Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Най-най-най-най мързелива IDE за C/C++

Featured Replies

Трябва ми възможно най-мързеливата IDE за C/C++. Възможно по-компактна, но едновременно с това да ми довършва и замества необходимото, че много ме мързи. Давайте идеи. :D

CodeLite? Наскоро гледах новина тук в калдата за Visual Studio Code, но май е само текстов редактор. Друг вариант е да ползваш текстов редактор и компилатор отделно.

Редактирано от RJ45 (преглед на промените)

В момента ползвам CodeBlocks. Искам нещо, което може да допълва по-добре от него, но да не е 1GB+ като NetBeans. CodeLite никога не съм пробвал, обаче не съм очарован от Visual Studio Express - хич им го няма интелисенса на безплатната верия..то и нормално, ама..,

Бих хвърлил едно око на CLion - нямам конкретен опит точно с него, но работя с WebStorm - друг продукт на същата компания (всичките им неща ползват една и съща платформа). Недостатък е, че работят в Java, та са тромавички на по-бавен компютър, но пробвай и сам си прецени.

преди 1 час, simtech написа:

В момента ползвам CodeBlocks. Искам нещо, което може да допълва по-добре от него, но да не е 1GB+ като NetBeans. CodeLite никога не съм пробвал, обаче не съм очарован от Visual Studio Express - хич им го няма интелисенса на безплатната верия..то и нормално, ама..,

IntelliSense-а си е еднакъв с платените версии. Express е старо също така, Community е новото "безплатно" VS. По-добро IDE няма, с уговорката че работи само под Windows (dealbreaker за много хора). Ама те истинските програмисти пишат на vim :)

преди 19 минути, maxim4o написа:

IntelliSense-а си е еднакъв с платените версии. Express е старо също така, Community е новото "безплатно" VS. По-добро IDE няма, с уговорката че работи само под Windows (dealbreaker за много хора). Ама те истинските програмисти пишат на vim :)

VS нещо при C++ го няма интелисенса. Инсталирам, пиша си, една подсказка не изскочи, пък е пуснат. А за програмистите - идеята ми е, че знам какво пиша, но не мързи да го напиша. Ако може да ми допълва - перфектно. Има доста ИДЕ-та, конкретно? Има изискване за добро съотношение функционалност/производителност. Не искам като цъкна на сорс файл за преглед да го отваря по 5 минути, докато се зареди.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 11 минути, simtech написа:

VS нещо при C++ го няма интелисенса. Инсталирам, пиша си, една подсказка не изскочи, пък е пуснат. А за програмистите - идеята ми е, че знам какво пиша, но не мързи да го напиша. Ако може да ми допълва - перфектно. Има доста ИДЕ-та, конкретно?

При мен го има, сигурен ли си че използваш сравнително нова версия и си link-нал и include-нал всички библиотеки от които очакваш IntelliSense?

преди 13 минути, maxim4o написа:

При мен го има, сигурен ли си че използваш сравнително нова версия и си link-нал и include-нал всички библиотеки от които очакваш IntelliSense?

Няма ги дори подсказките за библиотеки и функции, които дори Notepad++ дава. Нищо. Цъкам си нов сорс файл на C++ - това е. А и със своите над 600МБ не е най-леката.

преди 13 минути, simtech написа:

Няма ги дори подсказките за библиотеки и функции, които дори Notepad++ дава. Нищо. Цъкам си нов сорс файл на C++ - това е.

А първоначално правиш ли проект в който файла да седи? Без да има проект VS не дава IntelliSense, да.

Ако исках да правя проект, щях да направя. Не искам то да ми казва аз какво да правя. Пиша си нещата в отделни файлове и си ги записвам както ми харесват.

преди 12 минути, simtech написа:

Ако исках да правя проект, щях да направя. Не искам то да ми казва аз какво да правя. Пиша си нещата в отделни файлове и си ги записвам както ми харесват.

Разбирам те, но за съжаление VS (и повечето IDE-та) работят в много ограничена функционалност извън проект - което не е толкова изненадващо, проектът под една или друга форма е основната организираща единица в почти всяко IDE.

преди 21 минути, maxim4o написа:

Разбирам те, но за съжаление VS (и повечето IDE-та) работят в много ограничена функционалност извън проект - което не е толкова изненадващо, проектът под една или друга форма е основната организираща единица в почти всяко IDE.

CodeBlocks дава подсказки просто като си пусна нов файл, не че там не се опитва да ти набута проект. Като цяло и не ми се ползва майкрософстското ИДЕ, заради определена обвързаност с МС функциите на операционната система. Питам за алтернативни възможности, на които инсталатора им да не е по 0.6-1ГБ и да не се опитват да ми набутат инсталации на 5 допълнителни фреймърка или 3 версии на джава като НетБеанс.
Харесвам неща, които са малки и мощни общо взето.

