Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Анодиране на алуминий

Featured Replies

Разгледах в интернет доста теми за анодиране и пробвах един метод, но нещо не ми се получи.

Някой има ли опит с тези неща да ми каже как точно става и как да получа различно оцветяване? 

Мерси предварително.

Първо изисква сериозен изправителен модул. После е добрата подготовка на повърхността (добро почистване, обезмасляване). И накрая са различни химикали за постигане на различни цветове и нюанси.

http://delaysam.ru/poleznoe/poleznoe16.html

http://strport.ru/elektrooborudovanie-svet-osveshchenie/anodirovanie-alyuminiya-v-domashnikh-usloviyakh

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Разгледах в интернет доста теми за анодиране и пробвах един метод, но нещо не ми се получи.

Някой има ли опит с тези неща да ми каже как точно става и как да получа различно оцветяване? 

Мерси предварително.

Аз мога да Ви обясня как можете в домашна обстановка да "елоксирате"алуминий. Оцветяване в различни цветове не съм правил до сега, защото е трудно изпълнимо в къщи. Но всичко е на ваша отговорност за последствията с работа по елоксирането( ще рече - алуминиевото парче да придобие цвят на "бяло сребро" В областа, в която работех (конструкции на аудио апаратура - усилватели, коректори, крайни стъпала) винаги се налага да се обработи лицевия панел на изделието и неговата кутия, ако тя е направена от алуминиеви(много по-добре дуралуминий) плочи.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Аз мога да Ви обясня как можете в домашна обстановка да "елоксирате"алуминий. Оцветяване в различни цветове не съм правил до сега, защото е трудно изпълнимо в къщи. Но всичко е на ваша отговорност за последствията с работа по елоксирането( ще рече - алуминиевото парче да придобие цвят на "бяло сребро" В областа, в която работех (конструкции на аудио апаратура - усилватели, коректори, крайни стъпала) винаги се налага да се обработи лицевия панел на изделието и неговата кутия, ако тя е направена от алуминиеви(много по-добре дуралуминий) плочи.

И аз от скоро започнах да се занимавам с аудиотехника и точно затова ми се иска да знам как става.

Ще съм Ви благодарен, ако ми обясните. 

Редактирано от Ramboy (преглед на промените)

Колегата общо Ви е загатнал как протича процесът. Аз ще се постарая кратко да напиша всичко, като се извинявам , ако нещо пропускам.

ВСИЧКО, КОЕТО ВЪРШИТЕ Е НА ВАША ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ!

Понеже работата ви ще е свързана с това, което и аз съм правил, ще е още по лесно. Започваме така.

За направа на лицеви плочи и заден капак, определено се ползва дуралуминий заради факта, че последният отлично се обработва на фреза и струг. Това значи, че вече предварително сте си направил лицето и "капака"(заден) с определените отвори, в които ще се ползват превключватели, потенциометри, куплунзи и всичко свързано с изделието.Алуминият като метал е много мек, "гъне" се и при обработка с каквато и да е машина се "маже" много, по режещият инструмент. Има магазини, в които можете да си купите листове дуралуминиева ламарина, 2, 3, 4, 5 мм дебелина.Да не се забравя, че последната е доста скъпа като цена. Лист с размери 120х200 см излиза някъде около 250 лева. Не практикуват да продават парчета, освем, ако вече са рязали от размера на листа.

След обработката на лицето, на изделието, както се сещате, трябва да оформите парчето така, че на него да не се забелязват никакви драскотини. Това се прави със шлайф машина и финна шкурка докато се получи желаното качество на лицето. Тук да Ви напомня, че от съприкосновението между дуралуминия и шкурката се отделя много неприятен алуминиев прах, който много лесно попада в гърлото и в ноздрите.

Шлайфаното вече парче за лице примерно се изтрива със съх парцал и след него веднага следва "обезмасляване" на повърхността. Най -добре се прави със чист медицински спирт или в краен случай - такъв , за горене. Повърностите не се пипат с ръка. В зависимост от размера  на обработвания детаил, трябва да имате на разположение ВАНА от пластмаса или керамика, която да може спокойно да побере детайла, като последният легне на дъното на ваната. Предварително трябва да имате дебел пластмасов "конец" с който като го прекарате през някой от отворите, впоследствие ще можете да извадите лицето, когато се наложи.Желателно е да работите с тънки медицински ръкавици или такива, които се използват за"фаянс"

Купувате си Азотна киселина, като си правите сметка за количеството. Тя обикновено е концентрирана и абсолютно опасна, ако попадне по кожата, очите или други части на човека. Не подценявайте това. Ако не сте внимателен, белята става мигновено. Концентрираната азотна киселина се разрежда със вода, като киселината е 3 части, а водара 1. Абсолютно внимание, при разреждането. Попаднала по дрехите, веднага изгаря и прави големи поразии.

