Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да свържа два рутера с Bridge

Featured Replies

Здравейте, направо ще обясня проблема при мен. На село, в къщата на баба ми и дядо ми няма интернет. Научих, че съседите имат кабелен интернет, но нямат рутер. Дадох им моя TP-Link WR-740N и им го настроих. Интернета им е със статичен IP. Хубаво, но сигнала на рутера едвам преминава стената към съседите, затова се налагаше да поставям лаптопа си, за да се свържа към рутера ми в съседите. Съвсем наскоро реших да си взема втори рутер, TP-Link WR-542G, но каквото и да правех, не можах да го настроя като повторител. Ъпгрейднах фърмуера му до последната версия и пак нищо. Исках да помоля за помощ или съвет как да направя изобщо някаква мостова връзка между двата рутера, мога и да разменя рутерите, т.е 740N да е вкъщи, а 542G да е в съседите, но не знам дали ще стане. Ще съм благодарен за всеки съвет.

Ще станат нещата, като размениш рутерите, но лошото е че  542G е стар модел и не поддържа N стандарта от където ще падне скоростта на свързаност . Ако в стандартните настройки на 740N нямаш опция universal repeater, то ще се наложи рутера да се префлашне с алтернативен фърм /пример OpenWRT/ където вече нещата ще станат !

• Автор

Ще ме насочите ли само точно коя версия на openwrt да инсталирам, ако може и линк, защото се притеснявам ако объркам нещо да се повреди безвъзвратно. Благодаря!

Погледни точната версия на рутера /пример 740N v.4.23/ после намирате  тук  squashfs-factory за модела, като това е последната стейбъл версия !

• Автор

След като успея да го инсталирам през фърмуерен ъпгрейд, какво да правя нататък?

Стигни до там пък ще помагаме, ако трябва и с картинки  :wink12:

И имай в предвид . че като се флашне рутера радиото ще е изключено по подразбиране да не се шашнеш , че не светва!

Редактирано от JohnTRIVOLTA (преглед на промените)

• Автор

Добре, ще направя инсталацията утре, благодаря за помощта досега. Преди да започна утре, ще съобщя тук. Приятна вечер JohnTRIVOLTA!!! :)

Подобно, ако нещо не ти е ясно недей експериментира, по-добре попитай първо колкото и да звучи глупаво зададеният въпрос пример т.е. да не се притесняваш от това от колкото да брикнем у-вото!

• Автор

Има някои неща, които все още не разбирам, но това не ме отказва да опитам. Благодаря ти отново, ще питам за всичко, преди да го направя. Ето ще задам няколко въпроса:

1. Качил съм снимка от контролния панел на рутера, за да покажа, че хардуерната му версия е 4, ако трябва ще снимам и самия рутер, ако има значение точно каква четвърта версия е той. Точния файл, който трябва да изтегля е openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin, нали?

2. Трябват ли някакви специални настройки за рутера в съседа - 542G, т.е да мога да свържа 740N към другия без да променям настоящите настройки на 542G?

3. Възможно ли е, ако се 'брикне' устройството, то да бъде вече напълно неизползваемо или има ли известен шанс за поправяне?

4. Какъв допълнителен софтуер е необходим за да включа 'wi-fi' функцията, след инсталиране на openwrt?

5. След като бъде флашнат фърмуера, трябва да свържа рутера с лан кабел към лаптопа, за да се довърши инсталацията, нали?

post-361470-0-36345700-1441834301_thumb.

Преди да си започнал да префлшваш рутери с друг фърмуер, защо не пробваш да ги свържеш с WDS, който е наличен в сток фърмуера и на двата рутера. Според мен при тези рутери от този клас едва ли ще е от значение технологията, по която се свързват, когато се ползват като повторител все ще е зле и като скорост и като надеждност на връзката, но въпреки това може да ти върши някаква работа. 

Има някои неща, които все още не разбирам, но това не ме отказва да опитам. Благодаря ти отново, ще питам за всичко, преди да го направя. Ето ще задам няколко въпроса:

1. Качил съм снимка от контролния панел на рутера, за да покажа, че хардуерната му версия е 4, ако трябва ще снимам и самия рутер, ако има значение точно каква четвърта версия е той. Точния файл, който трябва да изтегля е openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin, нали?

2. Трябват ли някакви специални настройки за рутера в съседа - 542G, т.е да мога да свържа 740N към другия без да променям настоящите настройки на 542G?

3. Възможно ли е, ако се 'брикне' устройството, то да бъде вече напълно неизползваемо или има ли известен шанс за поправяне?

