Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Canon спира фотоапаратите с лента

Featured Replies

"Canon" спира фотоапаратите с лента

Японската компания Canon обяви, че спира да разработва нови модели фотоапарати с лента, съобщиха световните агенции.

Причина за решението е огромният успех на цифровите фотоапарати, които могат да снимат и пазят стотици снимки, без да имат нужда от филм, обяви президентът на компанията Цунежи Ушида.

Според президента на Canon фотоапарати с филми скоро ще бъдат използвани само от любители и отделни потребители и няма да бъдат печеливши. За в бъдеще те ще бъдат ограничени само до специални нужди.

От няколко години пазарът на аналогови снимки се свива все повече. В началото на годината гигантите във фотоиндустрията Nikon и Konika Minolta също съобщиха, че напускат бизнеса с лентови фотоапарати.

Info : В. Монитор

Редактирано от Air_Alex (преглед на промените)

Нормално,много други производители вече го направиха.

Лошо , много лошо. Винаги лентовите професионални апарати са били по-добрия избор... За съжаление масовия пазар не го отценява това...

• Автор
Лошо , много лошо. Винаги лентовите професионални апарати са били по-добрия избор... За съжаление масовия пазар не го отценява това...

С Уважение, но не съм съгласен с това : " Винаги лентовите професионални апарати са били по-добрия избор " Какво им е по-доброто ? Цифровите имат по-вече възможности, по-удобни са за да разгледаш снимките в тях (имат дисплей). Също така няма смисъл да ходиш до фото за да ти ги изкарат, просто с USB-то си ги качваш на компютъра. И ред други причини за които в момента не се сещам ;). Bye ;)

Бяха по-добри допреди година,вече цифровите ги надминаха по данни и качество.Въпросът е че цифровите имат много повече възможности да стават по-добри отколкото аналоговите.Много световноизвестни фотографи снимат с цифрова техника вече,нещо на което преди време биха се изсмяли.

аз съм за тези със лента и със филмче

защото пък ако нямаш цветен принтер ко ша праиш със снимките на PC - то

(приемете че наоколо няма фото което може да ги изкара от цифров а само от такъв със филмче)

аз съм за тези със лента и със филмче

защото пък ако нямаш цветен принтер ко ша праиш със снимките на PC - то

(приемете че наоколо няма фото което може да ги изкара от цифров а само от такъв със филмче)

Всяко фото вади цифрови снимки от твой носител вече.Един универсален четец за карти с памет и един Фотошоп в комбинация с хубав принтер струват много по-малко от машина за промиване на аналогови снимки.

Air_Alex , с уважение , но говориш от гледната точка на "аматьор" /с най-добри чувства, и себе си окачествявам така, имам предвид любител-фотограф/

Та мисълта ми е - лентовите апарати в комбинация с добра оптика снимат по-добре. Обработката вече на дигитално ниво , съгласна съм, е напреднала много. Но все пак по-добре да обработиш един качествен оригинал, отколкото да снимаш директно с дигиталните ефекти :) Така си мисля аз поне :)

Иначе и аз ползвам дигитална техника, но както казах - имам се за аматьор, макар че имам завършен курс по фотография / с лентова техника biggrin.gif /

Точно по време на курса имаше един експеримент - снимане с ... кутия от обувки ;) Наистина , осветената фотохартия винаги предава доста точен образ :) Без технологии , без сложни сензори и оптики ... просто кутия, черна боя, станиол и фотосензитивна хартия ;)

Курса по фотография се учи на лентов фотоапарат с огледално рефлексен обектив,аз имам такава Практика която все още прави добри снимки.То са филтри,стативи и прочие глупости.Обаче,много от добрите цифрови фотоапарати имат ръчни настройки.Притежавам и Коника Минолта Dimage Z2 и той можа да снима в ръчен режим,при това прави перфектни снимки които съм показал във темата за авторски снимки.Да не говорим за техника на която само един обектив струва на 1000 лева,просто бъдещето е в цифровата технология.

Хубаво е да си имаш и от двата вида-единия за удобство,а другия-заради романтичните снимчици в рамка... :)

dragozow, не че се заяждам ама "огледално рефлексен обектив" :). Иначе моето мнение е следното: Абсолютно сигурно е че все още хубав апарат с лента прави по-качествена снимка от хубав цифров апарат - най-малкото разделителната му способност е с пъти по-голяма. Друг е въпросът, че ако ще я дигитализираш после ще ти трябва ужасно качествена и скъпа техника за да не загубиш това качество - просто със скенер за 100 лв. няма как да стане. А ако и двата фотоапарата са наистина хубави, разликата трудно се вижда. Тука нещата са почти като аудио дисковете и МП3-ойките, макар, че и двете са цифрови. Т.е. макар едното да е с по-добро качество то разликата е много малка и няма значение в предвид че второто е далеч по-удобно. Да, без съмнение бъдещето е в цифровата техника - това е неизбежно - кой ще ти размотава лента да я проявява, да изкарва снимките, да се чуди след като е снимал дали е излязла или не, като с цифровия всичко е бързо и лесно.

Лично мое мнение - Досега не е измислен дигитален фотоапарат, който да има по-добро качество от лентата. Все пак при лентата имаме гладки очертания, а при цифровите устройства имаме точки, тоест мегапиксели. :)

Друго си е обаче предимството на дигиталните.. снимките можеш да видиш моментално и да пооправиш някои неща на място. Или просто да се направи нова снимка, докато не стане перфектна :)

Уви, технологията отново се разбърза само и единствено от пустата мода. Да, по-удобно е, но е и по-модно. И това е доста важен фактор. А че лентата е с по-добро качество - на малко хора им пука.

Трудно е да се каже с какво точно качество е лентата. Това варира по няколко причини. Най-вече - тя не използва пиксели и еквивалента на качество не е много лесно изчислим. Различни източници говорят за различни числа - от 12 до 20 и косур мегапиксела (говоря за 35mm лента). За среден формат лента се твърди, че може да възпроизведе нещо от порядъка на 50 мегапиксела, а за големия - 200, което при формат 8x10 инча (най-големия) прави 800 мегапиксела. Но ходи го обясни това на средностатистическия потребител, комуто е по-лесно да ползва цифровата фотография и който, кой знае защо, си мисли че тя е по-качествена. А нещата са доста относителни...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.