Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на изгоден електромер на DIN шина - 40А+

Featured Replies

Скоро имам намерение да инсталирам контролен електромер. Търся изгодна оферта за електромер на DIN шина. Намирам относително евтини такива, които могат да се монтират на място 2P, но проблемът е, че максималният им ток е до 30А, а мощността до 6kVA. Не съм сигурен, дали на моменти консумацията инцидентно не може да превиши тази стойност за кратки периоди от време, когато работят няколко уреда едновременно. Например пералня, бойлер, готварска печка и телевизор, ако се засекат в един момент, това може да отиде на прага. Старите електромеханични индукционни електромери са евтино решение, но са доста обемни. Продават се втора ръка по 10лв, но тъй като не са нови, не мога по никакъв начин да съм сигурен, че написаното на тях като клас на точност все още отговаря на действителността.

Другото, което не ми харесва е, че повечето на DIN шина са само с 1 тарифа. Някакъв шанс за нещо с 2, което и да не изисква външен часовник по възможност?

Най-евтиният вариант, който намирам е от Викиват ЦЪК Общо взето не съм много склонен да дам повече от 40-50лв максимум. Електромери от 100лв и нагоре просто не мога да ги съчетая с бюджета си в момента.

Общо взето идеята на електромера е да сравнява консумацията в киловати с електромера на ЕРП(фактурата). ЧЕСТНО КАЗАНО електромерът на ЕРП го гледам като индианец. Отчитащите минават с един джобен компютър и снемат данните, но показанията на дисплея на самият електромер са такива, че не знам кое какво значи и няма упътвания в интернет за тези модели. Мога само да гадая. За това и нито мога да си направя сметката, нито разбирам какво и как мерят електронните електромери на ЕРП, нито мога да си правя мои отчитания по периоди, нито нищо. Търся нещо, което да отчита енергията и просто да ми пише киловатчасове. Предпочитам електронно.

Другото е, че схемата на свързване на електромерите предразполага в електромера да влиза нула и от него да излиза нула. До колкото виждам при индукционните, нулата е замостена. Мога ли и при тези по-нови електромери да свържа нула, но без да я прекъсвам(разклоня от таблото ми), защото имам притеснения относно факта, че 1/2 от контактите са ми занулени, където са включени уреди с метални корпуси и не искам да ме утрепе тока и не ми се реже/разглабя вече свързана нула, която е и запоена в таблото отпреди. Фазата така или иначе минава през основа ПЕЗ и после през АП-та.

Това второто за нулата е авангардно решение, което общо взето го измислих на момента, просто не ми се пипат вече направени неща. Мързи ме, а и без това цялата ми инсталация е на кръпки, минала десетки ремонти на парче през годините.

Последно аз я ремонтирах, защото беше едно към гьотере и всичко навързано последователно, кръгове отделни почти нямаше. Нови табла и т.н Сега е малко по-грозно, но много по-функционално. Не ми се разбутва много.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

За битови абонати разрешената мощност е 6KW и главните предпазители са 32A. Гарантирам ти че всичките работят без да изгорят дори и при 100А през тях и не се развалят. Ако на някой пише 10/40A това означава 40A номинален ток със метрологична точност. А от долната стойност (10A) се слага за чувствителност. При 1,5 - 2% от нея трябва да започне да отчита, а при 5% от нея трябва да има метрологична точност.

При инсталиране нулата не се прекъсва, само се слага проводник за собствената консумация или захранване на напрежителната намотка при индукционните.

Показанията са лесни като за индианец. Има една чавка срещу Т1 / Т2 да показва коя е активната в момента. Показанията се сменят циклично.

Т1 - Нощна тарифа.

T2 - Дневна тарифа.

Това, което си избрал за ~ 30 лв. ще ти върши прекрасна работа. Изключваш главния предпазител преди да монтираш. Или ако не разбираш се обръщаш към такъв, който разбира.

За битови абонати разрешената мощност е 6KW и главните предпазители са 32A.

