Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Запитване как да се избегне дълг от починал родител

Featured Replies

Значи ситуацията е следната, мой приятел ми сподели вчера, че баща му имал дълг от порядъка на 10 000 лева, но не бил плащан от 2-3 години, поради финансови затруднения и ме попита, ако баща му почине, на него ли се пада да го изплаща, след това и му казах, че сигурно ще му вземат имущество на същата стойност, а той ми каза, че нямал нищо на негово име, всичката техника и някоя друга мебел били на името на майка му, а къщата в която живеят, на името на бащата на майка му и така се оказва, че дълга не може да бъде погасен след смъртта му. И сега въпросът ми дали дълга се прехвърля на него и ако е ДА, как може да бъде избегнат (ако е възможно това).

Имаш право да го наследиш изцяло....с всичките му активи и пасиви.......а имаш право и на отказ от наследство изцяло, но тогава освен дълга ще загуби и активите. Пресмятате кое колко и си правите избора.

Как така ако баща му почине?Болен ли е човека ??Предполагам става дума за кредит.Няма ли застраховка този кредит,нека си погледнат документите.По принцип в договорите се включва застраховка при смърт или нетрудоспособност на титуляра от застрахователната компания да погасят определена сума.В моя случай когато баща ми лека му пръст почина , заема се наложи да го погася защото нямаше застраховка.След това имаше компютър на изплащане на негово име и не го бяхме плащали 1-2 години..Е дойде писмо,съдия изпълнител и т.н и т.н като наследници се определят всички...при нашия случай майка като съпруга и аз и сестра ми като деца-дойдоха на всеки по отделно извлечения с равни суми,които да изплатим.След това Майка имаше кредит,станаха едни проблеми със сърцето претърпя операция и от застрахователната компания и покриваха ежемесечно сумата по кредита за период от около 1 година докато излезе решение от ТЕЛК и  я пенсионираха по болест.С две думи нека се погледне договора какво има и какво няма,жалко за твоя приятел и тяхното семейство,дано се оправят с трудната ситуация с тея банки станахме роби..

ПО въпроса ти дали ще му вземат имуществото,банките първо напипват и разучават къде работиш откъде имаш доходи и прочие..правят запор на заплати ,до отнемане на имущество ако им съдействаш няма да се стигне според мен.Каквото е дала банката рано или късно ще си го вземе това е ..

• Автор

Ами отново говорих с него и ми каза, че нямат такава застраховка, а него го интересува този дълг да не остане на него, както бях споменал в поста си по горе "нямал нищо на негово име, всичката техника и някоя друга мебел били на името на майка му, а къщата в която живеят, на името на бащата на майка му" така, че в неговото наследство няма да има никакви активи, само пасиви, следователно да се откаже от наследство един ден, ще бъде най добрия вариант, така ли да го разбирам ?

И все пак към какво дължи пари и това е важно!

• Автор

И все пак към какво дължи пари и това е важно

Каза ми към пощенска банка

Заглавието на темата е май най-интересното. За да се "избегне" дълг, е добре да не се вземат кредити.

Ако се налага, е добре да се връщат, пък дори и били на името на родител - нещо чест, достойнство...

По същество, кажи на приятеля си да помисли и да коментира с баща си какво могат да предприемат, за да върнат кредита. Кажи му, че е по-добре да не влиза в руслото на вечно мрънкащ неудачник.

От правна гледна точка, кредиторът има право да се удовлетвори от масата на наследството, като както беше казано, наследниците на човека ще имат избор дали да приемат или не наследството. Ако го приемат, ще дължат връщане на задължението като тяхно. Ако не - кредиторът си има способи за удовлетворяване от масата на наследството, без да има право на претенции към наследниците.

Частни случаи - опити за използване на част от наследството от наследници с отказ, откриване на задължения след факта на приемане на наследството, завещание и спорове между наследници.

Значи ситуацията е следната, мой приятел ми сподели вчера, че баща му имал дълг от порядъка на 10 000 лева, но не бил плащан от 2-3 години, поради финансови затруднения и ме попита, ако баща му почине, на него ли се пада да го изплаща, след това и му казах, че сигурно ще му вземат имущество на същата стойност, а той ми каза, че нямал нищо на негово име, всичката техника и някоя друга мебел били на името на майка му, а къщата в която живеят, на името на бащата на майка му и така се оказва, че дълга не може да бъде погасен след смъртта му. И сега въпросът ми дали дълга се прехвърля на него и ако е ДА, как може да бъде избегнат (ако е възможно това).

Съвет:

Не търси съвети от знайни и незнайни "специалисти" и хора незапознати професионално с материята. Отговора на зададения от теб въпрос се съдържа на 100% в Закона за наследството. Ако нямаш средства за консултация с компетентен юрист, просто прочети Глава Четвърта от ЗН, чл.48-68. Това е един от най ясно и недвусмислено съставените закони в гражданското законодателство на Татковината ни. Просто отдели половин час и прочени това, което съм ти посочил и ще ти стане ясно как да действаш ти или приятелят ти. Отговори от сорта: "когато умря баба ми или когато дядо ми..." няма да ти свършат работа, а могат само да те объркат повече.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.