Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя операционна система да избера за домашен компютър?

Featured Replies

Здравейте. Става въпрос за домашен компютър. Аз съм инженер и се занимавам с наука в областта на машиностроенето, електрониката и архитектурата. Колебая се между безплатни за мен  Windows 10 Enterprise, Solid Works, Solid Edge, Siemens NX, CATIA, Autodesk BIM, ArchiCAD и други. Сравнено със CAE Linux 2013,  която е напълно безплатна дистрибуция идваща с много подобен на горните безплатен софтуер, който се управлява, чрез програмиране в терминал - текстови команди, който лично на мен са ми непознати и без литература и обучаващи материали за тях. От друга страна не искам чрез вируси да ми виждат проектите, работата и това, което правя на компютъра. То не че на Линукс чрез добавяне на неподходящ текстов ред в дистрибуцията не могат да те следят.  Както ме е и страх да не ми потропат на вратата на жилището ми за проверка на софтуер. Какво да избера. Предварително много Благодаря на всички за отговорите.

Редактирано от bozho76 (преглед на промените)

Слагай Линукса,командите ще се научат лесно! Но не съм сигурен какъв софтуер ще използваш,дали на линукса ще може да го използваш?! Относно Windows 10,въобще не ти трябва,сега ще попиташ защо,ето защо :

По-интересното е, че приключи анализа на лицензионното споразумение,с което просто се съгласяваме без да прочетем.Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някои много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас :

*    Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
*    Колко време се използва компютъра
*    Какво пишете по клавиатурата
*    Кои програми сте отворили и какво правите в тях
*    Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
*    Календари, бележки и букмаркове
*    Камера, микрофон и периферия
*    При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

На практика Microsoft си заявяват директно,че ще събират всяка една възможна информация за вас,но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация.Единствения текст по темата е нещо като „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“.Кои са тези партньори,как ще се използва?

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Слагай си тази ОС на която си свикнал да работиш...

преди 48 минути, bozho76 написа:

Здравейте. Става въпрос за домашен компютър. Аз съм инженер и се занимавам с наука в областта на машиностроенето, електрониката и архитектурата. Колебая се между безплатни за мен  Windows 10 Enterprise, Solid Works, Solid Edge, Siemens NX, CATIA, Autodesk BIM, ArchiCAD и други. Сравнено със CAE Linux 2013,  която е напълно безплатна дистрибуция идваща с много подобен на горните безплатен софтуер, който се управлява, чрез програмиране в терминал - текстови команди, който лично на мен са ми непознати и без литература и обучаващи материали за тях. От друга страна не искам чрез вируси да ми виждат проектите, работата и това, което правя на компютъра. То не че на Линукс чрез добавяне на неподходящ текстов ред в дистрибуцията не могат да те следят.  Както ме е и страх да не ми потропат на вратата на жилището ми за проверка на софтуер. Какво да избера. Предварително много Благодаря на всички за отговорите.

"машиностроенето, електрониката и архитектурата" са орел, рак и щука. Аватара и признанието, че сте инженер дава обяснение на тъпотиите, които сте написали. Отивате в близката стъкларница. Поръчвате две стъкла и рамки за тях. В първата слагате Windows 10 Enterprise и после с пиронче окачвате на стената. Втората рамка съответно за CAE Linux 2013 и пак пиронче до първата. Ясно, че Solid Works ще е пиратка, но без Windows 7 няма да се разминете.

Сказките за вируси, "текстови команди" в линукс са дрън-дрън и говори, че и там сте пълна нула. Нека ви заверя. С Ubuntu съм неразделен от 2006г, a с SolidWorks oт 2009г (започнах с версия 2006, днес съм на 2014).

нищо лично

преди 1 час, killchain написа:

То по тази логика дай да не влизаме в Интернет...

-------- мен -------глас-----------

Не казах това! Човека пита и аз му дадох ,реалната информация за десетката от гледна точка на сигурността!

Всеки има свое лично предпочитание какво да ползва и какво не! Като искаш ползвай скапаната десетка,ползвай скапаната осмица и скапания фейсбук,това си е твоя работа,никой с нищо не те е задължил. Това обаче не означава да си затваряме очите за реалните неща и да скриваме информацията от другите,защото на нас ни е кеф и ни удовлетворява!

Има други ОС,които са в пъти по добра алтернатива на W10. Например Линукс / XP / Vista / W7/. ;)

П.П. 1

И се пише "десЕтка",а не "десЯтка"! ;)

П.П. 2

Още,относно W10 :

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

• Автор
преди 14 часа, Eternal Life написа:

Слагай Линукса,командите ще се научат лесно! Но не съм сигурен какъв софтуер ще използваш,дали на линукса ще може да го използваш?! Относно Windows 10,въобще не ти трябва,сега ще попиташ защо,ето защо :

По-интересното е, че приключи анализа на лицензионното споразумение,с което просто се съгласяваме без да прочетем.Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някой много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас :

*    Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
*    Колко време се използва компютъра
*    Какво пишете по клавиатурата
*    Кои програми сте отворили и какво правите в тях
*    Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
*    Календари, бележки и букмаркове
*    Камера, микрофон и периферия
*    При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

На практика Microsoft си заявяват директно,че ще събират всяка една възможна информация за вас,но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация.Единствения текст по темата е нещо като „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“.Кои са тези партньори,как ще се използва?

Предлагам отговора за Най- добър коментар по- темата.

Само да кажа на тези дето ги е страх, от майкрософт да не им открадне нещо. Спокойно, Google ви е откраднал данните по напред. Новоинсталиран Google chrome на windows се синхронизира идеално с Google chrome на линукса ми. Всички отметки и пароли, както и приложения за Chrome ми се появиха от нищото, като си влезнах в gmail акаунта. Така че, щом сте свързани с интернет, всичко каквото правите от компютъра ще ви се знае. Свиквайте

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.