Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD-Хард диск

Featured Replies

Здравей те въпроса ми е следния използвам SSD 128 GB върви добре трябвали (задължително ли е) да спра дефрагментацията на системата в случая Windows 8.1

SSD- та не понасят тази процедура.Задължително е да я спреш!

Хибернацията също, аз мойта уж я бях спрял ама е останала да работи и за два месеца беше навъртяла 600 GB записи на диска.

• Автор

Благодаря ви за бързия отговор.......аз хибернацията винаги си я спирам.

Хибернация няма смисъл от нея, защото при ССД и от студено буутване отнема същото време да зареди системата. Пейдж файла (pagefile.sys) се спира или се мести на друг диск( да е хард диск). Включва се TRIM фунцкията,Спира се Superfetch услугата. АА ето ви и командата за изтриване на hiberfil.sys, който е с доста големи размери според зависи колко РАМ има компа. 

powercfg/hibernate off

Като цяло има доста оптимизациики, който можеш да направиш да удължиш живота на едно ССД , който така или иначе е доста дълъг.А коментара колко понася на ССДто хибернацията, бе да понася му , ама няма смисъл както споменах по-рано. излишни цикли запис/четене. Мисля че някъде из нета се въртят 1-клик оптимизатори за ССД, макар че при инсталация на Уиндоус 8 и нагоре (не че има много нагоре) ОС си прави сама голяма част от оптимизациите.

Редактирано от loc_dogy (преглед на промените)

А коментара колко понася на ССДто хибернацията, бе да понася му , ама няма смисъл както споменах по-рано. излишни цикли запис/четене. 

Коментарът бе за дефрагментацията, а не за хибернацията. Горните гайдове ги пишат хора, които само си мислят, че разбират материята.

Да дефрагментираш ссд първо е тъпо второ пак е излишно..Флаш паметта има ограничен но голям брой цикли на ползване ,тъй като няма механични части е излишно да се дефрагментира, вече имаш контролер не шпиндел и глава четец, няма смисул файла да е в последпвателни сектори , защото контролера може да отваря клетки памет еднакво бързо без значение в кой сектор е файла,докат при харда е удачно да са последователни защото харда има бърз среден и бавен сектор. Ако не си забелязал някой дефраг програми не показват или имат опция за скриване на ссд.Като си вземеш ссд дефрагвай колкото си искаш. Оптимизацията на системата за ссдта е с цел намаляне на операциите за запис и четене , а ти с тва дефрагване правиш точно обратното.

SSD-та понасят чудесно тази процедура и е желателно да не я спираш.

дрънкаш глупости. и хибернацията, дефрагментирането и page file трябва да са спрени... проблемът е, че лайняндоус не работи добре без page file, дори с 8гб рам... аз хибернацията и дефрага винаги ги спирам - полза от тях няма дори при диск с плочи... хибернацията с 8гб рам отнема повече времe от колкото shutdown и resuming после също повече време от ново стартиране

Редактирано от the professor (преглед на промените)

дрънкаш глупости. и хибернацията, дефрагментирането и page file трябва да са спрени... проблемът е, че лайняндоус не работи добре без page file, дори с 8гб рам... аз хибернацията и дефрага винаги ги спирам - полза от тях няма дори при диск с плочи... хибернацията с 8гб рам отнема повече времe от колкото shutdown и resuming после също повече време от ново стартиране

Айде ся и ти дрънкаш глупости.Що се отнася до хард дискове мисля че дефрагментацията е абсолютно нужна. За ССДта е излишна. "Дори при диск с плочи" :D , ясно ни е на някои, че вътре има въртящи се плочи, сега да ти дам 2 примера защо са полезни. Нефрагментиран файл се чете по-бързо от главата тъй като е възможно да бъде прочетена информацията за файла от всички последователно запълнени сектори  няколко оборота на плочата, фрагментиран файл е на повече от 1 фрагмент съответно главата трябва да изчака плочата да е в определена позиция за да може да прочете и останалите фрагменти, оттам и ДЕфрагментиране. Hiberfil.sys при Windows 8/8.1 може да се използва при опцията Fast Startup, която при изключване работи подобно на хибридна хибернация. След това при стартиране се зареждат записаната в hiberfil.sys информация и повярвай ми от опит ти казвам че отнема секунди от стартирането, при ССДтата е излишно, тъй като те и без това си стартират за  няколко секунди. Айде ся ето ти едно приятно четиво. Единствено съм съгласен за хибернацията, че е малко излишна, има хора, които я ползват де, няма да е сложена там за нищо.

Редактирано от loc_dogy (преглед на промените)

плътността на запис при плочите сега е много пъти по голяма от времето когато дисковете бяха по 40 гб. така че дефраг не е нужен, особено ако диска е нацепен на дялове... времето изгубено за местене на инфо е в пъти повече от времето за което ще достъпнеш всички части на файла. сега дисковете имат и много повече кеш. под linux дори няма програма за дефраг - просто не е необходима. дефрага е програма за ускорено скапване на инфото...