Това, което си избрал за ~ 30 лв. ще ти върши прекрасна работа. Изключваш главния предпазител преди да монтираш. Или ако не разбираш се обръщаш към такъв, който разбира.

Имам предпазител 50А преди електромера на ЕРП, партида 10kW. След него, при моето табло имам основа ПЕЗ с вложка отново 50А. 6kW може да е в старите панелни кооперации, където топлата вода и отоплението са централни, а сградата - топлофицирана. За битови абонати, по спомени беше нещо като 15kW максимум и имаше няколко различни цени за включване според мощността.

Гледам параметъра за номинален ток като показател за това, което търся. Другото е, че действително нулата е там, за да захранва напреженовата намотка при индукционните и е замостена. Но при новите отново имаме 4 извода и честно казано не ми е била работа да отварям/инсталирам подобни, поради очевидни причини - да не ме обвинят в манипулиране на уреди за търговско измерване. Въпреки всичко, заключих че може да стане само с разклонение на нулата и мушкане на една във входа на електромера. Въпросът беше да се посъветвам с някой, който също разбира - дали и той мисли, че ще работи правилно. Благодаря.

Не мога да отварям таблото на ЕРП постоянно и да вися в него, ще стане подозрително.

Със сигурност мога да си сложа електромера, щом задавам тази тема. Мога да го направя дори и без да прекъсвам електричеството, въпреки че не е умно. Въпросът е, че нещо ми се искаше нещо електронно и с 2 тарифи, които да изобразява в най-прост вид. Този, който дадох е само с 1.

Нещо друго на подобна цена, което да може да обслужва 10kW партида, да е с цифров дисплей и по възможност с 2 тарифи? Не че сигурно ползвам и 6kW, просто се презапасявам.

Ти няма да пипаш таблото, собственост на ЕРП. Контролния електромер го монтираш в твоята къща, в твоето табло или до него. Както ти е удобно.

Средството за търговско измерване е в пломбирано табло, обикновено извън твоя имот и нямаш работа вътре.

Но този май е еднотарифен, виж за нещо двутарифно. Най-безпроблемно за контролен се ползва стар върнат електромер. С превключване на тарифите е отделна заигравка. Обърни се към квалифициран електротехник.

Ти няма да пипаш таблото, собственост на ЕРП. Контролния електромер го монтираш в твоята къща, в твоето табло или до него. Както ти е удобно.

Средството за търговско измерване е в пломбирано табло, обикновено извън твоя имот и нямаш работа вътре.

Но този май е еднотарифен, виж за нещо двутарифно. Най-безпроблемно за контролен се ползва стар върнат електромер. С превключване на тарифите е отделна заигравка. Обърни се към квалифициран електротехник.

Имах предвид, че не ми е било работа много-много да се занимавам с електромери, понеже обикновено са уреди за търговско измерване, както и пломбирани. Не съм казал нищо за ЕРП и да слагам още един електромер в неговото табло.

В тази тема именно питам за нещо на изгодна цена И по-практично от посоченото. Т.е 2 тарифи и начин за управление. 1 стига да се види колко киловатчаса се навъртат, но не отразява тарифите.

Не искам да ползвам стар върнат електромер. Първо защото нямам такъв, а няма как да се сдобия с подобен, освен да го купя от някъде втора ръка. Тези електромери са много по-обемни и никой не ми гарантира точността им.

Ами напиши в някоя търсачка "двойнотарифен електромер" и избирай. Препоръчително с вграден часовник за да избегнеш още една кутия. Примерно:

http://www.tashev-galving.com/302631-20-1/0/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%B5%D0%BD

http://www.mikimak.com/?function=detail&id=6657

Ами напиши в някоя търсачка "двойнотарифен електромер" и избирай.

Филипов, именно това питам и аз. Нещо изгодно и практично, да не отива към 100лв. :) Ако не - ще се примиря с еднотарифното чудо, което дадох по-рано, просто защото съм стиснат. Аз едно търсене в търсачка мога да пусна, въпросът е нещо, което око да го е видяло, ръка да го е пипнала.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.