Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Имат ли право да ми слагат фиш в синя зона?

Featured Replies

Здравейте,

Моля прегледайте снимката - тя е ориентировъчна, извадих я от Google Street View.

Моя автомобил беше паркиран точно както този оградения в сиьо, при това бях пратил 2 sms-а за паркиране в синя зона.

За мое най-голямо учудване, след като си свърших работата, която имах при наближаване на колата си, видях лепнат фиш, който глашесе че ми е наложена глоба от 20лв. за неправилно паркиране?!? Направо полудях, понеже и преди съм спирал от лявата час по посока на движението, като на абсолютно никой не съм пречил и съм се съобразявал когато съм паркирал и е нямало никакви проблеми....

В случая дори съм я спрял дори малко по-изнесен вляво. Доколкото знам при еднопосочно движение, може да се спира в крайно ляво, стига това да не пречи на движението... Е нема такава държава! Фиша е лепнат на 1-ви този месец, но понеже нямах време да се разправям, ще го обжалвам в началото на седмицата.

Фиша гласи следното: чл.94 ал.3 от здвп

Доколкото знам това е глоба за паркиране върху тротоар.... Предвид това че е еднопосочна улица и че автомобила беше "настъпил" тротоара, който да има 3 санта от асфалта като височиа, автомобила беше заел точно 10 см от него....

Моля за Вашите коментари и мнения по случая, не съм за 20лв. ама аман от Тъпи служители на общинска охрана!

http://postimg.org/image/8fjtlxaor/

Цитат

(3) (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

Мисля всичко е ясно - нарушил си правилата и няма смисъл да се нервираш.

преди 16 минути, Viiipeer написа:

В случая дори съм я спрял дори малко по-изнесен вляво. Доколкото знам при еднопосочно движение, може да се спира в крайно ляво, стига това да не пречи на движението... Е нема такава държава! Фиша е лепнат на 1-ви този месец, но понеже нямах време да се разправям, ще го обжалвам в началото на седмицата.

Фиша гласи следното: чл.94 ал.3 от здвп

Обжалвай - в най-лошия случай няма да ти уважат жалбата.

За еднопосочвото движение гледай пак там, малко по-надолу - чл.94 ал.4 от ЗДП. Ето ги и двата.

Цитат

Чл. 94. (3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

(4) На път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.

И попитай - какъв им е проблема в момента - че У лево, че е на тротоара или че проверяващия има ... зъбобол.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Снима ли колата си как е стъпила на платното/тротоара?

преди 1 минута, jhoro написа:

Обжалвай - в най-лошия случай няма да ти уважат жалбата. 

Някъде четох, че глобите до 50 лева са необжалваеми, но някой юрист да се произнесе.

• Автор
преди 4 минути, ExaFlop написа:

Снима ли колата си как е стъпила на платното/тротоара?

За съжаление не, понеже бях с майка ми и трябваше  да върша работа в центъра, като и дадох ключовете да се прибере с колата, после ме информира, че са ми сложили фиш, само че аз фиша го отлепих и ако трябва ще пресъздам ситуацията, като го сложа и снимам колата пак на същото място, защото вече се гаврят с народа. не съм за парите, а за принципа!

И още нещо, пред кого да обжалвам фиша? Директно в съда, или в общинска охрана? Имам спомен, че ако отида директно в съда без съставен АУАН ще ми отхвърлят молбата?

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

преди 5 минути, Viiipeer написа:

За съжаление не, понеже бях с майка ми и трябваше  да върша работа в центъра, като и дадох ключовете да се прибере с колата, после ме информира, че са ми сложили фиш, само че аз фиша го отлепих и ако трябва ще пресъздам ситуацията, като го сложа и снимам колата пак на същото място, защото вече се гаврят с народа. не съм за парите, а за принципа!

И още нещо, пред кого да обжалвам фиша? Директно в съда, или в общинска охрана? Имам спомен, че ако отида директно в съда без съставен АУАН ще ми отхвърлят молбата?

Обжалма се първо пред органа издал санкцията и после чрез него - в съответния районен съд.. Ти нямаш АУАН (Акт за установяване на административно нарушение), последват от наказателно постановление.

Ти подписал ли си фиша?

• Автор

Не съм подписвал нищо, понеже фиша е съставен в мое отсъствие.

