Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно акт

Featured Replies

Здравейте съфорумници , 

Искам да ви попитам при лек удар на два автомобила като щетата на ударения автомобил е съвсем лека и трудно виждаща се пукнатина на стопа  какво е наказанието на виновния шофьор?  Извинявам се ако темата не е за тук. Също търсих в нета, но не можах да намеря точна информация и затова ви питам вас. 

Ако ти е написан - чети в него. Там пише кои членове и параграфи са нарушени. Почти сигурно са написали несъобразена скорост.

И защо трябва да се викат КАТ, нали за такива маловажни случаи има двустранен протокол.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

КАТ не съставая акт или фиш със стойност според щетата, а на база виновност. В случай на ПТП вина магат да имат и двамата водачи! 

Щетите и техният размер се определят след оглед от застрахователя! Ако имате Каско ще се признае щетата! Разчитайки само на Гражданската отговорност, то не очаквайте нищо, а и едвам доловима пукнатина трудно ще бъда призната като щета в следствие ПТПто! Подобни щети могат да бъдат причинени и от удари на камъчета или дефект в материала катализиран от климатични екстремни обстоятелства т.е. в случая студ.

При случаи с маломерни щети обикновенно се съставя двустранен протокол и по този начин се избягва намесата на КАТ и писането на актове / фишове! Ако една от страните обаче ще покрива щети по Каско, то тогава протокола от КАТ е просто задължителен!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• Автор

Проблемът при мен е че при излизане от парко место съвсем леко го подпрях и аз съм си виновен, макар че беше спрял по средата на пътя и аз не го видях, но човека иска до няколко дни да му платя стопа и нещата около него, а единствената щета е съвсем лека пукнатина. И тъй като не виждам смисъл да плащам по-добре да си понеса отговорността пред КАТ. Но поне искам да знам каква г/д ще ми е санкцията, за да съм подготвен :D.

Като си признал вина да си му попълнил протокола и той да се оправя. И нищо не плащаш. Пропуснали сте момента - трябва да се регистрира и получи номер на 112. За какво  плащаш ГО? Нали точно за такива случаи? Застрахователите, ако въобще признаят нещо ще платят около нулата.

КАТ няма да се занимава, а има ли контакт се почва от 100лв - излишни пари. Ако вземе много да има претенции го пускаш да пасе. Да е попълвал протокол и да се е обадил на 112. Това може и да е от друг, а тоя направо си е рекетьор. да ти иска пари. Виж, ако нямаш ГО - плащай че там за липса е 400 - 600.

• Автор

Еми гражданска си имам. Благодаря все пак за помощта,но съм шофьор от година и малко и като го подпрях да пишем протокол беше последното нещо,  което ми мина през акъла. Той директно почна да говори за кат или да му давам пари, а аз закъснявах за работа и само му повтарях добре :D

Е то като се вика КАТ нещата си отиват по някой път и на часове. Годината, която имаш като стаж е достатъчна, за да свикнеш и да знаеш г/д какво може да те очаква на пътя. Добре е да имаш винаги поне един наличен двустранен протокол (мале и аз нямам, че моят го попълвах преди година и не съм зареждал пак) в колата. Ако няма спор за вината, се звъни на 112 дават ти номер и се попълва (това го прави легитимен) двамата водачи попълват всеки своята част, описват кой какви щети/претенции има и накрая ако са съгласни и двамата се подписват (всичко отнема не повече от 10-20 мин.). После той да си взема протокола и да ходи да си търси нещо с него, но за такава щета му пожелавам късмет! :) А ако е искал просто да изкяри някой лев си е съвсем отделен въпрос, но викането на КАТ определено е по-лошо за теб, защото най-вероятно ще има отнема на точки. И все пак в крайна сметка пристигна ли КАТ, ти понеже си бързал си напуснал местопроизшествието - не става много ясно.

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

За да се избегне подобно изнудване, е редно дори при инцидент с маломерни щети да се позвъни на КАТ! В тая държава си има ред!  Потърпевшия да се оправя със застрахователите! Ако пък сте преценили, че варианта с плащането е по силите ви, то плащате му там някакви 50 лв. и да си гледа работата! Вариант с изминали дни след настъполо ПТП и чак тогава уведомяване на КАТ - няма!!!!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Казах, пускаш го да пасе. Като е имал претенции да е викал КАТ. Или поне да се е обадил на 112. Те дават указания за протокол за маловажни случаи. Няма ПТП, няма проблем.

Отиди и поговори с кварталния да вържеш гащите че тоя те рекетира. Аман от наглеци. А проблемът е твой че си се спекъл.

И прочети на обратната страна в кои случаи се попълва.

Накратко: Няма съмнение за вина, няма жертви и двете коли са в движение, и няма употребили алкохол и дрога.

Да, той може след време да блъсне колата в някой дирек и да каже "Ти помниш ли, дето миналия месец ме чукна на паркинга ... "

Колкото до застрахователите - с очите си съм го видял. На един мигач се счупили "тръбичките", през които минават болтчетата и виси на кабела. Застр. агент просто го върна на мястото му и каза - "Мигача няма да го пишем, нищо му няма."

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.