Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нужда от съвет за термина "съсобственик на имот" и проблемите свързани с него

Featured Replies

Здравейте, ако някой може да ми помогне за моя казус ще съм благодарен.

Проблема ми е следния:

Баща ми има имот с 20м. лице на улицата. Иска да ми предоистави право на строеж, като моето лице е около 12 м.. Оказа се че имота е "не делим" ( тъй като няма по 12м за всяка от страните ). След доста четене стигнах до следните изводи - може и да са грешни :(

Баща ми ми разрешава да строя - аз строя и ставам собственик на къщата, но аз и Брат ми сме съсобственици на земята върху която е построена.

Питанията са ми.

1. Мога ли да имам проблеми в бъдеще от странан на брат ми - пр. да претендира за част от къщата

2. Може ли Брат ми в бъдеще да поиска събарянето на къщата защото земята му трябва за ...

3. Как мога да се предпазя в бъдеще да нямам проблеми с къщата и земята.

Примерно - мога ли да го накарам ( Брат ми ) да подпише - споразумение ( може и по др. начин да се казва ) с коеот да се откаже от претенциите на земята която ми е заделена за строеж?

Ако някой се е зблъсквал с такъв проблем и е намерил законно решение - с радост ще прочета мнението му.

Ако ли пък никой не се е зблъсквал с такъв казус - моля да ми препоръчате адвокат/нотариус който може да ми помогне.

Благодаря на всички които ще изкажат някакво мнение по въпроса. :)

Здравей,

Първо искам да напиша, че не съм адвокат и недей взима мнението ми на 100% вярно.

Това което знам е, че правото на строеж е вечно. Ако един път то бъде учредено и брат ти се подпише, че е съгласен това право на строеж да бъде прехвърлено на теб, тогава после той няма как да си го получи обратно без твоя подпис. Земята може да остане друга собственост. Собствеността на земята играе роля само, когато се учредява правото на строеж. След това строежът и земята са отделни имоти и се плаща данък по отделно за двете.

Така или иначе ще трябва да уредиш документите при някой нотариус.

Направо го попитай него/нея в писмена форма по имейл, че после да имаш неговото/нейното становище също в писмена форма :)

Успех!

1. Мога ли да имам проблеми в бъдеще от странан на брат ми - пр. да претендира за част от къщата - НЕ. Къщата ще е изцяло твоя собственост.

2. Може ли Брат ми в бъдеще да поиска събарянето на къщата защото земята му трябва за ... - НЕ. Отстъпеното право на строеж е вечно право. Дори и в някакъв момент имота да погине /земетресение, наводнение, пожар.../ собственика има право да го възстанови в определен от закона срок.

3. Как мога да се предпазя в бъдеще да нямам проблеми с къщата и земята. Ако за къщата са налични разрешение за строеж, проекти, строителна линия, акт 16 няма да имаш никакви проблеми. Земята след време ако няма други наследници на баща ти освен двамата с брат ти ще е по 1/2 идеална част за всеки от вас.

Примерно - мога ли да го накарам ( Брат ми ) да подпише - споразумение ( може и по др. начин да се казва ) с което да се откаже от претенциите на земята която ми е заделена за строеж?  В момента брат ти не е собственик, собственик е баща ви. Така че няма правно основание да подписва каквото и да било. Той след време /ако баща ти не реши нещо друго, например да продаде земята/ ще собсвеник на полагащата му се по наследство част от земята в идеални части.

Ако някой се е зблъсквал с такъв проблем и е намерил законно решение - с радост ще прочета мнението му. Процедурата е следната: баща ти ти учередява отстъпено право за строеж на къща. Няма по-законно от това. 

Това което знам е, че правото на строеж е вечно. Ако един път то бъде учредено и брат ти се подпише, 

Брат му не е собственик на земята и съответно няма отношение към нея и какво ще бъде построено на нея.

Проблема ми е следния:

Баща ми има имот с 20м. лице на улицата. Иска да ми предоистави право на строеж, като моето лице е около 12 м.. Оказа се че имота е "не делим" ( тъй като няма по 12м за всяка от страните ). След доста четене стигнах до следните изводи - може и да са грешни :(

Баща ми ми разрешава да строя - аз строя и ставам собственик на къщата, но аз и Брат ми сме съсобственици на земята върху която е построена.

Питанията са ми.