Плочата или лицето се намира във ваната и има пласмасов конец, с който ще можете да извадите последната след определено престояване в киселината.Реакцията е сравнително бърза и ще видите, че плочата почва да се "елоксирва "в черен цвят. По ваша преценка можете да я извадите и след обилно промиване с течаща вода ще забележите каква е структурата на лицето на плочата. Колкото повече стои, структурата на метала ще става по "едра" Процеса е няколко минути. След като ви хареса вида, отново вадите плочата, която вече е "черна" като сажди( указание, че това е истински дуралуминий, а не алуминий) Измивате я под течаща вода. Пребирате съдържанието на киселина от ваната , която също измивате обилно с течаща вода. Сега във ваната поставяте другият "препарат" Натриева основа. Също много опасна при допир.Плочата вече е на дъното във ваната и внимателно я покривате с разтвора от натриева основа, докато забележите, че е покрита добре. Почва процес, при който ще забележите как "пада "черния "цвят от дуралуминия и ще подържите докато се неутрализира процеса от основата. Ако държите повече време, структурата на материала отново ще стане по едрозърнеста, което не се препоръчва. След този процес, лицето на мивката под течаща вода и се мие продължително. След това оставяте да изсъхне на нормална тремпература, без да подсушавате. Това е края на процеса, описан от мен. Ползвал съм го около 24 години без проблем. От там нататък следват печат на надписи, зглобяване, като използвате облепващо фолио за да запазите лицето в отлично качество. Накрая махате фолиото, натискате бутон  "ON" пускате  "Alan Jackson", сядате, слушате и се "кефите"  на това, което сам с собствени ръце сте сътворил. Умната и Ви желая успех от сърце. Извинявам се за правописните грешки.

• Автор

Значи до колкото разбрах към детайла се свързва ''+'' и последователно амперметър и реостат, към алуминиево фолио или към съдът ако е алуминиев ''-'' и детайла се потапя в електролита, като се регулира тока спрямо площта му.  

Значи до колкото разбрах към детайла се свързва ''+'' и последователно амперметър и реостат, към алуминиево фолио или към съдът ако е алуминиев ''-'' и детайла се потапя в електролита, като се регулира тока спрямо площта му.  

Абе приятел! Я напиши честно на колко си годинки, че поне за мен е много важно. Ти въобще прочети ли поне едно мое изречение от дългия пост? За какво писах толкова? Някъде да съм споменал за "+" за "–"?, амперметри, реостати! Опитай пак да прочетеш поста ми. И ако се досетиш, че не си разбрал нищо - това не е за теб работа.Аз се надявах, че пиша на човек, който си има елементарна представа. Това, което искаш да правиш по метода, който съм ти описал аз - направо го забрави.Сигурно и не знаеш кое в кое се налива - киселина във вода или обратно, което може сериозно да ти навреди на здравето. Погледни колко пъти съм предупредил и то с ...главни букви. Намери си други занимания, моето момче! Съжелявам!

Добре, че ти забелязах поста!

На 17 съм.  :)

Не се смей, а прочети какво съм ти написал.Ако не го забележиш, ето - "Това не е за теб работа"!

особено много трябва да се внимава с основата. ако киселината капне върху кожата ще разяде малко и ще спре, обаче основата няма спиране, разяждането ще спре чак като свърши мазнината в кожата и тъканите...

Прочетох го.

Това е безмислен пост. "Прочетох го." Интересно ми е за какво питаш, когато нямаш желание да прочетеш какво са те посъветвали хората? Да се намираш на приказка? Метода, който съм ти описал се употребява много отдавна и е чист ХИМИЧЕН процес, ако разбираш за какво говоря, в който няма намеса електричеството. Удобен е в заводски условия и с достатъчно грамотни работници. За да махнеш "драскотини" и други дефекти от дуралуминия трябва да го обработиш по този начин - сиреч, сваляш много финна част от материала (неговата повърхнина) И ако нараняванията са ти големи, респективно процеса ще продължи по-дълго време. Ако подържиш в такъв разтвор парче алуминиева ламарина с дебелина 3 мм, то след 24 часа, последната ще е разтворена в съда(ваната)Това за теб е много опасно, поради факта, че не можеш да си представиш реално, какво представлява концентрирана азотна киселина или натриева основа. И както ти написа колегата от Варна, основата, попаднала по ръчичките ти е къде по- опасна от киселината.Естествено, че за незапознат с това, и двете течности са ужасно ОПАСНИ! Помъчи се да станеш певец! А ако имаш желание, може и...депутат!

Прочетох го.

Слушай, момченце, залягай си над учебниците и изобщо не си и помисляй

да правиш нещо от описаното по-горе.

Работата с киселини и основи (особено в такива количества, че и концентрирани)

е много опасна.

Освен това, което са ти написали по-горе има един цял куп други техники на безопасност, които

ти най-вероятно не знаеш.

Преди години един "всезнайко" като теб взриви гаража на баща си. Добре, че той остана жив.

За стреса, който е получил ...

Лека вечер и не върши глупости.

