Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Любима историческа личност?

Featured Replies

Ето нещо от Wikipedia : Стефан Стамболов

• Отговори 52
  • Прегледи 8,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Е понеже Уикипедия е отворена към потребителите, в най-скоро време ще намеря още инфо и бих го дабавил.

Има неща в статията с които не съм съгласен.

Като се има пред вид мнението

Има няколко човека на които не знам имената. Те просто са били хора в сянка. Те са направили България от една селска държава в държава която изхранва СССР, която натрива носа на световните корпорации за тежка промишленост, държава в която няма престъпления, държава която внася работна ръка, държава с безупречно работещо здравеопазване, държава с положителен прираст на населението, държава която изнася храни, лекарства, оръжие, машини, и специалисти. Да ги нарека просто хората от ЦК на БКП.

Ама на - сменихме обществения строй и взехме да ги оплюваме.

Не се ли стремим пак към това. Когато някои от нашите управници постигне това ще заслужи не само моето но, надявам се, и вашето уважение.

се два друга аспект.

Дадох Уикипедия като пример, защото там вски може да редактира съдържанието.

Както сам виждаш горе пише, че се нуждае от подобрение.

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

Добре, няма смисъл да спорим вече за това . За тебе ти си си прав , а аз мисля ,че не греша така че стига толко....можем да превърнем темата в спамърска :)

Добър ден на всички :D

Имам само един въпрос към Вас.... толкова много изписахте за "историческите личности" и ако мога така да Ви попитам....какво всъщност според Вас точно представлява една историческа личност ?!Мерси за вниманието....

От българите.. Цар Иван Асен II и Стефан Стамболов. И за двамата е дадено описание, не мисля, че е нужно друго ;)

Е....с пример е ясно....НО може ли някой да ми каже какво точно според него представлява една "историческа личност" , как се определя като такава...от кого...и в какъв период от време е нужно за да се издигне до тази степен !?

Добре, няма смисъл да спорим вече за това . За тебе ти си си прав , а аз мисля ,че не греша така че стига толко....можем да превърнем темата в спамърска :)

Много си прав.

Все пак и аз поразпитах за Стамболов. Мненията бяха от рода на "Отличен политик, въпреки че като идеи въобще не ми допада, дори напротив"

Автогол си вкарах с тази индимдия, защото това за свободната информация не е баш така. Един познат се оплака, че са му трили мнения от там не веднъж.

Както и да е, аз повече няма да споря, все пак не съм историк. А и не претендирам да съм такъв. Просто интерпретирах неща които бях чел и чувал за него.

Май Ви затрудних с този въпрос, щом никой досега не е отговорил .... Но как да не го запитам този въпрос...напръв поглед лесен, а ина4е отговор няма....

Ще ти кажа моето мнение и интерпретация на "историческа личност"

Това е човек ,който с делата си е останал в историята.Поцтъпките му могат да имат както положителни така и отрицателни последици.Идеята е в това,че е направил нещо велико,мащабно и значимо за съответната страна.Все пак е мое мнение.

А по темата: Кирил и Методи.Няма да обяснявам какви са,предполага се,че са известни за малко и голямо. :cheers:

Адолф.Харизматичен човек,може би малко луд.Повлякъл германската нация и целият свят в една кървава война.

Йосиф Сталин - заради него е умрял Адолф и спасил по този начин човечеството.

То май исторически личности неостанаха,по простата причина, че историята се пише такава каквато е удобна. Писаната от наши историци е коригирвана на времето,а и сега не и се прощава. Имал съм възможност да видя оргинални писания на Иречек в Пражката библиотека и вече съм убеден в това което пиша. Да не говорим за "турското присъствие" ,което за съжаление се оказва по добрия вариянт на новата демокрация:)

Не е възможно да се каже кой е най! А кой е любим можем да съдим по сведения с несигирни источници!

Ботев, от това което знам за него е невероятно талантлив човек!

Левски е изкучително хравър и тнт...

Ама това вече на са исторически личности а тези хора са Идеяли!

Генерал Столетов е невероятен стратег!

А за българските царе какво можем да кажем - ние не ги познаваме! НЕ сме обективни най-малкото!

Историята се създава за да служи на една държава!

Извън България - Александър Македонски не човек обединител на толкова много народи , ралични по бит и култура! Наполеон, Хитлер, Гай Юли Цезар, Клеопатра, Иисус...толкова са много, но ние не знаем истината за тях! Любимата ми историческа личност е Жана Дарк - била е девица ;)

Хан Крум.

