете на Telerik и на SoftUni.

За графичния дизайн нямам конкретни наблюдения, но в обявите за работа търсят хора, които умеят да работят с продуктите на Adobe - Photoshop, Illustrator и InDesign. Ще ти трябва и портфолио, което да работодателите задължително ще искат да видят. Добра стратегия е отначало да правиш флайери, дизайни, графики и прочие за роднини, приятели и познати (с една дума без заплащане), за да натрупаш опит и съответно материал за портфолиото.

1. На 23 не може да бъде късно за абсолютно нищо.

2. Все ще си дизайнер - така че този въпрос е леко безсмислен.

3. В НБУ малко трудно ще научиш нещо - там се следва за диплома, след като не си успял да влезеш в някой по-сериозен университет.

• Автор

Благодаря за мотивиращите коментари.

AxCx

Задължително ще обърна внимание на HTML5, CSS и JavaScript. Ще проверя и Telerik и SoftUni. Дано успея и да изготвя добро портголио, но всичко с времето си.
Благодаря много за коментара!!!

gothicrock
Да все пак дизайна присъства и при 2те професии. Надявам се да се ориентирам по тясно в следващите месеци.

Разбирам, че в България има търсене на специалисти и в двете направления, поне се надявам. :D ?!?

Ще проверя и Telerik и SoftUni.

Ами в такъв случай по-добре още от сега да се хванеш да задобряваш в нещо друго, щото с тях добър дизайнер няма как да станеш. :D

• Автор

Ами в такъв случай по-добре още от сега да се хванеш да задобряваш в нещо друго, щото с тях добър дизайнер няма как да станеш. :D

Според теб НБУ, Telerik и SoftUni не са за предпочитане - тогава на какво обучение да разчитам??!? За чужбина едва ли ще ми стигнат средствата. 

Някаква добра според теб алтернатива в България, или трябва да се наблегне изцяло на самоподготовка?

Според теб НБУ, Telerik и SoftUni не са за предпочитане - тогава на какво обучение да разчитам??!? За чужбина едва ли ще ми стигнат средствата. 

Някаква добра според теб алтернатива в България, или трябва да се наблегне изцяло на самоподготовка?

За дезайнер или имаш талант, или нямаш.

Доброто образование повече развива интелекта, отколкото точната специалност в посредствен университет.

Пък ти висшето образование си го завършил.

Та ако имаш талант и са те научили това-онова в университета, може и да ти е достатъчно, за да успееш.

Ето тука може да видиш какво прави един Графичен дизайнер: ЦЪК

Ето и университети за изучаването на графичен дизайн: ЦЪК

Аз лично ти препоръчвам да станеш графичен дизайнер, защото там правиш логота и т.н. в Photoshop, и други подобни програми, а ти каза, че ги използваш.

В уеб дизайна използваш Javascript, PHP, jQuery и CSS, което са компютърни езици, за да вмъкнеш логота и т.н. в един сайт, а ти обясни, че нямаш опит с такива езици.

Което и да избереш от двете, ще е добър избор.

Редактирано от KaldataX (преглед на промените)

В уеб дизайна използваш Javascript, PHP, jQuery и CSS, което са компютърни езици, за да вмъкнеш логота и т.н. в един сайт

Това твърдение е една доста голяма глупост.

Това твърдение е една доста голяма глупост.

Щом казваш ОК, то си е за теб. Поне потърси малко информация и виж. Имам приятели, работещи в тази сфера и знам какво използват, като ресурс, но щом казваш, живей в лъжа.

Щом казваш ОК, то си е за теб. Поне потърси малко информация и виж. Имам приятели, работещи в тази сфера и знам какво използват, като ресурс, но щом казваш, живей в лъжа.

Дизайнерът се занимава с правене на PSD-та.

jQuery не е компютърен език, а с PHP как се правят дизайни, е пълна мистерия. ;)

Дизайнерът се занимава с правене на PSD-та.

jQuery не е компютърен език, а с PHP как се правят дизайни, е пълна мистерия. ;)

PHP е за Web дизайнер, което ти обяснявам. С PHP се вмъкват в сайта, имам опит с него и знам за какво се използва. Ама не разбирам нещо, ти си Hardware Team, ама нещо много настояваш да бъдеш Software Team. Трябва да попиташ да те преназначат.

С PHP се вмъкват в сайта, имам опит с него и знам за какво се използва.

Ако не друго, поне си забавен. :P

Ако не друго, поне си забавен. :P

Гледам, че не си си дал годините, тъй че се подразбира на колко си. Просто не ми се занимава с 10 години лапета, дето говорят наизустена информация, която плюс това е грешна.

• Автор

Хм. Доста интересни мнения - За и Против образованието в университетите (в БГ).
Аз съм по-склонен да се съглася, че в университета, ако не друго по-лесно се навлиза в средата, сферата която си избрал, по-бързо се създават контакти и се намира поле за изява и база за развитие, но това не значи че и без университета всичко това е невъзможно.

Благодаря и на двама Ви за мненията!!!

Бавно, но сигурно започвам да навлизам в дизайна. Много работа ме чака, няма как.

Стискайте палци!! :)  

• 6 месеца по-късно...

WTF хора? HTML и CSS се използват за изграждане на структурата и имплементиране на дизайна на уебсайта(вмъкване на лого и други нарязани фотошоп елементи). PHP е програмен език, който се използва с бази данни за съхраняване на информация и контролиране на съдържанието на уебсайта. С него много неща можеш да правиш - да валидираш потребителския ход да изграждаш защита на уебсайта ти от атаки можеш да бърникаш по DOM, но повече Javascript се използва за това.

Какъв е синтаксиса за вмъкване на лого с PHP? Може би целият живот ми е бил лъжа за PHP-то?

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.