Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дънна платка и процесор?

Featured Replies

Дънната платка ми е ASRock 945GCM-S и искам да знам дали ще работи процесор Intel Core i5 3470 на нея? Въпроса е малко глупав, но не разбирам много от тези неща, затова помогнете.

На линка към дънната платка,който сте дал,кликате на CPU Support List и откривате процесорите които се поддържат от дъното.

• Автор

На линка към дънната платка,който сте дал,кликате на CPU Support List и откривате процесорите които се поддържат от дъното.

Благодаря. Видях и не поддържа. А как да видя, кои дъна поддържат такива процесори?

Този процесор ще тръгне на почти всяко дъно със сокет 1155. Друг е въпросът дали си струва (тъй като това е процесор едно поколение назад, сегашните Intel-ски процесори от този клас са за s. 1150).

В страницата на процесора погледнете надолу.Графата Sockets Supported.След това търсите дъна с този сокет.Ще да съобразите колко е голямо дъното (според кутията),какви други части ще свързвате към него и какви благини очаквате да ви даде самото дънце.

Този процесор ще тръгне на почти всяко дъно със сокет 1155. Друг е въпросът дали си струва (тъй като това е процесор едно поколение назад, сегашните Intel-ски процесори от този клас са за s. 1150).

Уважаеми killchain, авторът на темата питаше как да види....,а не конкретно какъв сокет е дъното.Нека го оставим някои неща сам да стигне до тях.

В страницата на процесора погледнете надолу.Графата Sockets Supported.След това търсите дъна с този сокет.Ще да съобразите колко е голямо дъното (според кутията),какви други части ще свързвате към него и какви благини очаквате да ви даде самото дънце.

Уважаеми killchain, авторът на темата питаше как да види....,а не конкретно какъв сокет е дъното.Нека го оставим някои неща сам да стигне до тях.

Той просто му казва, че няма смисъл преди да го е купил и после да се чуди какво да го прави.

Уважаеми onogondur, смяташ ли, че bpkole може да съобрази нещата предварително, при положение, че пита за дъно 775 и процесор 1155?

Уважаеми onogondur, смяташ ли, че bpkole може да съобрази нещата предварително, при положение, че пита за дъно 775 и процесор 1155?

Многоуважаеми belivakov, идеята ми беше,че някои неща човек е добре и сам да ги постигне.Както добре виждате по-горе в темата,авторът сам достигна до заключението,че първоначалните му части са несъвместими.Мисълта ми е,че трябва да се насърчава хората да научават нещо ново и сами.Така и ще разберат,че не винаги може всичко да е на готово.Разбира се,ако е нужно,ще ги насочваме.

Редактирано от onogondur (преглед на промените)

Аз съм съгласен, че е хубаво човек сам да достига до няои изводи, но трябва ли да открива тепърва топлата вода?

А допуснатите грешки поради подвеждане(не дай боже) кой ще компенсира?

Малко извън темата, ще споделя личен опит, защо хората бъркат при избора си на процесор за дадено дъно. Повечето смятат, че щом имаш дъно можеш да набодеш на него всяко едно нещо, което ти хареса. Т.е. кеф ти процесор, рам, видео и т.н. Грешката се дължи основно поради факта, че не се чете. Иначе нещата изглеждат прости: Имаш дъно 775, следователно търсиш процесор 775, имаш процесор 1155, търсиш дъно 1155. За паметта е същото: имаш DDR2 слот, търсиш DDR2, съответното за DDR3. Само че за повечето хора това са подробности и че различните процесори и памети са просто модели, които според вкуса и необходимостта само подменяме. По принцип ъпгрейда само на процесор едва ли е добра идея. Когато е закупуван дадения процесор и дъно, те са били в известна степен актуални. Смяната на един от компонентите ще доведе до някакъв плюс, но за периода, който е изминал от покупката до идеята за ъпгрейд, вече технологиите са се развили достатъчно, че да потърсим смяна на цялата платформа, т.е. и на дъното, и на процесора. Поне аз така практикувам. Продавам старото дъно и процесор и минавам на следващия етап. Сменяйки само процесора, дъното изостава във времето и със сигурност предлага по-малка малка функционалност, а с времето става трудно продаваемо и безперспективно.

Да не пропускаме да споменем, че дадено дъно въпреки че е със същият цокъл като процесора може да има нужда от подмяна на BIOS.Примерно моето дъно е Asrock P67 Pro3 с процесор core i5 2400 Sandy Bridge.Процесора се подкарва с версия на BIOS  1.3. Но ако искам да поставя процесор примерно core i5 3570 Ivy Bridge въпреки, че е на същият цокъл, версията на BIOS трябва да се префлашне на 2.1. Информация за всеки, който ще сменя процесор тук:

http://www.cpu-upgrade.com/

Редактирано от ivaylo71 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

В този ред на мисли, за да не пускам новата тема, тъй като изчетох доста неща към момента все пак отново искам да питам: Подходящо ли е за ъпгрейд на дъно  GA-MA790X-UD3P http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3107#sp  с един от двата процесора:  AMD Phenom ll X4 965 3.4 Ghz Black Edition / AMD Phenom Ii X2 555 Black Edition, Socket Am3, Box ? 