Мисля че не е нужно да казвам защо.

Наскоро гледах една анкета по телевизията,и статистиката беше че 80% от подрастващите не знаят кой е Васил Левски,но пеели всички песни на Азис...

Така че по-добре обясни защо Хан Крум...

Salvador Dali, обичам изкуството му

dali_egg.jpg

Фрагмент от Birth of the New Man

PS: Неразбирам защо под историческа личност почти всички разбират политик и държавник. Как никой не спомена поне един Нобелов лауреат?

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

От българската история е Цар Калоян, от световната президента Труман.

Иван Асен ІІ - Александър Македонски

Вие представяте ли си какви са били междучовешките отношения по времето на българските ханове?

Който е пуснал темата да изброи стотина личности за да се посещаме и срещу всеки да напише няй-важното за него - така ще има и образоватена полза от всичко това!

А който иска да гласува за велик българин нека го направи на http://velikite.bg/ ! Мисля че това е офицялно проучване :yanim:

Кърт Кобейн е една от любимите ми исторически личности :yanim:

Salvador Dali, обичам изкуството му

dali_egg.jpg

Фрагмент от Birth of the New Man

PS: Неразбирам защо под историческа личност почти всички разбират политик и държавник. Как никой не спомена поне един Нобелов лауреат?

Защото в училище не се учи за нобеловите лауреати.А и много малко хора се интересуватот тази тематика. :yanim:

Наскоро гледах една анкета по телевизията,и статистиката беше че 80% от подрастващите не знаят кой е Васил Левски,но пеели всички песни на Азис...

Така че по-добре обясни защо Хан Крум...

Ъ-ъ-ъ, а кой е Азис :yanim::yanim: ?

Щом някой не знае кой е Васил Левски, как да му обясниш кой е Хан Крум?

Ми от българите може би Стефан Стамболов , като изключим великите царе!!

Ми Стамболов се оказва , че е най-свестния политик на България . Добринася изключително много за инфраструктурата на държавата , води изключително добри връзки както с Солтана , така и с Европа :yanim: ..... де сега и такива като него.... :huh:

Е, тука за този Стамболов ама НИКАК не мога да съм съгласна.

Цар Калоян - бляскави качества на държавник и дипломат. На него принадлежи заслугата за извеждането на възстановената българска държава от политическата изолация и утвърждаването на международния й авторитет — и то по време, когато двете части на европейския континент са се вплели в смъртоносен двубой. Големите дипломатически способности на цар Калоян са спечелили на България онзи политически престиж, който се оказва напълно достатъчен, за да се превърне държавата на българите в решаващ фактор за съдбите на Европейския югоизток.

Васил Левски:

1. "Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република"

2. "Чисто народният човек се бори, докато може..., ако не сполучи..., трябва да умре в народната си работа."

3."Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си."

4. "Дела трябват, а не думи!"

"За честните хора такава смърт"

:wors:

• 1 месец по-късно...

по повод първия пост във тази тема - на нейния автор ще кажа, че ние можем да постигнем същата смелост каквато и нашите предци, ала в много трудни моменти

аз няма да кажа, че Левски ми е любимата историческа личност, защото то си е просто вярно и контантно, но затова пък, ще спомена Генерал Владимир Вазов (брат на Иван Вазов). Ако се сещате за клипа на "Йоевано, Йованке" ой е командирът на битката в полята на Дойран, където загива поетът Димчо Дебелянов и която е спечелена с атака на нож! :)

... ще спомена Генерал Владимир Вазов (брат на Иван Вазов). Ако се сещате за клипа на "Йоевано, Йованке" ой е командирът на битката в полята на Дойран, където загива поетът Димчо Дебелянов и която е спечелена с атака на нож! :)

Не знаех, че Вазов е имал брат - военен с такова герочино постижение :computer2:

А за моята любима историческа личност, и аз няма да кажа Левски или Ботев , те са си по презумпция националните герои , на които дължим много. Аз винаги съм изпитвала почитание към личностите, които не са се доказали чак толкова в героични подвизи и битки или пък на полето на международната дипломация. За мен с особена важност са хората, показали на народа посока в духовен план, доближили го до новите идеи на своето време, помогнали му да е в крак с авангардните за тогавашното време постижения на мисълта - в тази категория поставям Гео Милев, Никола Вапцаров - в никакъв случай не заради политическите им пристрастия, а затова защото правят идеите достъпни за много хора, които в този момент имат нужда от това, Пейо Яворов - който показва каква може да бъде българската поезия, Димчо Дебелянов и др.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.