преди 10 минути, simtech написа:

CodeBlocks дава подсказки просто като си пусна нов файл, не че там не се опитва да ти набута проект. Като цяло и не ми се ползва майкрософстското ИДЕ, заради определена обвързаност с МС функциите на операционната система. Питам за алтернативни възможности, на които инсталатора им да не е по 0.6-1ГБ и да не се опитват да ми набутат инсталации на 5 допълнителни фреймърка или 3 версии на джава като НетБеанс.

Няма обвързаност, ако го направиш като хората. Занимавам с портване на софтуер от Windows към OS X, платформено-зависимите функции не са много. Ако пишеш със STL, в повечето случаи програмата ти ще се компилира и под повечето други платформи :) 

Без проект който да обедява compile unit-ите в някакво логическо цяло няма как да получиш хубав интелисенс.  Абе проекта е като цяло малък overhead, а има много предимства, learn to love it :) 

преди 11 минути, maxim4o написа:

Няма обвързаност, ако го направиш като хората. Занимавам с портване на софтуер от Windows към OS X, платформено-зависимите функции не са много. Ако пишеш със STL, в повечето случаи програмата ти ще се компилира и под повечето други платформи :) 

Без проект който да обедява compile unit-ите в някакво логическо цяло няма как да получиш хубав интелисенс.  Абе проекта е като цяло малък overhead, а има много предимства, learn to love it :) 

Друго освен Visual Studio?

преди 41 минути, simtech написа:

Друго освен Visual Studio?

Под Windows по-добро няма. Субективно мнение, естествено.

преди 9 часа, maxim4o написа:

Под Windows по-добро няма. Субективно мнение, естествено.

Ще кажеш...че все едно ползваш Линукс...

...Разцъках Visual Studio. С проект. Излязоха някакви подсказки. Но проекта го създава по 20 секунди. И пак не е това, което дори КодеБлокс ми дава. Явно си оставам с него, нямам повече време да се занимавам с експерименти.

преди 13 часа, simtech написа:

Ще кажеш...че все едно ползваш Линукс...

...Разцъках Visual Studio. С проект. Излязоха някакви подсказки. Но проекта го създава по 20 секунди. И пак не е това, което дори КодеБлокс ми дава. Явно си оставам с него, нямам повече време да се занимавам с експерименти.

20 секунди са ти проблем? Проектът се създава веднъж. Или мислиш да правиш Hello World няколкостотин пъти, че създаването на проекта е най-времеотнемащия аспект?

Въобще не съм убеден че IntelliSense-а на C::B е сравним с този на Visual Studio, има причина всички сериозни девелопъри под Windows да ползват VS, не C::B.

Иначе пиша най-вече на Mac, с Xcode - който за нищо не става, ползваме го само защото няма реална алтернатива под OS X.

преди 1 час, maxim4o написа:

20 секунди са ти проблем? Проектът се създава веднъж. Или мислиш да правиш Hello World няколкостотин пъти, че създаването на проекта е най-времеотнемащия аспект? Въобще не съм убеден че IntelliSense-а на C::B е сравним с този на Visual Studio, има причина всички сериозни девелопъри под Windows да ползват VS, не C::B. Иначе пиша най-вече на Mac, с Xcode - който за нищо не става, ползваме го само защото няма реална алтернатива под OS X.

Всъщност ползват и NetBeans. Всъщност дори и да създам проект е куцо. Всъщност CodeBlocks няма нищо, което да се казва IntelliSense.  Всъщност освен всичко останало, обичам да тествам и парчета код. От всички, които пробвах - CB, VS, CodeLite и т.н CB са единствените, които да не ми дават наклон на...живота...какво точно искам да правя.

Най-доброто IDE е KDevelop. Никво студио не може да му стъпи на малкия пръст, но досега не е работел на Виндовс. Като гледам е още бета https://www.kdevelop.org/screenshots/kdevelop-5-pre-alpha-windows http://krf.kollide.net/files/work/kdevelop/ Като гледам не си пробвал и друго много добро IDE http://www.qt.io/ide/

преди 22 часа, simtech написа:

Всъщност ползват и NetBeans. Всъщност дори и да създам проект е куцо. Всъщност CodeBlocks няма нищо, което да се казва IntelliSense.  Всъщност освен всичко останало, обичам да тествам и парчета код. От всички, които пробвах - CB, VS, CodeLite и т.н CB са единствените, които да не ми дават наклон на...живота...какво точно искам да правя.

Не съм чул някоя сериозна фирма да ползва NetBeans за C++. Пък за Java Eclipse е стандартът. NetBeans май го ползвахме в университета за разни прости Java упражнения, не е сериозно IDE.

Всъщност пробвал ли си Eclipse? Според мен не става, но може пък на теб да ти хареса. Работи и под Windows, поддържа C++ (и още бая езици, ако ти се допише на нещо много езотерично).

Мене като ме мързи си карам с това което има, а не инсталирам и пробвам 1001 IDE-та

преди 14 часа, ined написа:

Мене като ме мързи си карам с това което има, а не инсталирам и пробвам 1001 IDE-та

Ако 1 път проби може да ти спести много труд след това - има някакъв смисъл.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.