1. Мога ли да имам проблеми в бъдеще от странан на брат ми - пр. да претендира за част от къщата

2. Може ли Брат ми в бъдеще да поиска събарянето на къщата защото земята му трябва за ...

3. Как мога да се предпазя в бъдеще да нямам проблеми с къщата и земята.

Примерно - мога ли да го накарам ( Брат ми ) да подпише - споразумение ( може и по др. начин да се казва ) с коеот да се откаже от претенциите на земята която ми е заделена за строеж?

Ако някой се е зблъсквал с такъв проблем и е намерил законно решение - с радост ще прочета мнението му.

Ако ли пък никой не се е зблъсквал с такъв казус - моля да ми препоръчате адвокат/нотариус който може да ми помогне.

Благодаря на всички които ще изкажат някакво мнение по въпроса. :)

Подкрепям напълно това което ти е отговорено от emmi, с леки нюанси  :)

Правото на строеж (т.нар. суперфиция) е вещно право наравно с правото на собственост и правото на ползване. Древните римляни удачно са го определяли като право "да държиш  собствена постройка в чужд имот" (под държиш се разбира да си собственик).

В общия случай се учредява по реда на нотариалните производства (част от охранителните производства по ГПК) с нотариален акт. В миналото имаше и други облекчени способи на учредяване, които днес са отпаднали. Днес способите на възникване на това право са учредени изчерпателно в чл.63 от Закона за собствеността. Между другото, ако прочетеш разпоредбите от чл.63 до чл.67 от Закона за собствеността ще получиш отговор на повечето интересуващите въпроси. Този закон общо взето е от т.нар. "стари", "красически законодателни актове и разпоредбите в него са ясни, точни и разираеми за всеки :)

Няма разводнявам темата и да повтарям. Ще уточня само някой детайли. При учредяването във ваша полза на право на строеж от баща ви, между вас двамата ще възникне т.нар. "вертикална съсобственост" - терминът не е легален(т.е.законов), а по скоро илюстративен, но е популярен сред юристите. В резултат на това, ако един ден решите да отчуждите постройката на едно трето лице, ще трябва първо да я предложите при същите условия на собственика на земята - ако баща ви е жив на него, ако не по силата на наследственото правоприемство на брат ви. (прилага се чл.33 отсъщия закон)

Не трябва да се притеснявате. Брат ви няма и не може да има никакво отношение, още по малко претенции към собствената Ви постройка. 

При следващо учредяване на право на строеж на друга постройка в същия имот на едно трето лице, вече ще се иска и вашето съгласие. Ако решите Вие в последствие да учредите надстрояване (примерно на още един етаж върху вашата постройка)или пристрояване, решението ще зависи и от собственика на земята - баща ви или респективно при наследяване и от вашия брат. 

Има и една друга особеност - за разлика от правото на собственост, правото на строеж и правото на ползване могат да бъдат и срочни. (чл.65 ЗС)

Дори и в някакъв момент имота да погине /земетресение, наводнение, пожар.../ собственика има право да го възстанови в определен от закона срок.

Не срок, а обем.

Чл. 67 от ЗС - срок има само между първоначалното учредяване на правото и осъществяване на строителството. Погиналата постройка може да бъде възстановена в същия обем. Но това не винаги е така. В акта на учредяване може да се предвиди, че при погиване, се погасява и суперфицията (чл.66, ал.2 от ЗС)

Ако за къщата са налични разрешение за строеж, проекти, строителна линия, акт 16 няма да имаш никакви проблеми. 

Най- важният документ, удостоверяващ учредяването на правото ти по посочените в чл.63 ЗС способи. В общия случай това е нотариален акт. Посочените от emmi документи имат отношение по скоро към законността на изграждане на постройката и съобразяването й с действащите към момента на изграждането и строителни правила и норми. Но да тези документи, макар и не пряко, също имат отношение към  установяването на  съществуването на една суперфиция.

Ако трябва да се изразя описателно (макар и юридически, не съвсем коректно) - в началото е учреденото ви право на строеж, което Ви дава възможност да се снабдите с необходимите документи за извършване на строителство (строително рарзрешение, проекти и др.). В хода на строителството самото право като че ли изчезва, изгубва се, трансформира се в право на собственост върху изграденото. Това обаче е само привидно. То остава да съществува в "спящ", "латентен" вид, като част от правото на собственост върху постройката. Ако постройката погине, поради някаква причина, то отново излиза на преден план и Ви дава възможност да я възстановите в обема посочен при първоначалното учредяване на правото ви.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.