Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Валидност на лична карта

Featured Replies

Търся помощ от хора които им се е случвало подобно нещо или запознати с законодателството относно валидност на лична карта.

Синът ми стана на 18 и си подаде заявление за издаване на нова лична карта в законовия едномесечен срок. Времето за издаване е на новата е 1 месец от подаването на заявлението. Във времето до като чака за новата карта да бъде издадена кара и шофьорски курс. Въпросът ми е след като старата карта е с изтекъл срок същата дали е документ удостоверяващ самоличност и дали с нея можеш да се явиш на изпит /листовки/.

Търся помощ от хора които им се е случвало подобно нещо или запознати с законодателството относно валидност на лична карта.

Синът ми стана на 18 и си подаде заявление за издаване на нова лична карта в законовия едномесечен срок. Времето за издаване е на новата е 1 месец от подаването на заявлението. Във времето до като чака за новата карта да бъде издадена кара и шофьорски курс. Въпросът ми е след като старата карта е с изтекъл срок същата дали е документ удостоверяващ самоличност и дали с нея можеш да се явиш на изпит /листовки/.

Да - щом е с бележката с входящия номер за смяната - старата ЛК си е валиден документ. Може да си я ползва навсякъде. Не е добре само да се цитира в някакви документи - примерно пълномощно или договор, защото новата ще е с друг номер (това си е ясно, ама понякога се забравя)

За съжаление след изтичане на срока на старата му лична карта, тя реално не може да е документ за пред органите на държавата. Преди година имах подобен случай и трябваше спешно да ми я сменят.

Жорка! Сам си го написал: "Не е добре само да се цитира в някакви документи - примерно пълномощно или договор, защото новата ще е с друг номер (това си е ясно, ама понякога се забравя)"

Но това, което си казал, ще се цитира в документите. Най добре е да попита, но аз вече минах през тази процедура - не се признава.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Бате Стефчо, като казваш, че не се признава - притежателя на тази карта със изтекъл срок дали е български гражданин, който в законовите срокове е подал заявление за нова карта и не се ли ограничават правата му в този случай.

За съжаление след изтичане на срока на старата му лична карта, тя реално не може да е документ за пред органите на държавата. Преди година имах подобен случай и трябваше спешно да ми я сменят.

Жорка! Сам си го написал: "Не е добре само да се цитира в някакви документи - примерно пълномощно или договор, защото новата ще е с друг номер (това си е ясно, ама понякога се забравя)"

Но това, което си казал, ще се цитира в документите. Най добре е да попита, но аз вече минах през тази процедура - не се признава.

От това, което си написал излиза, че спазвайки сроковете от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Чл. 31. (2) В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.
(3) По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока й на валидност.
(4) Личните карти се издават в срок до 30 дни от датата на подаване на заявлението.

за тези до 60 дни лицето ще е без валидно ID - нелегално един вид ???   

:ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :P  :P  :P  :P

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Бате Стефчо, като казваш, че не се признава - притежателя на тази карта със изтекъл срок дали е български гражданин, който в законовите срокове е подал заявление за нова карта и не се ли ограничават правата му в този случай.

Ами аз бях с картата с изтекъл срок. И нотариуса ме накара веднага да я сменя за да продължим процедурата. Направиха ми я за другия ден срещу, мисля че беше 25 лева, но за парите не съм сигурен.Номера на личната карта ще присъства в удостоверението му за полагане на единият от двата изпита пред КАТ.Колкото до временната бележка, то тя важи за улицата, като ти поискат личната карта за проверка.Има съществена разлика. При единият случай ще се издават документи за правоуправление и то точно от полицията. Смяташ ли, че няма да го забележат?Виж, за правата, на гражданина като такъв( визирам твоя и на синът ти случай, съм съгласен с теб.Аз не съм юридическо лице и не зная законите като тях, но понеже се познаваме с теб, реших да ти отговоря, защото двата случая са много близки - вашият и моят.Попитай в паспортна служба. Ще получиш веднага компетентен отговор.

От това, което си написал излиза, че спазвайки сроковете от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

за тези до 60 дни лицето ще е без валидно ID - нелегално един вид ???   

:ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :P  :P  :P  :P

Мерси, но явно не си разбрал. Да не задълбаваме, защото казах, че не съм юрист. Не бъди и ти. Единствено, което съвпада е  точка 3, за която и аз му написах. Законовият срок почти всеки го знае че е 30 дни.