+ евентуално допълнително охлаждане: 
http://storabg.com/index.php?route=product/product&product_id=318

Да знам, че е по-подходящо да се ъпгрейдне с дъно+ процесор, но към момента бюджета ми не ми позволява, а ми се ще да пораздвижа машината си. Благодаря предварително! :)

Редактирано от NEWORDER (преглед на промените)

AMD Phenom II X4 965 3400MHz 512KBx4 6MB Deneb 45nm C2 140W 4000 N/A

AMD Phenom II X4 960 3300MHz 512KBx4 6MB Deneb 45nm C3 125W 4000 F7B

965-та  се поддържа от дъното, но само 125 ватовата серия с BIOS версия не по-ниска от F7B

AMD Phenom II X2 555 3200MHz 512KBx2 6MB Callisto 45nm C3 80W 4000 F5

555-та се поддържа но с BIOS версия не по-ниска от F5. Погледни си коя версия на BIOS ти е дъното.

AMD Phenom II X4 965 3400MHz 512KBx4 6MB Deneb 45nm C2 140W 4000 N/A

AMD Phenom II X4 960 3300MHz 512KBx4 6MB Deneb 45nm C3 125W 4000 F7B

965-та  се поддържа от дъното, но само 125 ватовата серия с BIOS версия не по-ниска от F7B

AMD Phenom II X2 555 3200MHz 512KBx2 6MB Callisto 45nm C3 80W 4000 F5

555-та се поддържа но с BIOS версия не по-ниска от F5. Погледни си коя версия на BIOS ти е дъното.

За съжаление според данни от Everest-a системният BIOS е F2 :( Подлежи ли на ъпдейт или не може да се направи това ? 

Подлежи, но трябва да е някой, който знае как се прави, защото е възможно да ти скапе дъното. Изпиши в търсачката префлашване на БИОС и ще намериш доста информация.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3107#bios

Подлежи, но трябва да е някой, който знае как се прави, защото е възможно да ти скапе дъното. Изпиши в търсачката префлашване на БИОС и ще намериш доста информация.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3107#bios

Според мен F6 е добра актуализация

Инструкция

http://www.gigabyte.com/MicroSite/121/tech_a_bios.htm

Забележка: Ако не си уверен в способностите си, по-добре си изтегли файла за флаашване, инструмента за флашване под Windows и иди в сервиз да ти извършат услугата.

Ако сметнeш, че можеш да се справиш - спри всички програми, забрани антивирусната, разархивирай изтегления файл със 7Zip или друг архивар. Старитирай сваления инструмент за флашване (motherboard_utility_gbttools_gbt_atbios.exe) и посочи файла M79XUD3P.F7b. Изчакай да завърши и рестартирай.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

• Автор

Бихте ли ми препоръчали едно дъно?

Искам да поддържа:

5-то поколение Intel Core i7 (5550u Например) или по-добър

Nvidia GeForce GTX 980 или по-добра
RAM Corsair 8  GB DDR3

Търсих доста, но не намерих подходящо, затова реших да попитам хора, които разбират.

Това са мобилни процесори та няма да стане тая работа дето си я мислиш.

Ще трябва да изчакаш още малко за новите процесори иначе всяко дъно с H97/Z97 чипсет

би трябвало да ги поддържа след обновяване на биоса ама не виждам за какво ти е без процесор?

Ако наистина имаш над 2 000 лв. най-добре се зареди с търпение...

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Според мен F6 е добра актуализация

Инструкция

http://www.gigabyte.com/MicroSite/121/tech_a_bios.htm

Забележка: Ако не си уверен в способностите си, по-добре си изтегли файла за флаашване, инструмента за флашване под Windows и иди в сервиз да ти извършат услугата.

Ако сметнeш, че можеш да се справиш - спри всички програми, забрани антивирусната, разархивирай изтегления файл със 7Zip или друг архивар. Старитирай сваления инструмент за флашване (motherboard_utility_gbttools_gbt_atbios.exe) и посочи файла M79XUD3P.F7b. Изчакай да завърши и рестартирай.

Благодаря ви за отговорите! По-скоро бих използвал професионална помощ и не бих рискувал сам да го направя. Не заради друго, просто искам да си спестя излишните главоболия. Иначе съм уверен, че ще се справя и сам! Благодаря ви още веднъж! :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.