прочетох "четивото" много добре знам как работи дефраг, работата е там че теорията не потвърждава практиката. на ntfs може да дефрагментираш само някои файлове, но не всички, примерно не можеш да дефрагментираш собствените файлове на ntfs (няма и как да ги видиш под уин, но може под linux: $AttrDef, $Badclus, $Bitmap, $Boot, $Extend, $LogFile, $MFT, $MFTMirr, $Secure, $UpCase, $UsnJrnl и $Volume) и гарантирам, че тповечето са фрагментирани, дори на току що форматиран дял. като няма пълен дефраг, все едно няма дефраг. а примерно $UsnJrnl хич не е малък, особенно на голям дял. пак продължавам да твърдя, че дефрага е повече от вреден, вместо полезен... преди 12-15 години когато дисковете бяха малки и бавни беше друго, особено на fat... сега дисковете са големи, бързи и с повече кеш, така че разликите в скоростта на фрагментиран и дефрагментиран файл са незабележими, но качеството на магнитното покритие на новите дискове е в пъти по лошо. редовно се случва на диск дето няма и година да е пълен с лоши сектори, главна причина според мен е повишената плътност на записа... имам диск от 98-ма дето няма нито 1 сектор с време на достъп над 150ms, а сега повечето дискове фабрично идват с над 200 такива (зелените боклуци на WDC, тая марка и преди 15-17 години пак правеше боклуци)...

Айде ся и ти дрънкаш глупости.Що се отнася до хард дискове мисля че дефрагментацията е абсолютно нужна. За ССДта е излишна. "Дори при диск с плочи" :D , ясно ни е на някои, че вътре има въртящи се плочи, сега да ти дам 2 примера защо са полезни. Нефрагментиран файл се чете по-бързо от главата тъй като е възможно да бъде прочетена информацията за файла от всички последователно запълнени сектори  няколко оборота на плочата, фрагментиран файл е на повече от 1 фрагмент съответно главата трябва да изчака плочата да е в определена позиция за да може да прочете и останалите фрагменти, оттам и ДЕфрагментиране.  Единствено съм съгласен за хибернацията, че е малко излишна, има хора, които я ползват де, няма да е сложена там за нищо.

Виндовс е толкова малоумна ОС, че се самофрагментира, това другаде го няма. Няма нищо излишно в хиберенацията, запазваш си работата към даден момент и си продължаваш, да не говорим, че и сесии не виждал какво е.

Виндовс е толкова малоумна ОС, че се самофрагментира, това другаде го няма. Няма нищо излишно в хиберенацията, запазваш си работата към даден момент и си продължаваш, да не говорим, че и сесии не виждал какво е.

излишното е само самата хибернация, която по някое време се скапва (и то доста често) и иска да се изтрие... тоест нещо което не работи всеки път е равнозначно на неработещо... отделно че виндовс трябва да прави рестарти - без рестарт да се изчисти рамта, почва да работи бавно... пък и ако имаш много рам хибернацията става много по бавна от изключване + включване. примерно при 8гб рам файла за хибернация е около 7,8 гб (абе закръгляме на 8) при повечето дискове на лаптопи диска прави около 100мб/с на четене и около 60мб/с на запис, тоест хибернирането ще отнеме около 133 секунди, а зареждането после около 80... така че полза няма, освен сесията, която пък може да се скапа и да изгубиш инфото, което иначе не би изгубил ако си сейфнеш и затвориш всичко преди изключване

Идея си нямам колко е голям файла за хибернация на Виндовс. Аз не обичам да си изключвам лаптопа, веднъж на месец/два, и ми е удобна. Линукс запазва в суап-а, моят е 2Г, колкото и рама, така че става много по-бързо от изключване/включване. А сесията, на KDE, ти запазва всички отворени приложния, дори и да не си запомнял промените, което е супер удобно, защото не се налага да помниш какво си правил и какво има да довършиш.

файла за хибернация е = на използваемата (usable) от windows RAM:

image136.png

в случая на снимката хибернацията ще заеме 11,9 gb

а съм виждал и лаптопи с некадърно написан биос при които от 4гб рам avaible е 1,75gb независимо колко битов win e инсталиран. Подобен пример:

196634d1379307225t-windows-7-64bit-shows

тука хибернацията ще заеме 3,73гб

+1 за това ,че при SSD дефрагмента е абсолютно безсмислен. Горе са ти дали два линка ,следвай инструкциите ,и си оптимизирай системата за SSD. Ако имаш втори диск (HDD) премести пейдж файл там , освен това във втория линк към oveclock.net е показано как да донастройш системата ,така че да се скапва SSD-то по-бавно.

Всичко ,което те интересува е написано в пост №3 http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

честно да ви кажа, освен дефрагментацията, нищо от останалото не виждам смисъл да се спира, за аккво си купуваш SSD след като спираш удобства - хибернация, кошчето на работния плот!, местиш темп и page на HDD, ами каква  остава ползата от ссд като пак за всичко се ползва хдд, само да зареди бързо вин-а и после пак по старому.

и това дали ще работи 3 години или 3 години и 2 месеца... - просто не си струва, дори и двойно да се удължи живота, аз го купувам да ми върши работа все пак!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.