"Направиха ми я за другия ден срещу, мисля че беше 25 лева, но за парите не съм сигурен."

• Автор

Благодаря за отговорите!

Става въпрос, не за сделки с имоти и т.н., нито за някакви големи неща, а просто с тази карта да докажеш самоличност при явяване на изпит. Но не те допускат до изпит защото си "нелегален" въпреки, че си спазил всички законови разпоредби и срокове!?! Това чудо сигурно го има само в България. И затова сме държава от  третия свят поради липса на четвърти /и бежанците не щат да стоят тука/.

Благодаря за отговорите!

Става въпрос, не за сделки с имоти и т.н., нито за някакви големи неща, а просто с тази карта да докажеш самоличност при явяване на изпит. Но не те допускат до изпит защото си "нелегален" въпреки, че си спазил всички законови разпоредби и срокове!?! Това чудо сигурно го има само в България. И затова сме държава от  третия свят поради липса на четвърти /и бежанците не щат да стоят тука/.

Аз като казах за нотариус или адвокат, съвсем не съм казал че случаят с мен е бил за имоти , а именно за полагане на изпит пред КАТ за друга категория, приятелче. Не ми се пишеше надълго и на широко. Само дето се указа, че личната ми карта беше с изтекъл срок, което дори аз не знаех.

• Автор

Аз като казах за нотариус или адвокат, съвсем не съм казал че случаят с мен е бил за имоти , а именно за полагане на изпит пред КАТ за друга категория, приятелче. Не ми се пишеше надълго и на широко. Само дето се указа, че личната ми карта беше с изтекъл срок, което дори аз не знаех.

Сега вече разбрах, че за времето докато чакаш да ти стане новата карта си напълно безправен гражданин на тази наша държава.

На всичкото отгоре никъде в "Закона за личните документи" не е написан и един ред за времето през което си със карта с изтекъл срок и си подал заявление за издаване на нова в законовите срокове.

Направиха ми я за другия ден срещу, мисля че беше 25 лева, но за парите не съм сигурен.

маааалко повечко е.

Обикновена услуга до 30 дни - 18 лв.
Бърза услуга до 3 работни дни - 36 лв. (18 х 2)
Експресна услуга до 8 раб. часа - 90 лв. (18 х 5)

Сега вече разбрах, че за времето докато чакаш да ти стане новата карта си напълно безправен гражданин на тази наша държава.

На всичкото отгоре никъде в "Закона за личните документи" не е написан и един ред за времето през което си със карта с изтекъл срок и си подал заявление за издаване на нова в законовите срокове.

И освен това - нов документ (не първи) се издава въз основа на базата данни на МВР, а не на основание стария документ.

• Автор

От 20 дена сме подали за "Обикновена услуга" и до 30 дни и ще трябва да чакаме.

Този въпрос е пропуск в нормативната уредба и явно и други хора са страдали от това.

Дали не може да се постави въпроса за някакво решение до Омбудсмана на републиката?

И понеже си говорим за нашата "мила родина" - както казваше един "мили родни картинки" - в момента съм с ... по-различно IP.

Тези дни ще си сменям шофьорската книжка - документа, пластиката - със местен такъв. Процедурата е макс опростена - плащам, пращам старата и формуляра по пощата и след до 3 седмици ми връщат новата. През това време (и през останалото), когато карам - не е нужно да я нося в себе си.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

И понеже си говорим за нашата "мила родина" - както казваше един "мили родни картинки" - в момента съм с ... по-различно IP.

Тези дни ще си сменям шофьорската книжка - документа, пластиката - със местен такъв. Процедурата е макс опростена - плащам, пращам старата и формуляра по пощата и след до 3 седмици ми връщат новата. През това време (и през останалото), когато карам - не е нужно да я нося в себе си.

В белите държави е така, пък тука още не е минал ренесанса и се прави така, че на човека да се създават проблеми, а не да се решават.

Днеска след разговори с паспортна служба на МВР ми казаха, че картата важи до издаване на нова. Това си е законово положение чл.32, ал. 2 от "Закона за българските лични документи".

Има обаче институции за които законите не важат - като ДАИ, те провеждат шофьорските изпити и те не признават документите и законите на милата ни Република.

Още веднъж благодаря на всички включили се в темата.

Редактирано от AGD (преглед на промените)

Има голяма вероятност ЛК да е готова на 10-15 ден и служителят да я държи в бюрото. Така че като си чакал 20 дни - попитай и кажи, че ония не признават старата. Може и да ти я дадат.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.