Тоест отивам там където отговарят за издаването на фиша и мога ли веднага след това да подам жалба в съда, или трябва да изчакам първо отговор от инстанцията издала фиша? Благодаря!

преди 9 минути, Viiipeer написа:

Не съм подписвал нищо, понеже фиша е съставен в мое отсъствие.

Цитат

Когато пътният полицай установи нарушение, той трябва да състави акт. Ако деянието на шофьора се наказва с глоба до 50 лв. и той е съгласен, че го е извършил, може да се напише фиш. 

Цитат

Чл. 39. (1)  За явно маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на място, срещу квитанция, глоба до размера, предвиден в съответния закон или указ, но не повече от 10 лева.

(2) За маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, когато това е предвидено в закон или указ, овластените контролни органи могат да налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лв. За наложената глоба се издава фиш, който съдържа данни за самоличността на контролния орган и на нарушителя, мястото и времето на нарушението, нарушените разпоредби и размера на глобата. Фишът се подписва от контролния орган и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата, и се изпраща на финансовия орган на съответната общинска администрация за изпълнение. На нарушителя се дава препис, за да може да заплати доброволно глобата.
(3) Ако нарушителят оспори нарушението или откаже да плати глобата, за нарушението се съставя акт съгласно разпоредбите на този раздел.
(4) За случаи на административни нарушения, установени и заснети с техническо средство или система, в отсъствие на контролен орган и нарушител, когато това е предвидено в закон, овластените контролни органи могат да налагат глоби в размер над необжалваемия минимум по ал. 2, за което се издава електронен фиш.

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2126821377

Затова обикновенния фиш не се обжалва - щото си се съгласил, че си виновен и си се подписал.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

Тоест фиша се счита за невалиден, защото е съставен в мое отсъствие?

Фиша беше залепен на стъклото.

Нали четеш какво пише в "ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ"

Стига си хленчил!

"Сгазил си лука" и е редно да си платиш! 20 лв. ще офукаш в някой бар няма и за час!

• Автор

Ей такива най-ги обичам като теб, за разлика от теб, що не си гледаш работата?

преди 5 минути, jhoro написа:

Нали четеш какво пише в "ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ"

Чета, но не го разбирам, тоест е**м ти и закона, аз нямам подпис, но фиша е налице, следователно се счита за връчен!

Тоест след съставяне на Акт, отивам в съда да се разправям, Моля разни комплексарчета, които нямат работа и спамя, че съм хленчил, приканвам ги да не припарват в темата ми.

Това се отнася за Black Power

Благодаря!

Е що си отворил темата бе! И аз такива като теб ги най обичам! Такива дето си мислят, че всичко им е позволено щото много бързат или гледат страшно! Такива дето не спират на червен светофар или пешеходна пътека ,щото са важни! 

То глобата е да те накара да се замислиш! А фиша ако щеш го плащай - какво толкова за умуванее! 

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

преди 1 минута, Viiipeer написа:

Чета, но не го разбирам, тоест е**м ти и закона, аз нямам подпис, но фиша е налице, следователно се счита за връчен!

Не става така - закона си е закон, независимо дали е на твоя страна или не. 

Щом пише "Фишът се подписва от контролния орган и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата," - значи така трябва да е.

Трябва също да поискаш да видиш техните доказателства. Ако няма снимки - аз мога за напиша фишове на когото си искам, за каквото ми скимне.

• Автор
преди 19 минути, jhoro написа:

Не става така - закона си е закон, независимо дали е на твоя страна или не. 

Щом пише "Фишът се подписва от контролния орган и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата," - значи така трябва да е.

Трябва също да поискаш да видиш техните доказателства. Ако няма снимки - аз мога за напиша фишове на когото си искам, за каквото ми скимне.

Е да, де но аз като нямам свой подпис, тогава какво правим? Мога ли да се схвана за това, остави какво пише в закона? Защото така напрактика фиша е незаконен.

преди 21 минути, Black Power написа:

Е що си отворил темата бе! И аз такива като теб ги най обичам! Такива дето си мислят, че всичко им е позволено щото много бързат или гледат страшно! Такива дето не спират на червен светофар или пешеходна пътека ,щото са важни! 

То глобата е да те накара да се замислиш! А фиша ако щеш го плащай - какво толкова за умуванее! 