Хм, метода на бате Стефан е отличен, но доколко отговаря на наименованието на темата. Колегата търси ефективен начин  в домашни условия за анодиране и/или боядисване на алуминий. Самият термин предполага изполуването на потенциалната разлика в напреженията, за трайно нанасяне на багрило или друг тип покритие, или ефекти получени  от електролиза на алуминиевият детайл, който в случая ще е в ролята на катод в схемата. Разбира се, автора на темата, е забравил да опише параметрите и съставките на метода за анодиране, който е пробвал :) Ето тема в различен форум по въпроса. Някои от действията(подготовката на детайла съвпадат с част от описанието на LZ4JW) което само говори колко добър опит има колегата в тази приложна област.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Хм, метода на бате Стефан е отличен, но доколко отговаря на наименованието на темата. Колегата търси ефективен начин  в домашни условия за анодиране и/или боядисване на алуминий. Самият термин предполага изполуването на потенциалната разлика в напреженията, за трайно нанасяне на багрило или друг тип покритие, или ефекти получени  от електролиза на алуминиевият детайл, който в случая ще е в ролята на катод в схемата. Разбира се, автора на темата, е забравил да опише параметрите и съставките на метода за анодиране, който е пробвал :) Ето тема в различен форум по въпроса. Някои от действията(подготовката на детайла съвпадат с част от описанието на LZ4JW) което само говори колко добър опит има колегата в тази приложна област.

Още един всезнайко, който мисли само  с ...

Някой хора дори не се усещат като извадят езиците си на показ.

Още един всезнайко, който мисли само  с ...

Някой хора дори не се усещат като извадят езиците си на показ.

Колега, не видях ти с какво точно нещо си помогнал през живота си тук? Това че имаш голяма уста, не те прави полезен за "положението в България", а използуваните вулгаризми и цинизъм още по-малко.

Колега, не видях ти с какво точно нещо си помогнал през живота си тук? Това че имаш голяма уста, не те прави полезен за "положението в България", а използуваните вулгаризми и цинизъм още по-малко.

Когато сте безсилен, на репутация ли ви избива?

В техническите подфоруми няма място да се караме и обиждаме, приятели.Можем ли да си помогнем, да го направим. Към колегата "1Force1""

Така е, прав си за заглавието на темата.Съгласен съм с теб, защото метода описан от мен се нарича "елоксиране" или предварителна подготовка, преди оцветяването на алуминия. Защо задължително се използва? Много просто. Предполага се, че материала от който ще изготвяме лицето на дадена апаратура е купен от магазина или най- много подарен от някой механик на питащият. Това предполага и неговото "физическо" надраскване, очукване и т.н. Защото ако се гони да си купи италиански дурал облепен от двете страни с предпазно фолио, то последният вече едва се намира и цената на един лист е около 450 лева с дебелина 4 мм. Едва ли питащият има въобще такава възможност. Ето, затова се почва от операцията, която аз съм му описал с няколко изречения. След като имаме добре обработени повърхности, то чак тогава,  можем да ги "оцветим" в домашна обстановка посредством други химикали, но трайността на оцветяването не е продължителна и след 2-3 години емулсията, нанесена на плочата почва да се лющи и пропуква, след което изделието придобива много лош външен изглед. Такова оцветяване се прави на професионално ниво, за да се гарантира качеството на повърхността с нужния цвят. А като изходим от позицията , че питащият спомена изработка на аудиотехника, то никъде по света не е възприето последната да се прави в цветове, подобни на дъгата. Или черен, или бял цвят.Затова и аз не съм писал по оцветяването, независимо, че съм ползвал метод и за него.Съществено подчертавам, за тези, за които е важно, че за да се оцветява  алуминиева повърхност, то последната трябва вече да е минала през обработката, която съм написал аз.Питащият мога да го заведа да погледне  "професионално" как се върши това, но то е скъп процес и се ползва тогава, когато има серийно производство. В домашни условия ще мине и само с елоксирането на алуминия или дуралуминият. Двата метала по структура се различават и процесите на "ецване", гравиране и други са различни. Отговарям му по същество, защото дълго време съм правил и кутии за усилватели, но забележете - само от дурал, заради отличната му обработка на струг и фреза.Същинската ми професия не е това а радиоелектроника - това е част от хобито в къщи, което вече не практикувам. 

Тю, язък. Ако хобито ти беше станало професия...
Всеки ден щеше да си вършиш работата с кеф.

:wink12:

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Тю, язък. Ако хобито ти беше станало професия...

Всеки ден щеше да си вършиш работата с кеф.

:wink12:

Знаеш ли. Аз и това винаги съм го вършил с кеф. Последните години не се занимавам усилено, защото вложеният  труд е много а "печалбата" - НИЩО.Замисляш се - абе то хоби, си казваш и продължаваш.Всяко хоби е хубаво. Лошото е това , че е за богати хора.Ние сме правили с мерак и от "нямане" докато сега има всичко, освен ...пари. Но в края на краищата не са те(парите) най- важната част от живота на човека, но са СЪЩЕСТВЕНА! Това да се приема като офтопик. Просто исках да ти отговоря, приятел.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.