Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е SAN?

Featured Replies

Здравейте, някой може ли да ми обясни какво е това SAN? Благодаря ви предварително!  

преди 9 минути, bobi619 написа:

Здравейте, някой може ли да ми обясни какво е това SAN? Благодаря ви предварително!  

SAN е мрежови и сторидж устройства, които предоставят дискови масиви на клиентски машини

• Автор

Благодаря за отговора! Имате ли повече информация на български език за тези устройства, аз намирам само на английски, но немога да разбера нищо заради сложната терминология, благодаря Ви още веднъж! 

преди 10 минути, bobi619 написа:

Благодаря за отговора! Имате ли повече информация на български език за тези устройства, аз намирам само на английски, но немога да разбера нищо заради сложната терминология, благодаря Ви още веднъж! 

Като начало както ви обясних по-горе това не е едно устройство а цяла мрежа. И за съжаление не съм срещал подробни описания на български. Но ако публикувате тук някакъв списък с термини ще се опитам да ви ги обясня

Ето ти малко информация на български език:"

SAN

Storage area network (SAN) - архитектура за свързване на отдалечени устройства за съхранение на данни със сървър, така че операционната система да ги разпознава като локални. SAN технологията се използва предимно в големи организации.
SAN обединява SCSI и DAS устройства чрез високо-скоростна мрежа, която може да трансферира голям обем данни. Операционните им системи подържат собствени файлови системи, които не се споделят от логическите устройства в мрежата (LUNs).
За разлика от NAS устройствата, които работят с файл-базирани протоколи като NFS и SMB/CIFS, SAN работят с протоколи от ниско ниво. Въпреки разликите между двете архитектури, вече е възможно те да се комбинират в т.нар. SAN-NAS хибрид.
Сред предимствата на SAN са по-лесното управление и администриране и по-голямата гъвкавост, тъй като физическото разоложение на съхраняващите устройства е без значение. Друго предимство е възможността за boot-ване на сървърите директно от SAN, което позволява бърза и лесна подмяна на дефектни сървъри (SAN се преконфигурира така, че да използва LUN устройствата на в мрежата на отказалата машина).
Повечето SAN архитектури подържат по-ефективни процеси на възстановяване при загуба, тъй като обхващат отдалечени  вторични сторидж масиви. Това позволява репликация на данните от специализирани SAN устройства, софтуер на сървъра или контролери за дискови масиви. Освен това за да се разшири действието на SAN и върху IP WAN мрежи (които са сравнително евтин начин за трансфер на данни на големи разстояния) са разработени протоколите FCIP и iSCSI.
Повечето SANs ползват Fiber Channel мрежи - инфраструктура, изградена специално за сторидж комуникации, тъй като предоставя по-бърз и надежден достъп в сравнение с протоколите от високо ниво, ползвани при NAS. Освен това вече са избегнати повечето проблеми по съвместимостта между хардуерните устройства на различни производители. "

• Автор

Благодаря Ви! Напълно достатъчна ми е тази информация за SAN. Може ли да Ви помоля, ако имате информация за backup и архивиране (определения), видове backup (Full, Incremental, Differential) и Backup software, how the backup runs,  archive bits,  modified date, да я споделите с мен или да ме ориентирате къде мога да я намеря. Още веднъж благодаря!

преди 23 минути, bobi619 написа:

Благодаря Ви! Напълно достатъчна ми е тази информация за SAN. Може ли да Ви помоля, ако имате информация за backup и архивиране (определения), видове backup (Full, Incremental, Differential) и Backup software, how the backup runs,  archive bits,  modified date, да я споделите с мен или да ме ориентирате къде мога да я намеря. Още веднъж благодаря!

Бекъп - регулярно създадени копия на информацията

архив - инцидентно създадено копие на информацията

Пълен бекъп - създава се копие на цялата информация

диференциален бекъп - създава се копие на информацията от последния пълен бекъп

инкрементален бекъп - създава се копие на информацията от последния бекъп (без значение какъв)

За останалите неща - има доста дебели книги (за бекъп планове, инфраструктури и т.н.)

П.П. И след като зададохте въпроса си в тази тема, защо пуснахте нова?

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.