Ей, аз пък как ги обичам такива като теб, палячовци на всяка маднжа - мерудия и как всичко знаят! Как разбра че не спирам на светофар или на пешеходци?

Нали по твоята малоумна логика като не го платя или ми лепнат още 10 такива изсмукани от пръстите фишове и какво правим? 200 лв. за тоя дето духа?

преди 3 минути, Viiipeer написа:

Е да, де но аз като нямам свой подпис, тогава какво правим? Мога ли да се схвана за това, остави какво пише в закона? Защото така напрактика фиша е незаконен.

Да. То затева са разделени на една страна обикновен фиш, а на друга - електронен фиш и АУАН + НП.

преди 3 минути, Viiipeer написа:

Ей, ако ми паднеш ще те строша от бой! Как разбра че не спирам на светофар или на пешеходци?

А по леко де - разбира се, че знае. Биг Брадър всичко вижда.

преди 41 минути, Viiipeer написа:

Ей, ако ми паднеш ще те строша от бой! Как разбра че не спирам на светофар или на пешеходци?

хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Като тръгнеш да оспорваш, то с търчането и консулта пак ще ти излезе 20 x

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• Автор

Никой не заплашвам, просто твоето изказване не беше уместно. Винаги спирам на пешеходци, само че точно обратното някакви баровци даже ми свирят най-нагло защо съм спрял на пешеходна пътека, така че като не знаеш, моля да не коментираш.

По това може да се различи един чужд форум, от българския - когато хората питат, там им се отговаря без да спамят излишно и да тръгват срещу питащия, но тук типично по български все ще се намери някой който без да е наясно пише....

Моля темата да се заключи.

Не знам защо се палиш толкова! Не съм срещу теб! Само ,че системата е скапана и докато обжалваш т.е. пак казвам с търчането и консулта ще ти излезе пак 20 Х.  Мен, онзи ден с толкова ме удариха заради забравени фарове! Какво да правя - платих си и хич не ми беше кеф! В дадената при теб ситуация има основание за глоба, а колко е законен фиша ????, но пак ти казвам с косулта и разправията ще си 20 X

Правилата са много неясно зададени - ето ви една снимка в Англия https://www.google.co.uk/maps/@52.1409231,-0.4668029,3a,75y,232.41h,59.34t/data=!3m6!1e1!3m4!1sVMrfEocpyPqQ7UDLceR_zQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg Много ясно са очертани местата, на които може да се паркира и на които не може. Паркирането през деня е с пари!

Лятото на подобно място ми бяха написали глоба - бележката от автомата се обърнала наопъки. Обадих им се, приложих копие и отмениха тлобата. Обаче и те сложили снимка - че е наопъки.

То, аз съм от провинцията, но пък колата ми е със № CA ......... което за провинцията си е проблем т.е. чести проверки и глоби! Спира ме патрул от ония с камерите и микрофоните! Глобяват ме и аз започвам да хрънкам! Оня ме предупреждава да не си търся нова беля - аз си трая! Сещате се ,че след това ковото и да обжалвам, където и да се жаля то срещу системата трудно ще се попонира! Ония 2-ма с камери и микрофон и при това длъжностни лица! При обжалване моята дума срещу тяхната!?!?! Кой печели???? Другото са връзки и рушвети , но това убива на джоба!

преди 15 минути, Black Power написа:

То, аз съм от провинцията, но пък колата ми е със № CA ......... което за провинцията си е проблем т.е. чести проверки и глоби! Спира ме патрул от ония с камерите и микрофоните! Глобяват ме и аз започвам да хрънкам! Оня ме предупреждава да не си търся нова беля - аз си трая! Сещате се ,че след това ковото и да обжалвам, където и да се жаля то срещу системата трудно ще се попонира! Ония 2-ма с камери и микрофон и при това длъжностни лица! При обжалване моята дума срещу тяхната!?!?! Кой печели???? Другото са връзки и рушвети , но това убива на джоба!

Накрая всичко ще си кажеш;)

преди 24 минути, lupis написа:

Накрая всичко ще си кажеш;)

Не съм праведник, но като ме глобят си и плащам защото знам, че съм виновен! Плащам и не мрънкам макар, че не ми е на кеф!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.