4. Какъв допълнителен софтуер е необходим за да включа 'wi-fi' функцията, след инсталиране на openwrt?

5. След като бъде флашнат фърмуера, трябва да свържа рутера с лан кабел към лаптопа, за да се довърши инсталацията, нали?

По точка 1 гледаш лепенката от долна страна на рутера , трябва да е нещо така - " Model-TL-WR740N    Ver:4.23 " пример !

По точка 2 не е необходимо.

По точка 3 има минимална възможност, но се е случвало .

По точка 4 никакъв, просто е изключен от фърма включва се в последствие от меню WiFi -има си бутон "Enable" .

По точка 5 точно така, като преди флаша също рутера да е ресетнат по подразбиране и ръчно е зададен адрес на лана от същата мрежа но различен от този на рутера - пример 192.168.1.10/255.255.255.0  на PCто с което ще флашваш!

• Автор

Към exwol: вече опитах няколко пъти да използвам вградената за това функция, но не се получи. Затова искам да опитам по по-рискования начин. Ще попитам още нещо: тъй като 542G ще е в съседите и има адрес 192.168.1.1, значи този вкъщи трябва да е с адрес 192.168.1.10. След флаша като свържа лаптопа и рутера - 740N, да въведа в браузъра на лаптопа 192.168.1.10, а не 192.168.1.1, така ли?

Към exwol: вече опитах няколко пъти да използвам вградената за това функция, но не се получи. Затова искам да опитам по по-рискования начин. Ще попитам още нещо: тъй като 542G ще е в съседите и има адрес 192.168.1.1, значи този вкъщи трябва да е с адрес 192.168.1.10. След флаша като свържа лаптопа и рутера - 740N, да въведа в браузъра на лаптопа 192.168.1.10, а не 192.168.1.1, така ли?

Не, при WDS е така както го мислиш ! Прави се WirelessClient/WWAN/ , добавя се още един WLAN който ще ти е AP и се бриджва с LAN на който адресацията ще е каквато пожелаеш, различна от 192.168.1.0/24 т.е ще си имаш твоя частна мрежа!

• Автор

Добре, но преди да го настроя като повторител, 542G е с адрес 192.168.1.1,а другия трябва да е с 192.168.1.10, така ли?

За да мога изобщо да вляза в контролния панел на openwrt. Ако бъркам нещо ме поправи.

Добре, но преди да го настроя като повторител, 542G е с адрес 192.168.1.1,а другия трябва да е с 192.168.1.10, така ли?

За да мога изобщо да вляза в контролния панел на openwrt. Ако бъркам нещо ме поправи.

Не той ще си вземе по DHCP подобен адрес от 542G рутера - може и статично да се вкара не е проблем, но това след като се флашне ще се прави !

• Автор

Добре, значи да оставя 542G с 192.168.1.1 и 740N с 192.168.0.1, както са си по принцип, така ли?

Добре, значи да оставя 542G с 192.168.1.1 и 740N с 192.168.0.1, както са си по принцип, така ли?

Да като след флашването 740N ще е и той на 192.168.1.1 по подразбиране в последствие ще му сменим адреса за да не се дублира с този на 542G

Ще ти направя няколко шота от фърма на същия за да послужи нагледно какво се прави ... последно коя е версията точно на 740N?

Направих шотове но се налага да изляза сега, после ще ги постна ! Гледай ти да влашнеш рутера с правилната версия !

• Автор

Всичко е готово и работи прекрасно! Последвах точните стъпки и сега вече имам безжичен интернет в почти цялата къща у дома. Благодаря ти JohnTRIVOLTA за прекрасните и лесно изпълними инструкции, както и за целия ти труд по разрешаването на проблема ми. Вярно, скоростта не е кой знае какво, но е по-добре от нищо. Благодаря!

post-361470-0-56197400-1441888494_thumb.

post-361470-0-69604500-1441888496_thumb.

Моля, заповядай отново ! Може да позиционираш рутера сега, там където ще хваща от другия най-добре сигнал, а ако основния рутер беше N стандарт и той , то скороста можеше да е осезаемо по-висока !

• Автор

Радвам се, че има толкова добри хора, които помагат на хора в подобна задънена улица като мен. Скоро мисля да си взема рутер с N стандарт, но важното също е , че вече знам как да го настройвам и да се нагаждам според нуждите ми. Много добро ти пожелавам JohnTRIVOLTA и всяко добро, което правиш на такива като мен, а и на други, да ти се връща многократно. Хиляди огромни благодарности!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.