Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при превод на WP темите и Google шрифтове

Featured Replies

Имам няколко WordPress инсталации на различни хостинги, с различни купени теми, като при всичките констатирам два еднакви проблема, които, предвид описаното, подозирам, че са свързани, но не зная как да ги реша.

Във всяка моя инсталация се сблъсквам със следните две неща:

1. Поставям преведени на български PO и MO файлове в child тема така, че като ъпдейтвам основната да не ми се затриват преводите и да трябва всеки път наново да ги превеждам. Поставените така преводи обаче не работят, т.е. не правят override на default.po и default.mo и не зная защо. Нали уж всичко в child темите има приоритет над това в основните!?
  2. Google шрифтове на кирилица работят само докато съм логнат в админ панела на съответната WordPress инсталация. В момента в който се ънлогна шрифтовете на фронтенда биват заменени с някакви обикновени - Arial или Times New Roman.

Не съм сигурен, че тези два проблема имат обща причина, но ми прави впечатление, че се сблъсквам с тях навсякъде, без оглед на използваната тема или на хостинга, където е сайтът.

Естествено опитах да заявя съпорт, тъй като повечето от темите, които ползвам, са платени. Вместо да се постарят да идентифицират проблема обаче, поне два различни съпорта започват да ми обясняват как трябвало внимателно да проверя дали наистина съм превел PO и MO файловете; как ако не ставало по моя начин трябвало да допиша еди-какъв си код еди-къде си и прочее. А това са теми, които се рекламират като customizable. Къде е къстъмизирането, когато де факто нито шрифтовете работят на кирилица, нито преводите се появяват на фронтенд. Само си скъсах нервите с тях.

Надявам се да има тук хора с идеи къде може да е проблемът и как може да се реши.  :)

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

• Автор

Не съм сигурен, че проблемът е в начина на превод на интерфейса. Ако поставя PO и MO файловете в основната папка за езици на съответната тема преводът се появява на фронтенд. Това, което се опитвам да избегна, като го поставям в child темата е, при автоматично обновяване на темата да не се изтриват тези файлове. Т.е. да не отварям FTP-то при всеки ъпдейт на темата, за да слагам наново езиковите файлове.

С други думи - как да накарам child темата да овъррайдва основната. И по-точно папката с езиците. Явно с обикновената направа на child тема и поставяне на PO и MO там не става.

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

• Автор

Не. Имат само PO и MO файлове. Като се преведат - и фронтенда се превежда, но само ако bg_BG.po и bg_BG.mo са в съответната папка на темата. Ако са в съответната папка на child темата - не работи. Не е проблемът в темите, а в това, че явно child темата не овъррайдва както трябва основната.

• Автор

Добре. С превода се оправих. Става въпрос за насочване към правилен text domain. Сега остава да разгадая защо Google шрифтовете на кирилица работят само когато съм логнат.

Не. Имат само PO и MO файлове. Като се преведат - и фронтенда се превежда, но само ако bg_BG.po и bg_BG.mo са в съответната папка на темата. Ако са в съответната папка на child темата - не работи. Не е проблемът в темите, а в това, че явно child темата не овъррайдва както трябва основната.

Тя Child темата не трябва да прави никакви промени по основната тема. А с WPML пробвал ли си да видиш дали ще имаш подобен бъг?

• Автор

Тя Child темата не трябва да прави никакви промени по основната тема. А с WPML пробвал ли си да видиш дали ще имаш подобен бъг?

Не съм, но така или иначе вече разбрах къде е този проблем и го реших. :)

Не съм, но така или иначе вече разбрах къде е този проблем и го реших. :)

E сподели го ако не е тайна. И аз се мъчих с езиковите настройки на времето, но се отказах. WPML ми реши проблема, макар че е платен плъгин.

• Автор

Добре. С превода се оправих. Става въпрос за насочване към правилен text domain. Сега остава да разгадая защо Google шрифтовете на кирилица работят само когато съм логнат.

Ето това горе е решението. В някой от файловете на темата добросъвестните автори на теми би трябвало да са посочили ясно как се казва text domain-ът, който съответната тема ползва. Често пъти не го посочват изрично, но самият текст домейн безусловно се съдържа в кода. Може да се идентифицира по това, че обичайно е предхождан от __() или _e() в кода (моля тук някой, който разбира от php програмиране да обясни по-ясно; аз се осланям на това). Това, все пак, не означава, че всичко, пред което в кода има __( или _e( е текст домейнът. Нужно е да се тества или да се прояви съобразителност - текст домейнът често пъти се казва не както темата, а както създателят или домейна на собственика на темата.

Щом установиш какъв е текст домейнът:

1. Ако, например, текст домейнът е alabala, то тогава преименуваш bg_BG.po и bg_BG.mo файловете съответно на alabala-bg_BG.po и alabala-bg_BG.mo
  2. Влизаш в FTP-то и поставяш двата файла не в директорията за езици на самата тема, а в /.../wp-includes/languages/themes.

Това е. Така от тук насетне когато ъпдейтваш темата (автоматично или чрез ръчно заместване през FTP-то) няма да ти се затриват езиковите файлове и няма да ти се налага да ги сваляш, за да ъпдейтнеш, и после пак да ги качваш. При теми, които са с автоматичен ъпдейт през админ панела товя си е съществено облекчение.

Недостатъкът е в това, че ако новата версия на темата има нови функционалности, те може да останат непреведени, защото няма стрингове за тях в езиковите файлове. Но то ще се види на фронтенда това.  :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.